Timpurile pe care le-am ajuns te fac sa imbratisezi noi provocari de care credeai ca nu esti capabil. Avand in vedere ca noul coronavirus produce ravagii la nivel planetar si determina masuri drastice in rutina omului modern, frizeriile si-au inchis usile.
Daca nu vrei sa ajungi ca omul preistoric in doar cateva saptamani de auto-izolare, ar fi bine sa te echipezi cu un aparat de tuns si sa inveti sa-ti faci singur frizura.
Iata un ghid care iti poate fi de ajutor in acest sens.
De ce instrumente ai nevoie ca sa te tunzi singur acasa?
Pentru par scurt vei avea nevoie de un aparat de tuns, foarfece si o oglinda. De asemenea, un sort iti va fi util pentru a nu umple de par toata casa ori toata baia. Iti mai pot fi utile un foarfece subtire si eventual un gel de par.
Hai sa incepem.

1.Alege o tunsoare preferata.
Cum faci acest lucru? Porneste de la forma fetei tale. Daca e prima data cand faci asta, alege ceva usor. Alege intotdeauna o tunsoare un pic mai lunga decat ceea ce crezi ca ai nevoie – ulterior, mai poti face ajustari, dar acest lucru nu este valabil si invers. Pentru a evita vreo “catastrofa”, este bine sa alegi o tunsoare de rezerva, doar in caz ca prima optiune nu functioneaza conform planului.

2.Pregateste spatiul de lucru
In primul rand, spala-te pe cap cu un sampon si apoi cu balsam, asa cum faci de obicei. E mai usor sa tunzi parul curat, proaspat spalat. Daca parul este gras si murdar, aparatul de tuns si celelalte accesorii tind sa se intepeneasca sau sa se imbibe de mizerie. Usuca parul cu un prosop si piaptana-l daca este nevoie, pentru a-l descurca.
Ca sa te tunzi acasa, alege un loc usor de curatat. Iti recomandam sa faci acest lucru in baie, dar la fel de bine poti sa te tunzi in curte sau pe terasa. Oricum, asigura-te ca ai aspiratorul pe aproape, in caz de orice.
Pregateste tot ceea ce iti trebuie. Inainte de a porni aparatul de tuns, uita-te peste diferite tunsori si alege una care ti se potriveste. Cu siguranta nu vrei sa ajungi in situatia de a consulta vreun tutorial pe internet cand deja jumate din cap este tuns.
Cum sa te tunzi?
Cele mai multe tunsori barbatesti sunt scurte pe laterale si la spate, cu o conicitate treptata spre parul mai lung deasupra. Incepe cu partile laterale.
3.Incepe sa te tunzi pe o parte si pe alta

Alege dimensiunea potrivita pe aparatul de tuns. Tunde parul in directia de crestere, incepand de jos si deplasand aparatul in sus. Repeta miscarea de cateva ori, ca sa te asiguri ca ai trecut peste toate firele.
In partea inferioara tunde parul putin mai scurt. Ideea va fi sa mixezi cele doua lungimi, astfel incat tunsoarea sa para cat mai profesionista.
4.Tunde partea din spatele capului

Dupa ce ai terminat cu lateralele, treci la partea din spate. Pentru asta, foloseste o oglinda de mana ca sa vezi ceea ce faci. Lucreaza usor si constant. Tunde parul miscand aparatul in sus. Asa cum ai procedat pentru partile laterale, tunde partea inferioara un pic mai scurt. Asigura-te ca tunsoarea este uniforma si ca se armonizeaza bine cu partile laterale.
In continuare, foloseste miscarea de balans in sus, pentru a face cat mai fireasca tranzitia de pe partile laterale si spate spre partea superioara mai lunga a tunsorii.
5.Cum sa obtii efectul de estompare
Acest efect de estompare functioneaza pe parul foarte scurt sau chiar pe parul ras. Urmeaza sfaturile de mai sus, dar intensifica contrastul dintre lungimea superioara si cea inferioara. Astfel, vei crea o linie vizibila intre cele doua zone.
Pozitia liniei determina tipul de estompare (mic, mediu, intens). Linia ar trebui sa fie simetrica in jurul capului.
Apoi, pentru a crea efectul de estompare, vei netezi aceasta linie vizibila si o vei face sa dispara.
Pentru a mixa cele doua lungimi de par si pentru a crea efectul de estompare, va trebui sa folosesti o dimensiune (sau mai multe) de tuns intre cele doua. Plimba aparatul de tuns cu atentie peste linia care separa cele doua lungimi diferite, cu o miscare ascendenta. Nu urca sau cobori prea mult, pentru ca exista riscul sa strici totul.
6.Cum tunzi partea superioara?
Daca parul din fata este mai lung, va trebui sa folosesti foarfeca. Imparte parul in doua sectiuni si taie pe rand in linie dreapta. O modalitate buna de a te asigura ca parul are aceeasi lungime, este sa compari fiecare sectiune cu cea precedenta.
Cand ai terminat, respira adanc si verifica ce ai lucrat. Exista nereguli? Tunsoarea pare uniforma si simetrica? Foarfecele subtiri te pot ajuta sa faci orice eventuale corecturi.

Ultimul pas este sa folosesti trimmerul pentru a indeparta firele de par ramase si parul facial, daca este cazul. Pentru asta intoarce trimmerul cu susul in jos si tine-l ca pe un creion. Cu atentie, urmareste linia parului si fii atent sa nu te indepartezi prea mult de urechi.
9.Aranjeaza-ti parul

Dupa spalare si uscare, priveste inca o data la tunsoarea pe care ti-ai facut-o singur. Poate fi momentul pentru mici retusuri, daca simti nevoia.
Concluzie
Felicitari! Ai invatat sa te tunzi singur, sa te adaptezi si sa treci peste noi provocari. Exista multe persoane in lume care aleg sa se tunda singure, mai ales acum, data fiind masura auto izolarii din cauza pandemiei de coronavirus. Din fericire, cu un aparat de tuns potrivit si putin exercitiu, vei putea sa devii din ce in ce mai bun la acest capitol.