UPDATE: Octombrie 2021
Incepand cu octombrie 2021, Guvernul aduce noi reglementari in ceea ce priveste circulatia trotinetelor electrice pe drumurile publice. Astfel, cei care conduc o trotineta electrica nu mai au voie pe trotuare si trebuie sa circule pe pista de biciclete (acolo unde este exista).
Ce reguli de circulatie noi trebuie sa respecte un conducator de trotineta electrica?
- Este obligat sa circule doar pe pista de bicicleta, daca aceasta exista.
- Nu trebuie sa circule cu trotineta electrica pe trotuar.
- Trebuie sa aiba asupra sa un act de identitate.
- Trebuie sa conduca trotineta electrica pe un singur rand, cand se afla pe un drum public.
- Nu are voie sa circule cu trotineta electrica daca se afla in stare de ebrietate.
- Nu are voie sa circule cu trotineta electrica pe un carosabil acoperit cu polei, zapada sau gheata.
- Nu are voie sa circule cu trotineta electrica daca nu mentine contactul cu solul.
- Trebuie sa se asigura ca trotineta electrica este intr-o stare tehnica buna de functionare.
- Conducatorul unei trotinete electrice poate sa schimbe directia de mers doar prin deplasarea sa pe langa trotineta.
Ce reguli trebuie sa indeplineasca o trotineta electrica pentru a putea fi condusa pe drumurile publice?
- Trotineta electrica trebuie sa fie prevazuta cu un dispozitiv eficient de franare, cu sistem de avertizare sonora, cu minim un dispozitiv reflectorizant, cu lumini pe timp de noapte sau in zonele cu vizibilitatea redusa.
- Trotineta electrica trebuie sa fie dotata cu elemente ori dispozitive fluorescent reflectorizante, la nivelul rotilor (in miscare, acestea vor forma un cerc continuu, oferind o vizibilitate corespunzatoare vehiculului electric).
Aceste noi reguli de circulatie sunt modificari aduse Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, care face referire la circulatia pe drumurile publice.
Conform unui comunicat MAI, prin noua Hotarare de Guvern:
„se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete”.
————————————————————–
Numarul conducatorilor de trotinete electrice din Romania a crescut vertiginos in ultimii 2 ani, ceea ce a dus in mod previzibil la necesitatea reglementarii statului lor cu mai multa rigurozitate. Chiar si oferta evoMAG a cunoscut o diversificare fantastica in materie de modele de trotinete electrice.
Pe fondul cresterii numarului de utilizatori de trotinete electrice, a aparut nevoia de a stabili un pachet de drepturi si obligatii pentru acesti conducatori.
Astfel, printr-o premiera nationala, se pare ca aceste vehicule electrice vor fi reglementate legal, masura ce are in vedere modificarea Codului rutier. Prin urmare, conducatorii de trotinete electrice vor avea o serie de drepturi si obligatii, stipulate prin lege.
Proiectul de lege pentru statutul trotinetelor, adoptat deja
Senatul Romaniei a adoptat deja in mod tacit un proiect de lege, care urmeaza sa treaca prin toate procedurile de ordin legal pentru a putea modifica in final Codul Rutier, in mod corespunzator.
Conform proiectului de lege, trotinetele sunt vehicule cu 2 sau 3 roti, cu viteza maxima de 40 km/h, dotate cu motoare electrice, a caror putere nominala continua nu depaseste 2 kW.
Pana acum trotinetele electrice cu viteza peste 25 km/ h erau considerate mopede si obligau utilizatorul sa detina un permis de conducere AM.
Modificarea ce urmeaza sa fie adusa codului rutier, va reprezenta o recunoastere de sine statatoare a trotinetelor electrice. Utilizatorii nu vor avea nevoie de permis de conducere pentru a le intrebuinta. Mai mult, in compania unei trotinete electrice veti putea circula in mod legal pe drumurile publice.
Obligatii pentru conducatorii de trotinete electrice
Totusi, proiectul de lege pentru statutul trotinetelor electrice prevede si cateva obligatii pentru conducatori (majoritatea similare cu cele pentru biciclisti). Varsta minima acceptata pentru conducerea unei trotinete electrice va fi 14 ani, iar minorii sub 18 ani vor fi obligati sa poarte casca pentru protectie.
Totodata, va fi obligatoriu ca trotinetele electrice sa fie dotate cu lumini corespunzatoare pe timp de noapte.
Utilizatorii de trotinete vor trebui sa evite carosabilul, ei fiind obligati sa se deplaseze pe pistele pentru biciclete.
Incalcarea regulilor de circulatie stabilite pentru trotinete, ar putea atrage amenzi cu valoare de peste 1000 de lei (sau 6 – 8 puncte), cuantificate cu un sistem de puncte de amenzi, unde 1 punct inseamna 145 lei.
Revino pe evoMAG pentru stiri legate de trotinetele electrice
evoMAG face eforturi importante pentru a oferi cele mai noi si esentiale informatii ce apar in domeniul trotinetelor electrice. Daca ai o trotineta electrica, revino oricand pe blog-ul nostru pentru a consulta informatii pretioase si stiri noi despre utilizarea acestor vehicule care au revolutionat modul in care te deplasezi rapid si simplu din punctul A in punctul B.