Fie ca mergi in parc sau deschizi usile unei sali de fitness, vei vedea o multime de persoane care alearga sau se antreneaza avand casti wireless in/ pe ureche – casca bluetooth, casti over ear, audio inear, true wireless etc. Antrenamentele si muzica par sa fie parte din aceeasi poveste, motiv pentru care firesc apare intrebarea:
“Este utila muzica in timpul antrenamentelor?”
Cum e mai eficient si mai comod: sa te antrenezi in tacere si sa te concentrezi pe respiratie sau muzica te poate ajuta sa alergi mai repede si sa stabilesti noi recorduri personale? Haideti sa descoperim raspunsul la aceste intrebari in continuare.
Casti audio wireless – tehnologia muzicii fara fir pentru urechi fine, la apogeu
Castile wireless nu reprezinta un gadget nou pe piata dispozitivelor tehnologice de mare atractie pentru utilizatorul modern. Cu toate acestea, cele mai noi casti wireless uimesc prin caracteristicile optimizate: mai multa tehnologie, un sunet mai clar, o durata mai lunga de viata a bateriei, compatibilitate extinsa si un design futurist, reinterpretat de atatea si atatea ori.
Castile wireless s-au schimbat foarte mult intr-un timp relativ scurt, incat pare ca au intervenit simtitor in rutina noastra de alergare si antrenamente. Sa iesi din casa ca sa mergi sa alergi in parc sau sa te antrenezi la sala de sport, aproape ca nu este de conceput azi, inainte de a-ti fixa o pereche de casti wireless pe urechi sau de a te asigura ca le ai in buzunarul rucsacului. Si gratie imbunatatirilor in ceea ce priveste conectivitatea Bluetooth si tehnologia acumulatorilor, castile wireless se pot plia excelent pe necesitatile sportivilor amatori ori de performanta, cu fiecare pas parcurs sau miscare efectuata.
- Casti Jabra Sport Pace, Bluetooth, Rezistente la apa si praf (Albatru) = 390 lei
Casti audio wireless bluetooth– cum le alegem?
Asa cum sugereaza si denumirea, castile wireless nu se conecteaza la un player muzical prin cablu. Exista mai multe modele: cu clipsuri, in ear, on ear, over ear. Cele complet wireless (true wireless) nu au fir si sunt foarte compacte – Apple AirPods – nu exista cablu de legatura intre cei doi muguri si sunt mai scumpe. Optiunile mai accesibile de casti wireless conecteza cei doi muguri cu un fir sau un banda flexibila – Casti alergare SkullCandy SMOKIN BUDS. Castile over-ear sunt mai putin utilizate de catre cei care alearga, din cauza volumului lor, desi exista cateva tipuri noi mai egonomice.
- Casti cu microfon încorporat CREATIVE AURVANA ANC (Negru/Albastru), wired = 419 lei
Personalizare fixare si sunet
Producatorii si-au dat seama ca in materie de casti wireless nu exista o marime universal valabila, iar urmatorul pas este de a permite utilizatorilor sa le personalizeze mai mult. Asa au aparut castile cu banda reglabila, dimensiuni diferite de insertie pentru urechi si muguri personalizati care se introduc si se fixeaza usor in ureche.
Calitatea driverelor care redau sunetul s-a imbunatatit de asemenea cu optiuni mai clare si de bas. Unele casti wireless au setari de noise-cancelling sau setari pentru sunet ambiant – Casti Stereo Sony WI-1000XB, wireless noise cancelling, Hi-Res, Bluetooth, NFC si casti Stereo Sony WH-1000XM2N, wireless noise cancelling, Hi-Res, Wireless, Bluetooth negru, NFC.
Muzica si antrenamentele – cum se inteleg ele?
Exista modalitati diferite prin care muzica te poate ajuta in timpul antrenamentelor: din punct de vedere fizic, respectiv mental. Poate de aceea, cele doua s-au imprietenit atat de bine. Exista multe persoane care spun ca muzica le ajuta sa se antreneze mai bine atunci cand asculta melodii cu mesaje motivationale sau sa se miste mai repede atunci cand ritmul este rapid. Acest lucru a fost de altfel dovedit stiintific.
Daca alergi cu o pereche de casti wireless in urechi si asculti muzica, tot antrenamentul va parea mult mai usor; timpul va trece mai repede. Iar acesta este un lucru valoros daca ne gandim ca provocarea mentala este uneori mai dificila decat activitatea fizica. Prin urmare, muzica poate face diferenta pentru succesul antrenamentelor.
Un studiu a aratat la un moment dat ca in timpul antrenamentelor, muzica poate functiona ca si factor de distragere a atentiei de la senzatiile de oboseala si durere. Reduce efortul perceput si dificultatea de a atinge anumite obiective stabilite initial. Per total, intreaga sarcina de antrenament este mai usor de realizat.
- Casti Stereo Wireless BOSE On-Ear (Negru) = 926 lei -oferte disponibile in magazin
Apoi, muzica poate contribui la cresterea motivatiei. Un alt studiu realizat de RockMyRun a demonstrat ca motivatia intrinseca este imbunatatita simtitor, cu pana la 35% atunci cand in casti ruleaza melodii motivationale.
Dar muzica te poate ajuta sa alergi mai repede?
Potrivit studiului RockMyRun, se pare ca da. In urma testului, participantii care au purtat casti wireless si au ascultat un playlist cu melodii motivationale, au reusit sa alerge cu 3% mai repede,comparativ cu grupul de control. Participantii au alergat intr-un ritm confortabil pentru ei – nici prea usor, nici prea dificil. Nu s-au concentrat pe o anumita distanta sau pe un anumit timp. Iata deci care sunt cu adevarat efectele pozitive ale muzicii si cum aceasta ne poate ajuta sa alergam mai repede. Chiar si atunci cand viteza nu a constituit un obiectiv important, participantii au putut sa-si imbunatateasca intuitiv viteza si sa se antreneze mai bine.
- Casti Panasonic RP-BTS50E-K, wireless Bluetooth, microfon încorporat (Negru) = 365 lei
Exista si alte studii care arata diferenta dintre starea emotionala si performanta atletica. In timp ce participantii au raportat sentimente de confort si placere in timpul antrenamentelor, s-a inregistrat si o crestere a performantei. De fapt, performantele au fost mai bune in cazul celor care au ascultat muzica in casti wireless.
Profesorul Costs, de la Universitatea Burnel si autorul volumului Inside Sport Psychology, sustine ca muzica poate contribui la cresterea performantelor, cu pana la 15%, ceea ce este cu adevarat incredibil.
- Incearca – Casti Beats Powerbeats3 (Negru/Albastru), casti audio sony, casti skullcandy sau casti jbl.
Ce muzica ar trebui sa asculti in casti wireless atunci cand te antrenezi?
Dupa cum probabil intuiesti, nu orice melodie sau playlist iti poate optimiza performanta. Genul muzical conteaza. Sigur, muzica este o chestiune de preferinta personala si foarte subiectiva. Poate fi dificil sa numim exact ce muzica este indicata in timpul antrenamentelor. Dar in general sportivii gasesc ca exista cativa factori importanti in alegerea genului muzical si stabilirea unui playlist la antrenamente.
Melodiile cu un volum considerabil, cu versuri motivante (ce declanseaza emotii pozitive) si un ritm accelerat constant – acestea sunt in general preferate de cei care se antreneaza. Cauta genuri muzicale cu un interval bmp 120 – 180, pentru intensitate scazuta sau inalta.
Muzica te ajuta sa te antrenezi mai bine?
Raspunsul este Da! Multe studii au aratat efectele pozitive ale muzicii in timpul antrenamentelor. Ea poate stimula performanta mentala si fizica, poate crea un cadru mai placut si mai confortabil, poate motiva in atingerea obiectivelor stabilite. Deci, merita sa cauti o pereche de casti wireless, in compania carora sa-ti petreci viitoarele sesiuni de antrenamente. Fie ca alergi, mergi cu bicicleta sau pur si simplu te antrenezi in sala, o pereche buna de casti wireless si un playlist motivational nu ar trebui sa-ti lipseasca din rucsac.
10 Motive pentru care ar trebui sa te antrenezi ascultand muzica in casti audio wireless
Nu poti sa-ti incepi antrenamentele pana cand nu auzi muzica in castile wireless? Nu esti singurul. Iata ce avantaje ai daca te antrenezi acompaniat de muzica.
1. Te antrenezi mai bine. Iata de ce: muzica te ajuta sa alergi mai repede, sa pedalezi mai bine si sa inoti mai ager – de cele mai multe ori, fara ca tu sa realizezi acest lucru.
2. Antrenamentul devine mult mai distractiv. Daca obosesti si simti durere, tinzi sa renunti la activitatea fizica, dar atunci cand muzica te acompaniaza in castile wireless este mai usor sa te antrenezi.
3. Durerea este minimizata. Muzica nu este un substitut medicamentos, dar te poate ajuta sa gestionezi mai bine durerea, pentru ca iti distrage atentie. In consecinta vei reusi sa-ti impingi limintele si sa-ti duci antrenamentul la bun sfarsit.
4. Vei fi mai fericit/a. In mod natural muzica stimuleaza dopamina, neurotransmitatorul care alimenteaza sistemul de recompense al creierului. Sa asculti muzica in casti wireless atunci cand te antrenezi inseamna sa ai parte de un plus de dopamina – automat te vei simti mai bine. In plus, activitatea fizica stimuleaza serotonina (un neurotransmitator de stimulare a starii de spirit). Deci combinatia dintre cele doua va fi un teribil cocktail de hormoni ai fericirii. – poti alege casca bluetooth Hama Clip-On Active, Bluetooth
5. Reducerea stresului si a anxietatii. Daca asculti muzica potrivita in casti wireless atunci cand faci yoga sau stretching (slow tempo; muzica chillout), vei reusi sa te relaxezi si sa uiti de stres. – recomandam bose soundsport
6. Stimulent pentru imunitate. S-a demonstrat ca muzica poate imbunati starea de spirit si poate reduce stresul, ceea ce are un efect benefic pentru sistemul tau imunitar. Deci, nu e cazul sa-ti amani atrenamentele sau alergarea de dimineata, din cauza vremii nefavorabile. Pune o pereche de casti wireless in ureche, da drumul la muzica si fa miscare! – Vezi oferte speciale apple earpods
7. Muzica din casti te va ajuta sa devii un sportiv mai bun. Potrivit unui studiu publicat in Scientific American, muzica poate actiona ca un metronom – te ajuta sa-ti mentii ritmul, sa minimizezi pasii gresiti si sa diminuezi efortul energetic. – vezi promotie casti sennheiser hd
8. Versurile potrivite in casti te pot motiva din plin. Pentru foarte multe persoane, muzica din castile wireless poate face diferenta dintre un antrenament pe cinste si unul… lipsa. Unele melodii trec testul timpului si sunt o sursa incredibila de energie.
9. Timpul trece mai repede cand te antrenezi cu sunet de înaltă calitate. O ora de alergare sau antrenament la sala poate fi o vesnicie uneori, dar cand ai muzica alaturi de tine, cu o pereche de casti wireless, totul devine mai simplu. Gandeste asa: o ora de antrenament = circa 15 melodii favorite.
10. Iti antrenezi si creierul. Daca antrenamentul fizic este pentru corpul tau, de ce sa nu iti angajezi si creierul in actiune? Conform profesorului Daniel K Levitin, activitatea muzicala solicita aproape fiecare zona cunoscuta a creierului si aproape orice sistem neural. O parte a creierului decodeaza tempo-ul, iar alte parti sunt stimulate de versuri.
Acum ca am vazut beneficiile imense pe care le aduce muzica audiata in timpul antrenamentelor tale, hai sa trecem la lucruri serioase si sa-ti alegi o pereche de casti wireless.
Ghid rapid de achizitie casti premium pentru antrenamente
Raspunde la aceste intrebari inainte de a-ti alege o pereche de casti wireless:
- Ma voi simti confortabil cu ele?
- Sunt rezistente la apa/ transpiratie? In ce masura ma intereseaza acest lucru?
- Care este durata de viata a bateriei pentru casti onear sau casti microfon in ear?
- Casca wireless are microfon si controale integrate?
- Cat de buna este izolarea sunetului?
Tip casti
Dupa cum am spus, exista mai multe forme de casti wireless si este important sa stii cum se prezinta fiecare. Daca ele vor fi inconfortabile in timpul antrenamentului, risti sa nu te poti bucura de ele si de muzica asa cum ar trebui. Imagineaza-ti ca trebuie sa stii castile cu mainile in timp ce alergi. Cuuumplit!
Casti audio inear.
Sunt o alegere populara in randul celor care fac fitness pentru ca nu se observa. Pot fi casti audio inear sau earbuds. Primele au unitatile driver introduse in canalele urechii si raman acolo. Au terminatii din spuma sau silicon, in dimensiuni diferite. Earbuds-urile stau in zona joasa a urechilor, chiar in fata canalului. In general au o marime standard, nu se potrivesc perfect si ar putea sa cada din ureche in timpul antrenamentelor. Castile wireless audio inear pot si ele sa alunece din ureche, motiv pentru care pot fi prevazute cu un neckband, o banda de fixare.
Casti over ear.
Au cupe care se aseaza peste ureche si o banda de sustienere pe cap (exemplu casti audiotechnica). Exista mai multe sanse ca ale sa ramana fixate in timpul antrenamentelor, dar din pacate sunt mai voluminoase decat castile wireless in ear. Daca pad-urile urechii nu sunt nano-coated, atunci ele se pot deteriora din cauza transpiratiei.
Rezistenta la apa/ transpiratie
Transpiratia poate influenta intr-o mare masura durabilitatea castilor wireless purtate la antrenamente. Conform studiilor, o persoana obisnuita transpira in medie 0.8 pana la 1.4 litri intr-o ora de efort fizic. E foarte mult! De aceea este foarte important sa te uiti daca modelul de casti wireless care ti-a atras atentia este impermeabil si sa te gandesti in ce masura ai tu nevoie de acest lucru.
Durata de viata a bateriei
Ca la orice dispozitiv electronic fara fir, durata de viata a bateriilor pentru castile wireless este un factor major care iti poate influenta decizia de achizitie. Cele mai bune casti Bluetooth pot tine cel putin 8 ore, suficient incat sa le poti purta aproape o zi intreaga sau o sesiune prelungita la sala de sport. Cele mai bune casti true wireless rezista 4 ore. O durata de 4 – 6 ore de autonomie este una decenta pentru casti wireless.
Cunoscand toate aceste lucruri, avem convingerea ca vei putea rasfoi mai informat zecile de pagini de casti audio bluetooth din catalogul nostru online. Acum gasesti oferte speciale si pentru boxe portabile, sisteme audio, casti pc, masini de spalat, telefoane mobile samsung galaxy.