Intre anii 1957 si 1967, la Disneyland putea fi vizionata o expozitie foarte populara intitulata “Casa viitorului”. Expozitia infatisa o casa construita din plastic rigid, cu toate gadgeturile si inovatiile imaginate la acea vreme de catre designerii sai, ca fiind modele de viitor. Casa prezenta o multime de tehnologii inovatoare, cum ar fi un cuptor cu microunde, o masina de spalat vase si un telefon fix cu video. Peste 20 de milioane de oameni au vizitat aceasta casa de-a lungul timpului.
Azi, microundele, masinile de spalat vase si telefoanele smart sunt intalnite aproape pe toate drumurile. Casa inteligenta a secolului XXI este una pe care probabil cei de la Disney nu si-ar fi imaginat-o. Tehnologiile sale sunt deja disponibile multor proprietari. Nu trebuie sa mai vizitezi Disneyland ca sa vezi casa viitorului – poti alege chiar sa traiesti in ea.
Iata cum poti sa-ti transformi casa intr-una inteligenta si sa profiti de cele mai avansate tehnologii smart home.
Cum iti automatizezi locuinta – Smart Home?
1. Instaleaza video interfoane si sonerii inteligente
In prezent, nici nu trebuie sa te mai deplasezi pana la usa de la intrare ca sa vezi cine suna sau cine e la poarta. Soneriile inteligente – care sunt deja relativ ieftine si usor de instalat – ofera tone de functii frumoase ce iti permit sa vorbesti cu persoana care asteapta la usa ta – chiar daca tu nu esti acasa. Cele mai bune sonerii inteligente si video interfoane pot fi usor conectate cu alte sisteme inteligente din casa, oferind un plus de siguranta la domiciliu. Dupa instalare, o sa te intrebi cum ai putut trai fara aceste functionalitati pana acum.
2. Opteaza pentru incuietori inteligente
Pentru securitatea suplimentara a usilor de la intrare, poti instala incuietori inteligente. Acestea pot fi activate prin touchpad si pot functiona complet fara chei. In plus fata de caracteristicile de baza cum ar fi blocarea automata, incuietorile inteligente iti permit sa blochezi si sa deblochezi usa de pe telefon – o functie excelenta daca vrei sa dai drumul in casa unei persoane care nu are cheie, iar tu esti departe.
Poti crea chiar si coduri individuale de acces pentru diferite persoane ce ar putea dori sa intre in casa.
3. Pune camere video indoor si outdoor
Multe din cele mai avansate tehnologii home smart de azi sunt axate pe optimizarea locuintelor, iar camerele video nu fac exceptie.
Nu trebuie sa-ti transformi casa intr-un fel de Big Brother – multe persoane folosesc camerele pentru a inregistra ce se intampla in afara casei sau pentru a supraveghea animalele de companie cand nu sunt in preajma. In plus, camerele sunt instrumente utile de securitate pentru locuinte. Si pentru ca au devenit atat de populare, sunt mai ieftine decat ai crede.
4. Foloseste termostate inteligente
Eficienta energetica este un alt punct cheie important cand vorbim despre casa inteligenta. Termostatele inteligente pot fi instalate in locul celor clasice, pentru a monitoriza si optimiza utilizarea energiei in fucntie de momentul si modul in care incalzesti sau racesti casa.
Cele mai inteligente termostate sunt capabile sa ajusteze singure timpul de functionare, limitand astfel consumul de energie atunci cand nu esti prin preajma. De asemenea, au aplicatii compatibile care iti permit sa monitorizezi personal utilizarea zilnica si lunara, pentru a face mici ajustari pentru economii mari de energie.
5. Schimba prizele clasice cu prize inteligente
Daca vorbim de conservarea energiei, trebuie sa stii ca aparatele electronice conectate consuma energie electrica chiar si atunci cand nu sunt utilizate in mod activ. Acest lucru poarta denumirea de putere de veghe si in timp poate duce la o cantitate mare de energie irosita.
Prizele inteligente iti permit sa scapi de acest consum constant, oferindu-ti posibilitatea de a controla consumul de la distanta atunci cand prizele si dispozitivele folosesc energie.
Poti stabili reguli automate pentru acest tip de utilizare a energiei care sa se potriveasca stilului tau de viata si obiceiurilor tale de consum. Pe langa prizele inteligente, o casa inteligenta cu adevarat eficienta din punct de vedere energetic poate avea de asemenea, benzi de alimentare inteligenta si intrerupatoare de lumina.
6. Inlocuieste becurile clasice cu becurile LED
Una din cele mai simple piese de tehnologie inteligenta pentru casa este si cea mai eficienta. Organismele de energie prevad ca utilizarea pe scara larga a iluminatului cu LED-uri poate ajuta la economisirea a 190 de terawati de electricitate, doar in Statele Unite, pana in anul 2030. Asta inseamna economii de circa 15 miliarde de dolari.
Schimbarea becurilor existente cu cele LED pare un proiect ieftin si usor, care te ajuta sa economisesti bani atat cu factura de energie, cat si cu inlocuirea becurilor. Asta pentru ca becurile inteligente rezista zeci de ani in comparatie cu becurile clasice care se defecteaza mai rar. In plus, becurile LED folosesc cu circa 50% mai putina energie decat cele clasice.
Majoritatea becurilor cu LED sunt compatibile cu sistemele de diminuare a luminii, ceea ce este inca un avantaj.
7. Cumpara un aspirator robot inteligent
Petrecem circa o ora si jumatate – doua pentru activitati gospodaresti cum ar fi curatenia si intretinerea – zilnic! Cel putin asa arata statisticile Biroului Muncii din SUA. Cu toate acestea, gratie tehnologiilor inteligente, acest timp se poate diminua.
Aspiratoarele robot inteligente fac treaba murdara pentru tine, aspira zilnic prin casa, culeg murdaria, resturile, firimiturile, parul animalelor de companie si orice altceva se afla in cosurile de colectare. Nu necesita instalare si se alimenteaza singure. Sunt usor de configurat si de folosit.
8. Asistenti personali
Dispozitivele tip asistenti personali sunt din ce in ce mai utilizate. Sunt aparate mici pe care le programezi si le asezi pe noptiera sau pe blatul din bucatarie si poti sa le interoghezi cu privire la o multime de lucruri: ingredientele pentru o reteta, conditiile meteo dintr-o anumita regiune, etc. Daca vrei sa-ti automatizezi casa, un sistem cum este Alexa iti poate simplifica viata.
Concluzie Smart Home pentru locuinta ta
Poti sa-ti transformi casa intr-una smart, in mod treptat. Daca nu ai bugetul necesar disponibil, partea buna legata de smart home este ca poti sa achizitionezi dispozitivele gradual si sa le integrezi pe rand in tot sistemul.
Dupa ce vei adauga mai multe functii, vei putea beneficia tot mai mult de avantajele integrarii. Multe dispozitive sunt concepute pentru a lucra perfect unele cu altele.
Daca ai visat vreodata sa traiesti intr-o casa a viitorului, afla ca acum poti face asta. Tehnologia smart home a crescut incredibil de mult, iar casele sunt mai pregatite ca oricand sa fie automatizate. Ia in considerare optiunile de tehnologizare a locuintei tale, bugetul de care dispui, prioritatile si preferintele tale. Tinand cont de acestea, vei putea sa-ti trasezi o strategie de transformare a locuintei intr-una din ce in ce mai inteligenta.