Incepem anul cum altfel decat cu noi tehnologii, chipset-uri, procesoare si in curand sper, placi video dar si multe alte electronice prezentate zilele acestea la CES 2017.
Ieri a avut loc printre altele si lansarea noilor chipset-uri Intel printre care si Z270-ul dedicat entuziastilor si celor ce au nevoie de o performanta cat mai buna.
Pe langa ele s-au lansat si cateva noi procesoare, printre care si Intel Core I5 7600K si Intel Core I7 7700K, varful de gama actual pe socket-ul 1151 care, din rapoartele primite pana acum se pare ca poate atinge fara prea mari eforturi in overclock frecventa de 5 GHZ.
Este ajutat in aceasta performanta de noul chipset Intel Z270. La fel ca si predecesorul sau, chipset-ul Z270 este in esenta o colectie de porturi de intrare si iesire a datelor din moment ce functionalitatea asociata cu Northbidge-ul a fost integrata in procesor cu mult timp in urma.
Unele dintre noile facilitati includ suport oficial pentru memorii RAM DDR 4 de viteza mai mare, 4 cai PCI Express in plus fata de Z170 si Intel Device Protection Technology cu suport pentru Boot Guard si suport oficial pentru o tehnologie ce intentioneaza sa imbunatateasca viteza SSD-urilor denumita Intel Optane care nu este insa momentan decat in stadiu de proiect.
In urma testelor intreprinse de noi pe acest nou chipset nu incape indoiala ca noul Intel Z270 este mai performant decat predecesorul sau ceea ce il face alegerea evidenta daca doriti sa va construiti un PC cat se poate de performant in acest an utilizand procesoarele compatibile insa in cazul in care detineti unul dintre sistemele dotate cu placi de baza ce contin chipset-ul precedent , Intel Z170 upgrade-ul nu este neeaparat necesar deoarece si acestea vor suporta noile procesoare lansate ieri cu un simlu update de BIOS asa ca, daca faceti un upgrade de procesor nu uitati sa faceti si aceasta operatiune.
Pentru a ne face o idee despre cum arata o placa de baza cu chipset Intel Z270 avem astazi alaturi de noi doi reprezentanti principali ai ASUS din segmentul High End si Mainstream, una fiind ASUS Maximus IX Formula pentru segmentul High End si ASUS Strix Z270F Gaming pentru cel Mainstream.
Ambele au un excelent suport pentru OC, atingand un overclock mediu de peste 4-500 Mhz in mod automat in timpul testelor noastre desfasurate utilizand procesorul pe care l-am avut la dispozitie, adica un Intel Core I5 7600K in timp ce etajul de alimentare nu se incalzeste aproape deloc , radiatoarele ambelor placi fixate pe etajul de alimentare ramanand foarte aproape de temperatura mediului ambiental chiar si in cazul testelor de stress a procesorului ce au durat in medie peste trei ore.
Atat ASUS Maximus IX Formula cat si ASUS Strix Z270F Gaming ofera suport extensiv pentru controlul si setarea sistemului de racire atat pe aer cat si pe lichid cat si pentru controlul led-urilor multicolore montate obboard, sistem de iluminare la care se pot adauga prin intermediul porturilor aditionale de control, fasii de LED-uri RGB destinate moding-ului.
Ce le diferentiaza sunt sistemele de protectie cu mult avansate la ASUS Maximus IX Formula ce dispune inclusiv de un backplate metalic pentru a suporta greutatea sistemelor de racire extinse si suportul imbunatatit pentru sisteme de racire pe apa a acesteia ceea ce aduce dupa sine un potential de overclock mult mai mare decat placi de baza din gamele mainstream asa cum este ASUS Strix Z270F Gaming ce este dedicata in general setup-urilor mai cuminti.
Ambele placi de baza sunt intregite pe langa un uefi matur si foarte facil de utilizat si de softuri menite sa regleze de la prioritatea pachetelor de internet pana la solutia audio integrata ce suporta casti de pana la 600 Ohmi si are un SNR Maxim de 120 de decibeli si viteza ventilatoarelor bazandu-se pe temperatura unei componente anume, de la proceosr la placa video.
In concluzie, desi nu este un update semnificativ, datorita diferentei in scadere de pret ale placilor de baza cu chipset Intel Z270 fata de cele cu Z170, a imbunatatirilor si suportului extins pentru placi de extensie pe Pci Express sau standarde noi de solutii de stocare, precum si a update-ului necesar ca placile de baza cu chipset-uri vechi sa functioneze cu noile procesoare, daca va ganditi ca in 2017 sa va construiti un sistem performant pe socket 1151, atunci placile de baza cu noul chiset Intel Z270 sunt recomandarea noastra, mai ales acum intr-un moment cand producatorii scot la iveala toate inovatiile si facilitatile pe care le pot integra in noile placi de baza din dorinta de a ramane cat mai relevanti si prezenti in preferintele cumparatorilor in anul ce va urma.