Câte tipuri de generatoare există şi care este puterea de care aveţi nevoie

0
485

Pe piaţa există multe modele de generatoare de curent, având diferite puteri şi moduri de a fi acţionate atunci când aveţi nevoie. Unul dintre cei mai importanţi factori pe care trebuie să îi luaţi în considerare este puterea şi tipul de combustibil utilizat. Pentru a alege cel mai bun model este indicat să realizaţi o listă cu echipamentele electrice esenţiale şi consumul acestora din locuinţa sau din spaţiul unde vă desfăşuraţi activitatea economică pentru a nu avea probleme atunci când doriţi să le folosiţi.

Câte tipuri de generatoare există?
În mediul online sau offiline, indiferent de producător există o gamă largă de generatoare, de modele şi puteri, diferenţa fiind dată de combustibilul utilizat; sunt fiind împărţite în trei categorii:

• Benzină
Generatoarele pe benzină sunt preferate datorită faptului că au un preţ redus de achiziţie. Este bine de ştiut faptul că acestea sunt mai silenţioase decât cele pe motorină, dar necesită o întreţinere mai frecventă. Functioneaza la temperaturi scăzute şi pot fi montate la exterior dacă selectaţi un model cu izolaţie corespunzătoare.

• Diesel
Modelele care utilizează motorină pot fi cea mai bună soluţie dacă selectaţi un aparat echipat cu funcţie de automatizare, putând porni singure în momentul în care depistează o problemă cu tensiunea electrică sau în cazul întreruperilor neanunţate, fiind nevoie de doar câteva secunde pentru ca alimentarea cu energie electrică să revină.

• Hibride
Acestea pot funcţiona cu GPL sau benzină în cazul în care rămâneţi fără una dintre acestea. Pentru a funcţiona pe GPL, generatorul va trebui conectat la o butelie cu un reductor mufat şi un furtun special conceput pentru acesta. Aceste generatoare dispun de protecţii pentru suprasarcină ca şi celelalte categorii, pentru a nu va afecta reţeaua existentă sau să compromită arderea accidentală a aparatelor pe care le utilizaţi.

Automate sau pornire manuală?
Pe lângă combustibil aveţi opţiunea de a alege şi modul de acţionare. Acestea se pot porni manual cu ajutorul unui demaror sau automatizate, având avantajul de a porni neasistat atunci când este necesar.

• Automatizate
Un generator poate avea două tipuri de porniri în funcţie de necesitate. Modelele automatizate sunt de regulă mai voluminoase şi au o greutate mare, fiind mai greu de transportat, de aceea sunt foarte utile pentru locuinţe, spaţii de birouri sau instituţii publice. Acestea sunt cele mai uşor de folosit deoarece vor porni fără a fi nevoie de asistentă în momentul unei întreruperi de curent sau unei căderi de tensiune, oferind în acelaşi timp un confort şi o siguranţă mai mare chiar dacă nu sunteţi la locaţie. Preţul de achiziţie este mai mare decât la cele acţionate manual.

• Pornire manuală
În funcţie de problemele de tensiune pe care le aveţi, puteţi opta şi pentru un generator al cărui pornire este manuală prin tragerea sforii ataşate la demaror, pentru a-l porni atunci când aveţi nevoie. Aceste aparate sunt utile şi în cazul în care doriţi să le folosiţi în mai multe situaţii, fiind preferate datorită faptului că au un preţ mai mic de achiziţie. Un exemplu foarte bun ar fi utilizarea lor în sectorul agricol, unde se pot muta pentru a putea iriga culturile, acţionând o pompă de apă fără probleme.

Care este puterea necesară în funcţie de folosinţă?

· Instituţii publice – aceste spaţii au dimensiuni mari şi consumatori pe măsură. Modelele recomandate pentru instituţiile de stat sunt cele automatizate, fiind necesare valori de peste 30 kW, putând urca atât cât este nevoie. În acest fel se va asigura continuitatea task-urilor, fără întreruperi.
· Locuinţa personală – o casă cu 4 membri are un consum mediu zilnic pe timp de vară de aproximativ 10 kW. Un generator automatizat cu o valoare de peste 5 kW vă va putea satisface toate cerinţele.
· Firmă – La fel ca şi în cazul instituţiilor publice, firmele au nevoie de curent continuu pentru a funcţiona pe toată perioada întreruperii energiei electrice de la furnizor. Şi în acest caz este indicat un generator automatizat în funcţie de loc, dar şi de cât de des aveţi probleme. Într-o firmă există multe calculatoare, imprimante şi alte dispozitive care trebuie să funcţioneze în permanenţă. Puteţi aduna consumul lor, cât şi a altor elemente necesare precum pompa de apă, boiler, cafetiere şi aşa mai departe pentru a asigura o funcţionalitate completă.

Puteţi găsi o varietate de generatoare, acestea având posibilitatea de a fi conectate atât la reţelele monofazate, cât şi cele trifazate pentru a asigura un curent continuu aşa cum vă doriţi. Este recomandat ca pentru modele automatizate să apelaţi la un electrician autorizat pentru a vă monta corespunzător sistemul şi a nu întâmpina probleme de funcţionare sau scurt circuitari. Montajul este un proces complex care nu poate fi realizat de o persoană fără experienţă, putând chiar defecta aparatul şi să pierdeţi garanţia.

LĂSAȚI UN MESAJ