Ce fel de dezumidificator imi trebuie: desicant sau refrigerant?

0
2677

Dezumidificatoarele elimina umezeala din aer si ajuta la controlul nivelului de umiditate relativa. Exista doua tipuri principale de tehnologie atunci cand ne raportam la un dezumidificator:

  • tehnologia desicantului
  • tehnologia bobinei de refrigerare

 

Dezumidificatorul desicant

Aceste tipuri de dezumidificatoare functioneaza prin trecerea aerului printr-un rotor care contine material deshidratant absorbant de umiditate. Odata ce apa este scoasa din aer, aerul uscat poate fi suflat inapoi in incapere, incurajand astfel uscarea. Apa colectata in roata desicantului este indepartata prin adaugarea de caldura, astfel incat umezeala vaporizata sa poate fi evacuata din cladire.

Materialul desicant este in mod tipic silica gel, care nu are textura obisnuita de gel ci este o forma poroasa, de tip granular, a carei structura interna cuprinde o retea de pori microscopici interconectati. Acestea pot absorbi umezeala prin atragerea ei in interiorul fiecarei granule. Prin adaugarea de caldura, aceasta umiditate poate fi apoi eliberata din desicant prin evaporare si impinsa afara din cladire, lasand roata desicantului pregatita pentrua colecta umezeala suplimentara.

  • Dezumidificator cu tehnologie Peltier Trotec TTP1E, 24h, Pentru spatii de 2-3 mp, Lampa de control, Consum redus (Alb) = 179 lei – Comanda AICI
  • Dezumidificator Trotec TTK51E, 16 l/zi, Debit 126 mc/h, Pentru spatii de pana la 31 mp, Higrostat reglabil = 699 lei – Comanda AICI

Dezumidificator Trotec TTK51E

Dezumidificatorul cu agent frigorific/ refrigerant

Aceste dezumidificatoare functioneaza prin condensarea umezelii din aer. Aerul umed din interiorul cladirii este aspirat in dezumidificator si trecut peste o bobina de evaporator rece care raceste aerul sub temperatura punctului sau de roua. Acest lucru duce la condens care poate fi colectat din bobinele reci. Aceasta apa este colectata intr-un recipient si fie este indepartata manual, fie este eliminata printr-un furtun in mod automat.

Aerul uscat din aparat este apoi trecut peste bobinele calde de condensare, incalzindu-le din nou inainte de a intra in unitate. Acest aer uscat este impins in multe masini de presiuni, astfel incat poate fi directionat catre anumite zone afectate de umezeala pentru a accelera uscarea.

  • Dezumidificator Trotec TTK68E, 20 l/zi, Debit 130 mc/h, Util pana la pana la 45 mp, Functie uscare haine, Timer, Higrostat, Display = 999 lei – Comanda AICI
  • Dezumidificator Trotec TTK120S, 35 l/zi, 510 mc/h, Pentru spatii de pana la 140 mp = 1999 lei – Comanda AICI

Sa comparam performantele in continuare

 

1.Rata de extractie

Principalul beneficiu al dezumidificatoarelor cu bobina tip refrigerant fata de cele tip desicant este ca pot elimina un volum mai mare de umiditate pe zi. Prin urmare, acestea sunt deosebit de utile in stadiul in care umiditatea este foarte mare si materialele saturate necesita uscare rapida.

Cu toate acestea, ratele de extractie depind de marca si modelul dezumidificatorului si iti sugeram sa te uiti in descrierile producatorului.

Dezumificator si purificator 2 in 1 Taurus Alpatec DH 243, 380W, 4l, 42 dB, Indicator luminos, lumină UV (Alb)

2.Temperatura de functionare

Cele doua tehnologii functioneaza diferit in intervalul scazut de temperatura. Dezumidificatoarele desicante sunt capabile sa functioneze in conditii de temperatura rece, pentru ca desicantul cu silicagel absoarbe inca umezeala indiferent de temperatura.

In schimb, dezumidificatoarele au agent frigorific sufera o scadere a extractiei apei la temperaturi mai scazute, pentru ca punctul de roua este mai greu de atins si condensarea umezelii din aerul rece este mai dificil de realizat.

 

3.Costurile de functionare ale dezumidificatorului

In general, dezumidificatoarele de tip refrigerant consuma mai putina energie electrica, ceea ce inseamna ca au un consum mai mic.

 

  1. Nivelul de zgomot

Tehnologia agentului frigorific foloseste compresoare care fac, in general, aceste dezumidificatoare mai putin puternice decat dezumidificatoarele tip desicant.

Dezumificator si purificator 2 in 1 Taurus Alpatec DH 243

5.Dimensiune, greutate si manevrare

Dezumidificatoarele frigorifice cu bobine sunt de obicei mai grele, pentru ca au componente mai grele si adesea dimensiuni mai mari.

Cam asta e schema comparativa intre dezumidificatoarele tip desicant si cele tip refrigerator. Daca ai nevoie de un dezumidificator, vino pe site sa-ti alegi unul potrivit. Ai cumparat un dezumidificator si ai un sfat pentru vizitatorii blogului nostru. Ne-am bucura sa-l impartasesti cu noi.
Pe curand!

LĂSAȚI UN MESAJ