Suma de bani pe care o economisesti investind in energia solara si implicit, in panouri fotovoltaice variaza in functie de factori multipli, inclusiv de locul in care locuiesti, de stimulentele disponibile de la Guvern sau de tipul de sistem pe care il instalezi.
Pentru a calcula rentabilitatea investitiei in panouri fotovoltaice, trebuie sa te informezi despre consumul tau de energie electrica iar pentru a obtine calitatea de prosumator si sa poti vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica, conform reglementarilor ANRE, trebuie sa semnezi un „contract cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice produse in centralele electrice, din surse regenerabile de energie cu putere electrica instalata mai mare de 200 kW, dar nu mai mult de 400 kW pe loc de consum si livrate in reteaua electrica”.
Dar totusi, ce face rentabila investitia ta, pe termen lung?
Reducerea costurilor cu energia electrica
Panourile fotovoltaice sunt realizate din celule solare (discuri mici ale unui semiconductor precum siliciul) care sunt atasate prin cablu la un circuit. Pe masura ce lumina loveste semiconductorul, lumina este transformata in electricitate care trece prin circuit. Unele panouri solare convertesc 22% din energia disponibila in energie electrica.
Este important de stiut ca sistemul de panouri fotovoltaice nu produce energie constanta pe tot parcursul zilei. Puterea atinge varfurile in jurul miezului zilei dar conversia se petrece atat timp cat este lumina.
O reducere a costurilor cu energia va urma investitiei initiale in instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Producand propria energie, dependenta de retea este redusa. Cu costul in continua crestere al energiei electrice, aceasta reducere va poate economisi sume importante anual.
Desi exista multe beneficii ale energiei solare, aspectul central de retinut este ca energia solara este o sursa de energie regenerabila care poate fi valorificata, fiind disponibila in fiecare zi. Energia solara nu se poate epuiza ca si alte surse de energie. Cu alte cuvinte, energia solara este disponibila atat timp cat avem soare(cel putin 5 miliarde de ani, conform cercetatorilor din domeniu).
Costurile de intretinere reduse
Costurile de intretinere a sistemele de energie solara nu reprezinta o valoare mare. Este vital doar sa iti pastrezi panourile fotovoltaice relativ curate. In plus, nu exista uzura, invertorul fiind singura piesa care trebuie schimbata la fiecare 5-10 ani, acesta functionand constant la conversia energiei electrice continue in energie electrica alternativa. Cablurile necesita, de asemenea, o minima intretinere pentru o functionare fara probleme si eficienta.
Prin urmare, odata ce vei acoperi costul total al sistemului de panouri fotovoltaice, nu trebuie sa scoti mai multi bani din buzunarul tau pentru intretinere si reparatii.
Cresterea valorii proprietatii tale
Investitia in energia solara te-ar putea ajuta daca vrei sa-ti vinzi casa in viitor. Pe masura ce mai multi oameni sunt din ce in ce mai preocupati de problemele de mediu, energia regenerabila ar putea face proprietatea ta mai atractiva, iar potentialii cumparatori ar putea fi interesati de modul in care panourile le-ar putea economisi bani. In special in cazul tinerilor cumparatori, valoarea legata de durabilitate inseamna ca proprietatile instalate cu panouri fotovoltaice sunt mai atractive.
Desigur, exista factori care influenteaza cat de mult afecteaza sistemul de panouri fotovoltaice valoarea unei proprietati. De exemplu, un sistem mai mare cu mai multe panouri solare va creste mai mult valoarea proprietatii, deoarece garanteaza mai rapid independenta energetica.
Lasand deoparte beneficiile monetare, panourile fotovoltaice merita a fi instalate pentru a proteja mediul, pentru reducerea amprentei de carbon. Ele sunt o investitie buna intr-un viitor mai durabil. Cu reducerea amprentei de carbon, trecerea la energie regenerabila este in cele din urma nepretuita.
In concluzie, instalarea panourilor solare in casa ta isi demonstreaza rentabilitatea investitiei in mai multe moduri, cele mai importante fiind cele de mai sus, si anume:
● Reducerea facturilor tale la energia electrica
● Cresterea valorii proprietatii tale
● Reducerea amprentei de carbon
Panourile solare si sistemele de panouri fotovoltaice iti vor economisi banii si vor aduce o rentabilitate a investitiei tale in cel mai scurt timp. Cresterea valorii proprietatilor si scaderea costurilor cu utilitatile usureaza toate costurile initiale ale instalarii panourilor fotovoltaice.
De asemenea, progresele tehnologice din ultimii 25 de ani si scaderea costurilor de instalare contribuie la concluzia finala, aceea ca investitia in panouri fotovoltaice este o investitie excelenta. In zilele noastre este clar ca pretul energiei nu va scade, iar investitia in energia solara este miscarea inteligenta pe care trebuie sa o faci pentru a-ti economisi banii.