5 lucruri pe care TREBUIE sa le afli despre mentenanta unui SSD

0
5385

Cei mai multi cumparatori de SSD au fost utilizatori de HDD si considera ca intretinerea unui SSD este similara cu cea a unui hard disk. Dar, acest lucru nu este adevarat. Din contra. Daca aplicati aceleasi masuri de mentenanta, rezultatele pot fi nesatisfacatoare, pana la moartea timpurie a SSD-ului.

Exista cateva informatii contradictorii despre SSD si hard disk, cu privire la mentenanta si ciclu de viata. De exemplu, la un hard disk eram obisnuiti sa facem frecvent defragmentare pentru imbunatatirea performantei. Dar, daca procedati la fel cu un ssd, acest lucru va duce la scaderea duratei sale de viata. Inca exista unele discutii cu privire la bunele practici in mentenanta si sporirea performantei unui SSD, dar am adunat mai jos cateva sfaturi apreciate ca fiind esentiale.

Cum maximizati durata de viata si performanta unui ssd? – 5 sfaturi esentiale

1. Actualizati firmware-ul SSD inainte de a incepe

Firmware-ul SSD este creierul drive-ului ce ofera instructiuni controlerului. Functioneaza ca o interfata intre hardware-ul computerului si unitatea de disc. Acest cod vizeaza corectarea erorilor, TRIM si alte functii ale drive-ului. Pentru ca SSD-ul este o tehnologie relativ noua, producatorii incearca sa-si imbunatateasca firmware-ul periodic, prin remedierea bug-urilor, problemelor de performanta si compatibilitate.

  • SSD Western Digital Green M.2 2280, 240GB, SATA III 600 = 154 lei

Inainte de instalare, este esential sa upgradati firmware-ul SSD-ului, pentru ca ulterior poate fi mult mai complicat. In anumite cazuri se pot produce probleme severe din cauza conflictului dintre noul firmware si vechiul hardware-ul al computerului.

SSD Samsung EVO

2. Nu defragmentati SSD-ul

HDD-urile conventionale au un mecanism de filare cu un cap de localizare si preluare a datelor necesare de pe disc. Daca datele HDD se imprastie peste tot discul, HDD-ul trebuie sa se roteasca mai mult si sa aloce mai mult timp pentru a afla informatiile solicitate. Prin defragmentare, toate datele sunt adunate intr-un singur loc pentru a imbunatati performanta si viteza de citire.

  • SSD Western Digital 3D NAND, 500GB, SATA III 600

Dar SSD-urile nu au piese de filare mecanice pentru a citi sau scrie datele. Ele functioneaza cu circuite logice bazate pe impulsuri electrice pentru a citi si scrie date de intrare si de iesire. SSD-urile salveaza datele ca blocuri si pot citi blocurile oriunde s-ar afla ele pe unitate.

Mai mult decat atat, daca veti incerca sa initiati o defragmentare pe un SSD, il veti solicita foarte mult, in mod inutil, pana in punctul in care ii puteti afecta durata de viata. Cele mai noi versiuni de Windows si MAC OS pot detecta tipul unitatii de drive instalat si pot sista defragmentarea automat.

3. SSD TRIM: da sau nu?

O comanda TRIM permite unui sistem de operare sa informeze SSD-ul ce blocuri de date nu mai sunt luate in considerare si pot fi sterse intern. TRIM a fost introdus imediat dupa aparitia SSD-urilor.

Functia depinde de mai multi factori, cum ar fi sistemul de operare, dispozitivul firmware si producatorul, ceea ce inseamna ca uneori este recomandat, alteori nu.

  • SSD A-DATA Ultimate SU650, 480GB, 2.5″, Retail = 265 lei

De exemplu: Daca folositi un SSD mai vechi pe un sistem cu Windows 10, veti depinde de soft-ul suplimentar TRIM. In caz contrar, performanta SSD-ului va avea de suferit.

In schimb, SSD-urile moderne vin cu Garbage Collection Mechanism, un mecanism ce colecteaza automat reziduurile, in modul idle. In acest caz, firmware-ul este capabil sa gestioneze TRIM in interiorul unitatii. Mai mult, daca aveti un sistem de operare nou MAC sau Windows, acesta se va ocupa singur de TRIM si nu trebuie sa va faceti vreo grija.

4. Nu initiati Wipe SSD

Spre deosebire de hard disk-urile clasice, SSD-urile lucreaza cu suport TRIM, fie din sistemul de operare, fie din firmware. La un SSD, atunci cand stergeti, sistemul de operare sau firmware-ul va forta SSD-ul sa stearga datele folosind comanda TRIM, iar datele vor fi sterse complet. Nu vor putea fi recuperate.

Performanta SSD Samsung

Daca folositi orice software de stergere (wipe) pe SSD, acest lucru ii va afecta durata de viata, pentru ca soft-ul respectiv va scrie spatiul gol al SSD-ului cu 1s si 0s si va consuma un ciclu complet de scriere pentru a realiza acest lucru.

  • SSD Samsung 970 EVO Plus, 500GB, M.2 2280, PCIe Gen 3.0 x 4, NVMe 1.3 = 559 lei (verificati stocul si oferta actualizata in magazinul nostru online)

5. Nu umpleti SSD-ul la capacitate completa

SSD-urile pot avea probleme de performanta, in special in ceea ce priveste viteza de scriere, atunci cand unitatea atinge capacitatea maxima. Cand unitatea e plina, SSD-ul trebuie sa identifice blocurile partial pline, sa mute inapoi datele in cache si sa le rescrie drive-ului. Acest lucru este consumator de timp, daca ne gandim la dimensiunea fisierului in MB.

Este indicat sa lasati 25% spatiu liber pe SSD si sa consumati doar 75% pentru a pastra un echilibru corect intre performanta si utilizarea spatiului.

Daca veti tine cont de aceste lucruri, cu siguranta veti reusi sa maximizati performanta si durata de viata a unui SSD.

Pentru mai multe detalii despre SSD (re)cititi post-ul nostru mai vechi (cu tutorial video) evoMAG Tutorial – Despre SSD-uri, in detaliu !

LĂSAȚI UN MESAJ