In ultimii zece ani Intel a dominat piata procesoarelor. Aceasta este o afirmatie adevarata indiferent de partea carui producator suntem. Desigur, principalul competitor, AMD a avut cateva hituri minore in aceasta perioada insa nu au fost niciodata suficiente pentru a aduce compania pe primul loc in domeniul sau.
Ei bine, toate acestea se vor schimba din cate se pare odata cu noile procesoare cunoscute pana acum cateva zile ca ZEN si recent redenumite inaintea lansarii iminente ca RYZEN, nume ce pare sa reflecte sperantele companiei de a se reintoarce pe primul loc in preferintele consumatorilor.
Procesoarele RYZEN sunt fabricate utilizand cea mai noua tehnologie, cea pe 14 nanometri urmand sa isi faca aparitia in primul sfert a 2017 in desktop-uri, apoi, probabil ceva mai tarziu in laptop-uri si servere.
Pentru cei ce nu sunt la curent cu ultimele informatii poate aparea intrebarea: Ce este asa special si nou la aceste procesoare AMD RYZEN? Ei bine, la asta ne propunem sa raspundem pe scurt in clipul de astazi.
In centrul noilor procesoare se afla o tehnologie pe care AMD o numeste SenseMI ce este la randul sau compusa din 5 module cu propriul rol:
– Pure Power inseamna ca avem peste 100 de senzori integrati in procesor cu o acuratete ce coboara la nivelul milivoltilor si milivatilor dar si la o precizie termica ce pot masura diferente de un singur grad Celsius se vor ocupa de asigurarea voltajului optim, a frecventei optime si a modului de operare pentru un consum minim de energie.
– Precision Boost este o tehnologie ce monitorizeaza acesti senzori integrati si optimizeaza viteza procesorului bazandu-se pe datele primite in pasi de 25 Mhz, deci nu fiti surprinsi daca veti vedea un procesor RYZEN functionand la frecvente asa zis ciudate de 4,325 sau 4,475 Ghz Boost-ul va depinde intocmai ca la noile placi video de cata energie poate primi procesorul si de calitatea solutiei de racire.
– Extended Frequency Range – prescurtata XFR care va oferi posibilitatea ca atunci cand sistemul va simti imbunatatirea conditiilor termice, cu alte cuvinte temperaturi mai mici ale proceosrului datorate adaugarii unei solutii de racire mai bune, creste frecventa parametrului anterior, Precision Boost pentru a mari performanta procesorului
– Neural Net Prediction – Vedem in aceasta tehnologie o prima implementare a unei inteligente artificiale ce va invata sa prezica calea urmata de o aplicatie bazata pe sesiunile enterioare pentru a optimiza probabil aducerea datelor utilizate in memorie dar probabil si cea mai eficienta metoda de a asigura functionarea optima a procesorului.
Si ultima dar nu cea de pe urma,
– Smart Prefetch – care sunt o serie intreaga de algoritmi de invatare ce vor urmari comportamentul programelor care ruleaza pe sistem pentru a anticipa nevoile unei aplicatii incercand sa pregateasca din timp datele necesare. Cat de repede vor invata si cat va dura incarcarea acestor noi tehnologii la pornirea PC-ului, vom vedea sper in curand.
Pentru moment avem informatii despre noile procesoare ZEN sau mai bine zis RYZEN din demonstratiile organizate de producator insa cel putin pentru moment performantele aratate par a fi suficient de puternice pentru a ma datermina sa astept as putea spune cu nerabdare aparitia lor pe piata.
Ca sa va dau un exemplu, afirmatiile producatorului spun ca un procesor Ryzen cu un TDP de 95 de wati este capabil sa egaleze sau chiar sa depaseasca in unele aplicatii performanta unui procesor cu un TDP de 140 W din gama profesionala ca sa zicem asa, si anume Intel Core I7 6900K, al doilea procesor Intel ca putere de calcul din gama ce poate fi montata pe socket-urile 2011 v3.
RYZEN va avea nevoie de un socket nou denumit AM4 ceea ce inseaman noi placi de baza cu suport adus la zi pentru cele mai noi tehnologii cum ar fi DDR4 ce va putea fi configurat in Dual Channel, Sloturi PCI-Express din generatia a treia, USB 3.1 generatia a doua, NVMe si SATA Express, tehnologii care pana la acest moment inca lipsesc de pe placile de baza cu chipset-uri AMD.
Va fi interesant de vazut cum va raspunde eternul rival Intel la noua linie de procesoare AMD, posibilele linii de aparare fiind cel putin pentru momentul aparitiei pe piata a AMD RYZEN scaderea preturilor sau cresterea frecventelor de functionare a procesoarelor insa avand in vedere ca lansarea AMD RYZEN va avea loc cel mai probabil in saptamanile urmatoare la CES 2017 cred ca, pentru moment, daca toate zvonurile sunt adevarate si AMD RYZEN sunt intr-adevar atat de performante precum se spune si vor fi lansate la un pret mai scazut decat contracandidatele Intel, atunci vom vedea pentru prima data in ultimii zece ani un Intel nevoit sa se multumeasca cu locul doi, cel putin pentru moment.
In ceea ce ma priveste, nu pot spune decat GO AMD, cu siguranta avem nevoie de concurenta pe piata procesoarelor pentru a aduce scaderea preturilor si un suflu de inovatie in acest spatiu.
Inchei cu doua intrebari:
Prima:
– Ce parere aveti de noile tehnologii si procesoare AMD ce ne astepta anul viitor?
Si a doua:
– Sunteti interesati de un upgrade daca AMD RYZEN este intr-adevar atat de bun pe cate se pare ?
La final nu va pot spune decat ca suntem in legatura cu reprezentantii AMD in Romania si vom incerca sa punem mana cat se poate de repede pe un astfel de procesor pentru a-l putea testa si a va aduce cat putem de repede cateva impresii.
Sunt curios la ce preturi le vom putea cumpara din Romania.