Aparate de sudura – tipuri, producatori, sfaturi si recomandari

0
9632

Aparatele de sudura invertor nu lipsesc din trusa de scule electrice a oricarei persoane cu abilitati de bricolaj. Cei mai multi dintre utilizatori folosesc aceste echipamente pentru a rezolva diverse probleme ce apar la un moment dat pe langa casa sau in scop profesional. O categorie aparte se declara pur si simplu pasionata de utilizarea unui aparat de sudura. Indiferent daca sunteti profesionist sau amator (si mai ales daca locuiti la casa), cu siguranta va veti lovi la un moment dat de necesitatea unui aparat de sudura. Ca in cazul oricarei scule pe care o folositi, este extrem de important sa cunoasteti cum sa alegeti un aparat de sudura pe masura nevoilor dumneavoastra si in acord cu intentiile generale.

Aparatele de sudura sunt destul de costisitoare si reprezinta achizitii pe care le faceti o data pentru cativa ani buni. De aceea este perfect justificat sa va informati cat mai bine inainte de a va hotari asupra unui anumit model.

Fara sa tinem cont de gradul de experienta, orice barbat poate utiliza la un moment dat un aparat de sudura cu scopul de a efectua niste reparatii sau pentru demararea unui proiect de bricolaj. Dar cand vorbim despre specialistii care lucreaza intens cu un aparat de sudura (pe santier, intr-o hala de productie sau intr-un atelier) automat vom face referire la cele mai performante exemplare. Aceasta categorie aparte de aparate de sudura profesionale sunt dedicate uzului intens, sunt mai voluminoase, mult mai fiabile, mai bine construite si automat au preturi mai mari.

Pe de alta parte, utilizatorii ocazionali de aparate de sudura sau care nu vizeaza proiecte complexe de bricolaj si reparatii se pot multumi cu modele de baza, al caror avantaj principal ramane pretul.

Cu scopul de a determina cat mai fidel si obiectiv modelul de aparat de sudura ce se pliaza cel mai bine pe nevoile si experienta dumneavoastra, va recomandam sa porniti cautarile raspunzand la urmatoarele intrebari:

 • Sunteti profesionist sau amator?
 • Cam cat de des veti folosi aparatul de sudura?
 • Ati mai sudat vreodata?
 • Intentionati sa folositi aparatul de sudura in interior (hala, atelier de lucru) sau in exterior?
 • Ce buget puteti aloca achizitiei de aparat de sudura?
 • Cunoasteti tipul de cosumabile necesar realizarii operatiunilor de sudura?
 • Ce materiale veti suda? In general cele mai uzuale materiale de sudat sunt otelul, fonta, cuprul, aluminiul etc. Dintre aceseta, aluminiu reprezinta intotdeauna o provocare pentru sudori, fie ei chiar si profesionisti. Pentru a suda aluminiu cel mai bine este sa folositi un aparat tip TIG sau alta solutie pe curent alternativ. Evitati aparatele de sudura cu electrozi daca stratul de aluminiu este subtire.

Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari, puteti continua incursiunea printre cele mai populare aparate de sudura cu scopul de a va informa si mai mult.

 

Aparate de sudura – 3 tipuri principale

Cu toate ca aparatele de sudura reprezinta echipamente specializate care nu se intalnesc la tot pasul, cel mai probabil v-a atras atentia ca oferta magazinelor este destul de stufoasa la acest capitol. Iata mai departe o structurare a aparatelor de sudura, pentru a va da mai bine seama ce tip se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.


 1. Aparate de sudura (MMA) cu electrozi inveliti tip redresor/ transformator

Oferte disponibile Modele de aparate de sudura MMA

a) Transformator-redresor sudura Telwin LINEAR 280, 230-400V – 3333 lei. Este un echipament de sudura trifazic pentru sudura tip MMA in curent continuu. Ventilatia este fortataiar aparatul regleaza continuu curentul de sudura. Cu siguranta acest aparat este potrivil pentru sudorul profesionist, inalt calificat, atent la fiecare detaliu. Aparatele de sudura dunt rezistent, robuste si simplu de intertinut. Pot fi utilizate cu orice tip de electrozi inveliti – inox, bazici sau rutilici.

Transformator-redresor sudura Telwin LINEAR 280

b) Aparat de sudura profesional Velt MMA 200 de tip invertor DC IGBT, 230 V, 200 A – 1208 lei

c) Aparat de sudura profesional Velt MMA 250 de tip invertor DC IGBT, 230 V, 30 – 250 A – 1249 lei

d) Aparat de sudura Velt Gospodar MMA 160P de tip invertor semi-profesional, 230 V, 160 A – 539 lei. Principalul avantaj al acestui aparat este pretul foarte accesibil. Daca sunteti mestesugar amator, sudati ocazional si nu doriti sa investiti inutil intr-un model prea performant, atunci va puteti rezuma la acest aparat. Lucreaza cu tensiune in 230V si are nevoie de electrozi de 1.6 – 4 mm. Masoara 270 x 124 x 190 si cantareste doar 3.6 kg.

Aparatele de sudura tip MMA sunt cele mai clasice variante, arhi-cunoscute in randul profesionistilor. Ideea de functionare care sta la baza acestor aparate este urmatoarea: bucatile de material sunt unite cu materialul obtinut din topirea electrozilor (acestia se ard si se topesc pe rand, consistenta lor contribuind la realizarea legaturi dorite). Acest tip de sudura este util cand se doreste unirea mai multor feluri de materiale, fiecare cu grosimi diferite. Totusi, folosirea aparatelor de sudura MMA presupune o oarecare experienta de lucru.

 

Aparate de sudura tip MMA – Puncte forte

 • Au preturi avantajoase
 • Pot fi utlizate atat in interior, cat si in exterior cand bate vantul.
 • Ideale pentru sudarea mai multor tipuri de materiale.

 

Aparate de sudura tip MMA – Puncte slabe

 • In general sunt mari si grele.
 • Consuma multa energie, in conditile in care ofera un randament scazut.
 • Cand se unesc materiale de grosimi considerabile, un singur strat nu va fi suficient. Trebuie sa topiti mai multi electrozi si sa realizati o lipire in relieg. Automat veti avea nevoie de mai mult electrosi si va creste consumul de energie.

 1. Aparate de sudura tip MIG/ MAG (sudura migmag)

Recomandari Modele de aparate de sudura MIG/ MAG

a) Aparat sudura Intensiv MIG 200, 230 V – 1428 lei

b) Aparat sudura Jasic MIG 200, 230 V – 2749 lei

c) Aparat de sudura Intensiv MIG 195P, 230 – 950 lei

Aceste tipuri de aparate functioneaza prin topirea unui fir metalic cu scopul de a uni doua materiale. In timpul procedurii se elimina un gaz inert (MIG) sau activ (MAG) ce stopeaza aglomerarea rezidurilor pe suprafata din metal si are rol protectiv pentru sudura.

 

Aparate de sudura tip MIG/ MAG – Puncte forte:

 • Daca nu ati mai sudat vreodata pana acum, acest tip de aparat va ajuta sa capatati o prima experienta placuta.
 • Chiar daca sudati materiale mai subtiri, sudura in sine va fi mult mai rezistenta.
 • Prin combinarea electrozilor cu gazul se obtine un rezultat mai curat si mai fin.

 1. Aparate de sudura tip TIG

Discutam despre un tip de sudura cu gaz inert, ce presupune utilizarea unui electrod neconsumabil. Gazul emis reprezinta o bariera eficienta impotriva exidarii. Pentru cele mai bune rezultate de sudura, este recomandat sa folositi unul din aceste aparate.

Oferte disponibile modele de aparate de sudura TIG:

a) Aparat de sudura Telwin ADVANCE 227 TIG DC, 100 – 240 – 3054 lei – masoara 385 x 150 x 265 mm si cantareste 9.2 kg. Functioneaza cu electrozi de 1.6 – 4 mm.

Aparat de sudura Telwin ADVANCE 227

Nou! Aparat sudura Jasic TIG 315P AC/DC (E106) racit cu apa, 380 V – 6999 lei – vezi detalii . Este un model trifazic, cu display electronic, ideal pentru sudarea TIG a diferitelor materiale, inclusiv aluminiu. Pentru ca este racit pe baza de baza acest aparat special de sudura poate fi folosit in medii de productie complexe, ateliere sau santier. Este prevazut cu un control panel nou, simplu de inteles si de folosit. Puteti alege din 6 moduri de sudare si puteti memora anumite setari pe care le considerati necesare pe termen mai lung. Daca sunteti un sudor profesionist cu siguranta acest model poate veni in intampinarea cerintelor dumneavaostra riguroase in materie de sudura rezistenta si calitativa. Functia Slope Up / Down va ofera acces liber spre un control cat mai fin al sudurii, iar Arc Force ajuta la crearea unui arc delicat si consistent. Pachetul contine multiple obiecte necesare sudarii – sleste, cabluri, cupla de conectare, pistolet cu intrerupator, portpenseta, carucior pentru transport.

b) Aparat sudura Jasic TIG 200P AC/DC Analogic, 230 V – 2599 lei. Reprezinta o sursa tehnologica semnificativa de invertor monofazat si este perfect in cadrul lucrarilor ample de productie. Controlati total parametrii de caldura cu ajutorul control panel-ului revolutionar. Folositi Modul AC (aluminiu) sau DC (inox, carbon cupru) in functie de materialele ce trebuie imbinate. Aparatul dispune de functiile PULSE si Balance pentru o sudura in 2 timp sau 4 timpi cu rezultate fiabile.

Aparat sudura Jasic TIG 200P

c) Aparat sudura Jasic PRO TIG 180 Pulse, 230 V – 1232 lei

d) Aparat de sudura Jasic TIG 180, 230 V – 1072 lei

 1. Aparate de sudura invertor

Daca preferati un model de aparat de sudura mai compact, simplu de manevrat, depozitat si transportat dintr-o locatie in alta, atunci orientati-va spre un invertor de sudura. In plus acest aparat de sudura tip invertor are avantajul consumului redus de energie electrica si poate fi legat la sistemul energetic propriu unei gosodarii.

Daca aparatele de sudura clasice sunt relativ voluminoase si grele, iata ca invertoarele de sudura au structuri compacte si genereaza valori de curent necesare prin circuite electronice.

Dintre toate tipurile de aparate de sudura enumerate mai sus, invertoarele se detaseaza in privinta economisirii banilor pentru factura de curent. Si in plus, nu sunteti nevoit sa renunati la randament, deoarece in continuare acestea va fi extrem de vizibil.

Invertoarele de sudura de pe piata pot fi MMA, TIG sau MIG/ MAG.

Oferte disponibile invertoare de sudura

a) Invertor sudura GIANT MMA 250, 400 V, cu tehnologie MOS FET – 1072 lei – vezi detalii. Ca si consumabile functioneaza cu orice fel de electrozi, rutilici, bazici, fonta ori inox. Cantareste doar 13 kg si poate fi manevrat cu usurinta. Are un consum redus de energie electrica si un reglat continuu al curentului de sudura. Acest lucru determina de asemenea o amorsare facila si realizarea unui arc de sudura extrem de stabil. Pentru sporirea capacitati de sudura producatorul a optat pentru montarea unui ventilator in interior. Kitul de livrare contine numeroase articole necesare in timpul sudarii, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa le comandati separat sau sa platiti in plus. Masca de sudura de mana, clestele portelectrod, cablul masa si cei portelectrod (fiecare avand o lungime de 1.5 ml) sunt incluse in pachet.

b) Invertor de sudura aluminiu Intensiv WSME 200 AC/DC, 230 V – 1489 lei – vezi detalii. Dupa cum spuneam mai sus, aluminiul ramane cel mai dificil material de sudat. Dar iata ca de aceasta data va recomandam un invertor special creat pentru lucrul facil cu aluminiu, precum si cu alte materiale mai groase sau mai subtiri (inox, otel carbon, cupru etc). Invertorul este prevazut cu o functie speciala PULSE prin care permite realizarea unei suduri calitative si rezistente. La randul sau functia BALANCE combate oxidarea aluminiului in timpul procesului de lucru si asigura in general un randament mai bun. Functiile TIG permit sudarea electrozilor inveliti si protejeaza impotriva viariatiilor de tensiune.

c) Invertor sudura Jasic ARC 160 DYI, 230 V – 447 lei

d) Invertor de sudura aluminiu Intensiv WSME 315 AC/DC, 400 V – 2571 lei

e) Invertor sudura Heinner VAS001, 160 A – 570 lei

f) Invertor sudura Telwin FORCE 195, 230V, ACX – 983 lei

g) Aparat de sudura Velt MMA 400GS de tip invertor DC IGBT, 400 V, 20 – 400 A – 2844 lei

h) Aparat de sudura Velt MMA 315GS de tip invertor DC IGBT, 400 V, 20 – 315 A – 2312 lei

 

 

De ce accesorii sudura ati putea avea nevoie atunci cand sudati?

Indiferent daca sunteti profesionist sau amator in folosirea aparatelor de sudura este imperios necesar sa luati toate masurile pentru a va proteja in timpul procedurii de lipire la cald. Astfel, achizitionati impreuna cu un aparat de sudura si o masca de sudura speciala cu cristale lichide sau masca de sudura automata, precum si echipament de protectie. Indeosebi profesionistii sunt cei care au o trusa de scule electrice speciala pentru sudat, masca de sudura automata, kituri cu accesorii de sudura.

 

 

Aparate de sudura – producatori

In randul aparatelor de sudura brandurile nu par atat de rasunatoare, cu exceptia cazului in care sunteti intr-adevar pasionat de masini unelte si scule electrice incat aveti o oarecare experienta in folosirea dintre ele. Cele mai populare branduri cand vorbim despre aparate de sudura sunt Terwin, Ergus, Einhell, Prowel. Telwin se afla in topul celor mai cunoscute aparate de sudura, pentru ca ofera preturi accesibile si varietate. La randul sau Ergus s-a axat pe scule si aparate de calitate superioara, ceea ce atrage dupa sine un pret mai mare. In prezent unul din cei mai budget-friendly producatori ramane Einhell.

evoMAG va pune la dispozitie  masini de frezat, generatoare electrice, masini de spalat, pompe submersibile, aparate de sudura multiproces,vibratoare beton, compresoare aer, masini de tuns iarba, masini de gaurit, aparate de taiere si alte scule de mana.

LĂSAȚI UN MESAJ