Cum instalezi o imprimantă USB pe un laptop sau PC cu Windows?

0
321

Deşi în trecut imprimantele erau folosite cu precădere în spaţiile de birouri şi în centrele specializate, evoluţia tehnologică a permis dezvoltarea lor atât din punct de vedere al dimensiunilor care sunt acum mai compacte, cât şi al preţului de achiziţie. O imprimantă este acum un echipament foarte comun în casele românilor.

Cu toate că digitalizarea activităţilor economice şi a instituţiilor de stat continuă să progreseze considerabil de la an la an, tot mai multe persoane au înţeles avantajul de a avea o imprimantă în propria locuinţă, ea fiind un mare ajutor, mai ales atunci când trebuie printate anumite documente pentru job sau activităţi educaţionale. Există multe modele din care puteţi alege, o imprimantă laser Brother, Canon, HP sau chiar Xerox fiind printre cele mai populare variante disponibile în prezent.

Imprimanta este un echipament esenţial, însă pentru a o putea utiliza, va fi necesar să ştiţi cum să o instalaţi şi să o conectaţi la PC sau laptopul personal. Pentru a facilita conexiunea, producătorii prefera conectarea prin USB, aceasta fiind de altfel şi cea mai comună metodă de conectare pentru imprimantele noi.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că modalităţile de instalare prezentate pentru imprimanta USB sunt pentru PC-urile şi laptopurile care au Windows 10 sau Windows 11 ca sistem de operare, acestea având integrate mecanisme automate de adăugare. În acelaşi timp veţi avea oportunitea de a cunoaşte şi modul de a instala o imprimantă ce se poate conecta prin cablu USB cu ajutorul drivere-ului şi soft-ului furnizat de către producător.

Având în vedere acest lucru, există câteva metode prin care puteţi instala o imprimantă, cele mai uşoare fiind următoarele:

1. Conectarea la un PC cu Windows a unei imprimate USB locale cu ajutorul unui cablu USB

Cea mai simplă şi convenabilă metodă de a instala o imprimantă USB atunci când aveţi ca sistem de operare Windows 10 sau Windows 11 este prin conectarea acesteia cu ajutorul unui cablu USB la PC-ul sau laptopul dumneavoastră şi să o puneţi în funcţiune. Instalarea se realizează în mod automat de către sistemele integrate dacă device-ul personal o detectează şi descarcă programele de soft relevante.

Această procedură nu durează mai mult de câteva minute, nefiind necesară intervenţia dumneavoastra. PC-ul sau laptopul vă va anunţa în momentul în care instalarea a fost finalizată, putând din acest moment să începeţi printarea propriu zisă.

Există însă uneori momente în care din diferite motive, o imprimantă USB nu poate fi instalată automat. În astfel de cazuri trebuie să vă orientaţi către următorii paşi:

2. Adăugarea unei imprimante cu ajutorul setărilor integrate din sistemul de operare

· Intraţi în “Setări” – aici puteţi să examinaţi condiţia imprimantei, dacă a fost instalată corect sau să o adăugaţi manual. Pentru a accesa această aplicaţie rapid, tot ceea ce trebuie să faceţi este să apăsaţi pe tasta desemnată Windows + I;
· În momentul în care aţi intrat în “Setări” va trebui să căutaţi secţiunea de “Imprimante şi scanere”, lucru care se poate face uşor diferit în funcţie de sistemul de operare deţinut:
o Pentru Windows 10 – în zona “Dispozitive”, în partea din stânga veţi selecta “Imprimante şi scanere”;
o Pentru Windows 11 – în secţiunea “Bluetooth şi dispozitive”, în partea de jos apăsaţi pe “Imprimante şi scanere”.
· Aici veţi putea observa imprimantele instalate – atât cele fizice, cât şi virtuale şi starea acestora;
o Dacă imprimantă este instalată corect, o puteţi folosi imediat;
o Dacă imprimantă nu este instalată, aceasta nu va fi inclusă în tabel. Astfel, trebuie să conectaţi imprimanta cu cablul USB şi să o porniţi. În funcţie de sistemul de operare trebuie să faceţi următoarea acţiune:
· Windows 10 – apăsaţi pe “+ Adăugaţi o imprimantă sau un scaner”;
· Windows 11 – apăsaţi pe “Adăugare dispozitiv” din dreptul “Adăugaţi o imprimantă sau un scaner”.
În momentul în care apăsaţi pe aceste butoane, sistemul de operare va începe aceeasi procedură ca în cazul celei automate şi va încerca să o identifice, să descarce şi să instaleze driverele aferente. După finalizare, imprimanta dumneavoastră va apărea în lista de device-uri şi va putea fi folosită imediat;

3. Adăugarea manuală a unei imprimante USB

În cazul în care imprimanta deţinută are o anumită vârstă sau nu poate fi instalată prin metodele deja prezentate, va trebui să o instalaţi manual. Acest lucru se realizează uşor, indiferent de sistemul de operare deţinut.
· Windows 10
o În “Imprimante şi scanere”, apăsaţi pe butonul “Imprimanta pe care o doresc nu se află în listă”;
· Windows 11
o În “Setări”, la “Imprimante şi scanere” apăsaţi pe “Adăugaţi manual”, buton ce se află lângă “Imprimantă pe care o doresc nu se află în listă”;
În acest moment va apărea o interfaţă denumită “Adăugare imprimantă” care vă va asista în procedura de adăugare manuală a imprimantei USB. Aceasta vă va oferi câteva opţiuni pentru instalare atât pentru device-urile conectate la reţea, cât şi pentru cele locale. Pentru cea din urmă va fi recomandat să bifaţi opţiunea “Imprimanta mea este ceva mai veche. Doresc ajutor pentru a o găsi”, permiţând în acest fel interfatei să o caute şi să o găsească. În cazul în care aceasta nu reuşeşte, puteţi să optaţi pentru selectarea manuală.

Urmaţi paşii prezentaţi de către program, primul fiind acela de a selecta un port disponibil sau să creaţi unul. După aceea, va apărea o listă cu modele de imprimantă şi de producători. Selectaţi imprimanta personală în cazul în care aceasta este prezentă, însă în cazul în care nu este şi aveţi driverele pe PC, apasati pe butonul “Disc Disponibil”, aici având opţiunea de a introduce locaţia softului. Expertul de instalare vă va arăta softurile disponibile din locaţia precizată, selectând în acest fel driverul preferat.

După ce aţi apăsat pe butonul “Următorul”, expertul vă va cere să denumiţi imprimanta. În ultima fereastră vă va întreba dacă doriţi să o împărţiţi cu reţeaua sau o lăsaţi nepartajata. Selectaţi “Nu se partajează această imprimantă” şi apăsaţi pe “Următorul”.
După îndeplinirea acestor paşi, interfaţa vă va anunţa că imprimanta a fost adăugată cu succes şi că puteţi să o folosiţi. Aveţi opţiunea de a imprima o pagină de testare pentru a controla funcţionalitatea device-ului.

4. Adăugarea unei imprimante USB cu ajutorul soft-ului propriu de configurare

Această variantă era şi încă este populară printre utilizatorii cu sisteme de operare mai vechi. În cazul în care imprimanta a venit însoţită de un CD de instalare, introduceţi-l în unitatea optica sau descărcaţi driverul de pe site-ul producătorului. Aveţi grijă ca acesta să corespundă cu modelul imprimantei şi să fie cea mai nouă versiune. Indiferent de suport, ambele variante vor avea incluse un executabil de tip .exe care vă va ghida prin toţi paşii pe care îi aveţi de urmat.

Anumite drivere vă vor da opţiunea de a instala module care să vă îmbunătăţească experienţa şi să vă ajute să extrageţi tot ceea ce are device-ul de oferit. După ce urmaţi paşii indicaţi, imprimantă va fi adăugată şi va putea fi folosită imediat după instalare.

Conectarea unei imprimante USB la PC-ul sau laptopul personal este un proces uşor de realizat. Dacă urmaţi paşii prezentaţi, veţi putea să începeţi procedura de printare în cel mai scurt timp. Trebuie să aveţi în vedere însă că aceste instrucţiuni pot fi uşor diferite de la un device la altul, însă de cele mai multe ori acestea se aplică în majoritatea cazurilor. Însă, dacă întâmpinaţi anumite probleme la momentul instalării, intraţi pe site-ul producătorului pentru mai multe sfaturi şi proceduri.

Imprimantele USB sunt unele dintre cele mai răspândite şi utilizate device-uri din locuinţe. Cu ajutorul acestora veţi putea să printaţi documentele de care aveţi nevoie în viaţa de zi cu zi, aceasta fiind o metodă mult mai uşoară, mai confortabilă, dar şi mai accesibilă din punct de vedere financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ