Ce este realitatea virtuala si cum iti cumperi o pereche de ochelari VR?

0
2030

Realitatea virtuala face referire la utilizarea tehnologiei computerizate pentru a crea un cadru ce simuleaza o realitate. Oamenii sunt fiinte vizuale, iar tehnologia de afisare este deseori cea mai mare diferenta intre sistemele de realitate virtuala captivante si interfetele clasice. Cele mai importante branduri din domeniul realitatii virtuale sunt HTC Vive, Oculus Rift si Playstation VR.

Ce este realitatea virtuala?

Realitatea virtuala inseamna folosirea tehnologiei computerizare pentru a simula un anumit decor. In cadrul acesteia, utilizatorul are parte de o experienta inedita. Dar, in loc sa se afle in fata unui ecran, utilizatorul foloseste o pereche de ochelari VR 3D care il ajuta sa se transpuna intr-o lume artificiala, 3D. Continutul si calitatea echipamentelor folosite sunt singurele limite ce pot interveni in redarea oricaror realitati virtuale.

realitate virtuala evoMAG

Daca o sa cauti pe Google “Realitate virtuala”, o sa gasesti urmatoarea definitie pe Wikipedia: “Realitatea virtuala este o experienta simulata care poate fi similara sau complet diferita de lumea reala?”

Dar ce inseamna asta mai exact?

Din perspectiva utilizatorului, VR este un program, un soft pe care il lansezi cu ajutorul ochelarilor VR si a castilor speciale. Ideea din spatele acestui concept este de a crea o lume reala cu ajutorul ochilor. Continutul redat de acesti ochelari virtuali poate fi orice:

  • filme 3d
  • un joc
  • un circuit turistic intr-un muzeu etc.

O caracteristica distinctiva a realitatii virtuale este ca utilizatorul poate controla unghiul de vedere prin miscarea capului, asa cum se intampla de fapt si in realitatea noastra. Unele aplicatii VR permit chiar si interactiunea prin miscari ale mainilor (activate prin controlere tactile).

ochelari vr 3d evoMAG

Campul de vizualizare in realitatea virtuala

Unul din cele mai importante concepte in VR este campul vizual. Pentru a simula o experienta reala, ochelarii VR trebuie sa acopere aproape intreaga zona pe care o poate accesa ochiul uman. O persoana normala poate percepe un unghi de aproximativ 220 de grade din jurul sau, iar cei mai buni ochelari realitate virtuala in prezent pot cuprinde doar 180 de grade. De aceea, campul vizual a fost una din cele mai importante provocari in evolutia VR.

Frame rate

Frecventa cadrelor se refera la rata la care imaginile statice (cadrele) apar pe ecran, formand imagini in miscare. Cu cat FPS-ul este mai mare, cu atat video-urile curg mai fluid pentru utilizator. Chiar daca ochiul uman poate percepe pana la 1000 FPS, creierul nostru poate procesa doar 150, ceea ce inseamna un frame rate perfect pentru realitatea virtuala. Totusi, acest nivel de tehnologie nu este accesibil in prezent, pentru ca cel mai obisnuit FPS de pe castile VR este de 90, iar maximul de 120.

Miscarea capului

Acesta este detaliul care face ca realitatea virtuala sa fie cu adevarat palpitanta si captivanta. Pe masura ce patrunzi in mediul virtual, imaginea se ajusteaza in functie de pozitia fizica a capului. Exista doua niveluri ale tehnologiei. 3 grade de libertate permit utilizatorului sa observe o locatie virtuala dintr-un anumit punct, in timp ce 6 grade permit castii sa detecteze pozitia utilizatorului in incapere, in afara de directia vizuala. Asta inseamna ca te poti deplasa liber in realitatea virtuala, in timp ce senzorii din afara castii vegheaza pentru siguranta ta.

 

Interesant! In ce domenii se mai foloseste realitatea virtuala in prezent?

VR nu este utilizata doar de gameri sau pentru distractie, ci poate avea aplicatii si in alte domenii precum:

• educatie (testarea unor abilitati inainte de folosirea lor in realitatea existenta)

• arta

• ingineria aerospatiala

• industria auto

• arhitectura, planificare si reorganizare urbanistica

• medicina, pentru tratarea anumitor afectiuni

realitatea virtuala in medicina evoMAG

 

• psihologie si stiinte sociale, in cadul studiilor diverse

• in domeniul militar, pentru simularea salturilor cu parasuta sau alte programe de pregatire fizica.

 

De ce echipamente ai nevoie pentru a experimenta realitatea virtuala?

Ochelari VR. Sunt formati dintr-o pereche de lentile in fata carora se afla un display HMD. Calitatea imaginilor afisate este influentata de campul vizual al lentilelor.

Casti VR. Pot fi prevazute cu senzor de miscare, functie de detectare a gesturilor mainii sau a miscarilor de cap. Aceste detalii fac ca experienta de scufundare in realitatea virtuala sa fie si mai adanca.

Camere imersive VR. Cu ajutorul lor, poti crea continut VR audio si video. Poti folosi in acest sens camere cum ar fi GoPro Omni, Ozo si altele.

Manusi VR. Cu ajutorul lor poti interactiona cu obiectele pe care le vezi in lumea virtuala, doar prin miscarea mainilor.

Alte accesorii: Xbox One – controller wireless, Oculus Touch pentru maini, HTC Vive pentru gesturile mainilor, Samsung Rink pentru maini, Sprint VR etc.

Ochelari VR Oculus Quest 2, 128GB

Ochelarii VR – priveste experiente extraordinare in lumea virtuala

Piata accesoriilor pentru VR creste rapid si exista mai multe optiuni pentru ochelari VR. Diferentele sunt date de pret, design, caracteristici tehnice. Unele modele arata mai bine decat altele, dar e important intotdeauna sa te orientezi si dupa specificatii.

 

Ce sunt ochelarii VR?

Ochelarii VR au o carcasa si doua lentile care iti permit sa te bucuri de o experienta captivanta, dupa instalarea unui soft special. Lentilele sunt plasate inaintea ecranului HMD. Cu cat ochelarii VR sunt mai avansati, cu atat experienta va fi mai placuta si mai profunda si vei putea avea mai multe optiuni de reglaj, sunet, sisteme de tracking etc.

 

Ce este un kit VR?

Unele casti de realitate virtuala au un set de controllere pentru a patrunde si mai bine in lumea artificiala creata de soft-ul special. Cei mai simpli si mai accesibili ochelari VR sunt Google Cardboard, un kit din carton cu o carcasa simplu de asamblat.

Elementele cuprinse intr-un kit VR pot fi:

  • casti earphones
  • microfonul
  • senzorii de miscare
  • controllerul (Xbox, Oculus Touch).

Ochelarii VR virtuala se pot folosi cu:

  • unele telefoane de ultima generatie (compatibile cu VR)
  • PC/ consola.

realitate virtuala ochelari

In functie de kit-ul VR comandat poti experimenta anumite jocuri si aplicatii. Iata cateva dintre acestea:

  • Pentru Oculus Rift: Minecraft VR, Appolo 11 VR, Elite – Dangerous, Jaunt VR, Chronos;
  • Pentru SonyPlaystation VR: Batman VR, Rez Infinite, Tumble VR, Headmaster;
  • Pentru Samsung Gear VR gaming: Minecraft, The Economist VR, Land’s End, Gunjack etc;
  • Pentru HTC Vive: Cosmic Trip, Job Simulator, Appolo 11 VR, Jaunt VR.

Ce ochelari VR 3D  poti sa cumperi de la evoMAG?

Ochelari VR Oculus Quest 2, 128GB

GENERATIA URMATOARE A VR ALL-IN-ONE VR CU QUEST 2
Oculus Quest 2 a fost conceput pentru a face lumile virtuale sa se adapteze la miscarile dvs., permitandu-va sa explorati jocuri si experiente uimitoare cu o libertate de neegalat fara un PC sau consola. Ramaneti concentrat cu un ecran uimitor care prezinta cu 50% mai multi pixeli decat Quest original. Controlerele Touch reproiectate au o ergonomie imbunatatita si controale intuitive care va transporta gesturile, miscarile si actiunile direct in VR. Puteti chiar sa va conectati setul cu casca VR la un computer compatibil cu jocurile cu un cablu Oculus Link pentru a accesa sute de jocuri si experiente VR pentru PC. Quest 2 va permite, de asemenea, sa va aduceti prietenii in actiune. Cu castingul live, puteti impartasi experienta VR cu oamenii din jur. Sau intalniti-va cu prieteni in lumi virtuale pentru a lupta in competitii multiplayer sau pur si simplu sa petreceti ceva timp impreuna. Cu Oculus Quest 2, nu ai niciun scop in ceea ce poti juca, crea si descoperi in realitatea virtuala.

PROCESORUL AVANSAT ACTIVA O GRAFICA MAI BUNA

VORBITORI INCORPORATI LIVRA AUDIO POSITIONAL 3D CINEMATIC
Cu Quest 2, nu exista niciun scop in ceea ce puteti juca, crea si descoperi in realitatea virtuala. Quest 2 este acolo, astfel incat sa puteti profita la maximum de fiecare moment cu un procesor rapid si cu afisajul cu cea mai mare rezolutie. Indiferent daca navigati pe mari galaxii sau explorati taramuri fermecate, aveti claritatea si confortul pentru a descoperi fiecare detaliu. Bucurati-va de rezolutia incredibila de 1832 x 1920 pixeli pe ochi. Cu o claritate sporita, puteti ramane concentrat, indiferent daca sunteti in miscare sau stati nemiscat.

LASA LUMEA SA DEVINA ARCA TA
Adu-ti prietenii in lumi VR atunci cand trimiti direct pe un televizor compatibil sau in aplicatia mobila Oculus. Quest 2 necesita contul dvs. Facebook pentru a va conecta, facilitand intalnirea cu prietenii in VR si descoperirea comunitatilor din intreaga lume. Puteti explora ca dvs. sau puteti alege un nume nou prin crearea unui profil VR unic.
Comanda ochelarii VR aici

LĂSAȚI UN MESAJ