Atunci cand construim un computer, fie ca este pentru uz general, office sau Gaming, monitorul nu este intotdeauna in topul prioritatilor, la fel ca si sursa dar despre asta am mai discutat in clipurile anterioare. Ce nu stiu foarte multi este ca si ele difera semnificativ as putea spune, la fel ca si celelalte componente ale sistemului si, in cele din urma este perifericul cel mai important pentru ca ne petrecem mult timp in fiecare zi privindu-l.
De aceea, alegerea sa merita un pic de atentie asa ca in acest clip imi propun sa va fac o scurta introducere in aceast subiect, cel al alegerii monitorului potrivit, subiect pe care il putem dezvolta ulterior daca suficienti abonati ai canalului isi doresc asta, doar trebuie sa imi spuneti in comentariile acestui episod daca doriti acest lucu.
Primul punct in alegerea unui monitor este:
Dimensiunile, spatiul de pe birou si rezolutia
Foarte probabil cand va ganditi la un monitor aveti in minte in primul rand dimensiunea acestuia. Poate va doriti un monitor mare, de 29, 32 sau chiar 35 de inchi cum sunt cele curbate de gaming sau poate va doriti unul mai mic, de 22 de inchi sau chiar doua sau trei monitoare, caz in care va trebui sa va ganditi daca incap pe biroul pe care il aveti la dispozitie.
Nu de putine ori am intalnit entuziasti cu 2 sau trei monitoare conectate la acelasi PC care, dupa achizitia monitoarelor au fost nevoiti sa isi schimbe si biroul sau detinatori de configuratii nu foarte puternice cu monitoare mai degraba mici ale caror birouri ocupau prea mult spatiu vital de altfel mai ales daca locuim la bloc.
Dupa ce va decideti asupra dimensiunilor monitorului si masurati spatiul disponibil, ar trebui sa va ganditi de asemenea la rezolutia monitorului sau mai precis la cati pixeli poate afisa. Monitoarele Full HD sau cele cu rezolutia de 1920 x 1080 pixeli sunt cele mai raspandite in ziua de azi iar un astfel de monitor la dimensiunea de 23 sau 24 de inchi afiseaza o imagine foarte clara.
Acealsi lucru nu se poate spune despre un monitor de 27 de inchi cu aceeasi rezolutie, respectiv cea Full HD pentru ca pixelii sunt mai mari si, privit de la aceeasi distanta ca si un model de 23 sau 24 de inchi cu aceeasi rezolutie nu va avea aceeasi claritate pentru ca densitatea pixelilor este mai mica.
La 27 de inchi pentru cele mai bune rezultate, cel mai probabil va veti dori un monitor cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli. Nu numai ca imaginea va fi mut mai clara in acest scenariu ci si spatiul disponibil pe ecran va fi mai mare pentru iconite, afisarea de pagini web sau pentru Gaming.
Urmatorul punct este: tipul de panou care difera foarte mult in functie de scopul in care va fi utilizat.
Panourile TN sau Twisted nematic sunt cele mai ieftine si cele mai comune tipuri de panouri LCD. Daca pe monitor sau pe cutie nu scrie altceva, atunci cel mai probabil monitorul este un TN. Principalul punct forte al acestui tip de panou este timpul de rapuns foarte rapid, de aceea monitoarele de gaming cele mai cautate au panouri TN si rate de refresh de 144 Hz si peste, exceptie fiind varfurile de gama daar nu o sa discutam despre acelea in clipul de astazi.
Panourile VA reprezinta in general calea de mijloc desi, surprinzator sunt mai rare decat alte tipuri de monitoare. Au o acuratete a culorilor mai buna decat cele TN dar nu la fel de buna ca cele IPS sau PLS si cu siguranta cele mai bune nuante de negru ( daca imi permiteti expresia ) dintre toate tipurile de panouri existente in afara de cele OLED, desigur de aceea sunt panouri excelente pentru configuratii multimedia, filmele aratand in general foarte bine pe acest tip de monitoare.
Panourile IPS sunt al treilea tip si in acelasi timp impreuna cu mult mai rarele panouri PLS sunt optiuni mai scumpe decat celelalte doua tipuri de panouri insa au cea mai buna reprezentare a culorilor si unghiuri de vizualizare mult mai bune.
Ca rezultat a acestor doua caracteristici, sunt foarte potrivite pentru designeri web, fotografi, cinematografi insa chiar daca nu va incadreati in acele categorii de profesie veti observa ca au o reprezentare a culorilor mult mai buna decat TN-urile de exemplu.
Dezavantajul, este ca nu au un timp de rapuns foarte rapid, ci mai degraba mediu de aproximativ 60 de hertzi desi, in ultima perioada s-au facut avansuri importante si in aceasta directie, unele dintre cele mai noi si din pacate deocamdata cele mai scumpe monitoare de gaming avand matrici IPS cu timp de raspuns de 85-100 hertzi sau chiar peste insa va mai dura ceva timp pana cand respectiva tehnologie va fi disponibila pe scara larga.
Al treilea punct pe care trebuie sa il luati in considerare este desigur rata de reimprospatare sau refresh-ul monitorului care poate varia de la 60 la 200 de hertzi din cate stiu, adica imaginea afisata pe monitor este reimprospatata de la 60 pana la de 200 de ori pe secunda.
Aici este relativ simplu, daca esti gamer si iti plac shooterele sau jocurile de curse, cu alte cuvinte jocurile cu actiune foarte rapida, atunci o rata de refresh cat mai mare de peste 100 de hertzi iti va fi de folos.
Daca preferi MMO-urile sau jocurile de strategie ori alte tipuri de jocuri cu actiune mai redusa atunci nu ai de ce sa mergi spre o rata de refresh foarte mare cum ar fi de exemplu cea tipica de 144 Hz pentru monitoarele de gaming iar daca nu te joci atunci cel mai probabil un monitor cu o rata de refresh de 60 de hertzi va fi cat se poate de suficient.
Punctul patru este finisarea suprafetei ecranului monitorului. Aici e foarte simplu si va pot spune din experienta proprie ca indiferent de situatie veti prefera suprafete mate sau pe cele apropiate ca finisare ori de sticla dar tratate cu o imbracaminte antireflexie cum sunt cele de pe macbook-urile curente.
Altfel, o foaie de sticla netratata peste ecran, de orice calitate ar fi matricea acestuia nu va face decat sa mareasca disconfortul, toate sursele de lumina vor creea interferente cu imaginea afisata iar daca vorbim despre un laptop cu ecran cu suprafata glossy atunci utilizarea sa afara in lumnea soarelui este approape imposibila.
La punctul 5 discutam despre stand si optiunile de montare ale monitorului.
Fiecare monitor vine cu un stand propriu, unele sunt solide altele, cu o constructie de buget cu standuri mai firave care, desi reusesc sa sustina monitorul nu au o stabilitate foarte buna.
Exista desigur si optiuni profesionale, cu standuri cu reglaje pe trei axe, insa de obicei acestea sunt disponibile la modelele de top.
Nu este cea mai importanta specificatie decat daca petrceti foarte mult timp la birou insa un stand cat mai bun cu cat mai multe reglaje de inaltime sau de unghi de vizibilitate va poate usura semnificativ munca.
Alta oprtiune, daca standul monitorului achizitionat nu va convine este sa achizitionati si sa il montati pe un suport special insa atentie in cazul asta in momentul achizitiei, monitorul trebuie sa ofere la randul sau suport pentru standardul vesa iar bratul de sustinere trebuie sa fie compatibil cu acest standard.
Ultimul punct, al 6-lea se adreseaza bineinteles tipului de conectori pe care un monitor trebuie sa il aiba pentru a afisa cea mai buna imagine posibila.
In primul rand trebuie sa va asigurati ca modelul de monitor ales are intrarea de semnal compatibila cu cea a portului de iesire al placii video. Fie ca vorbim despre VGA , DVI, HDMI Display port si invers, se poate ajunge in situatii la care se face de exemplu upgrade la upgrade la monitor sau placa video, sa dam un exemplu RX-ul 480 al AMD care dispune numai de iesiri de smnal HDMI si Display port iar monitorul de acasa are doar intrare VGA. In cazul asta nu prea aveti alta optiune decat sa schimbati si monitorul sau sa renuntati la placa video, iar exemplele pot continua.
Alta problema pe care am intalnit-o este valabila mai ales in cazul monitoarelor de gaming care din diverse motive nu vor merge la rata de refresh maxima, sa zicem 144 HZ sau peste daca semnalul nu este livrat printr-un cablu Display Port, iesirea de semnal DVI sau HDMI fiind inutila in aceste cazuri, asa ca , atentie, asigurati-va ca atat placa video cat si monitorul au tipurile de conectori ce le permit sa functioneze impreuna in cele mai bune conditiuni si mai ales ca aveti cablurile necesare conectarii celor doua componente pentru obtinerea uni rezultat cat mai bun.
Daca nu va pricepeti aici, atunci foarte probabil cunoasteti pe cineva care va poate ajuta sau daca nu, in momentul plasarii comenzii colegii mei de la vanzari va stau la dispozitie daca doriti sa va asigurati de compatibilitate.
A fost un tutorial mai lung decat de obicei insa in care am cuprins pe scurt cele mai importante 6 puncte pe care trebuia sa le discutam, care va vor permite sa cunoasteti mai bine acest subiect si care in cele din urma va vor ajuta sa alegeti urmatorul monitor in cunostinta de cauza.
Monitoare LED pentru Gaming
Monitoare LED pentru Grafica
Monitoare LED pentru Office
Monitoare LED Media