Ne aflam in perioada in care incepem sa ne gandim la Black Friday si la reducerile pe care aceasta zi le aduce. Pana de curand nu stiam de originile acestei zile asa ca din curiozitate am inceput sa caut detalii despre evenimentele care au dat nastere acestui termen.
Din acest motiv m-am gandit ca ar fi ok daca as imparti cu voi, cei care ne urmaresc aceste detalii si, de ce nu cateva dintre surprizele pe care vi le-a pregatit chiar magazinul nostru online evoMAG.ro cu ocazia Black Friday 2016.
Totul incepe in America, chiar de la jumatatea secolului al 19-lea, cumparatorii privind catre sarbatoarea americana Thanksgiving ca fiind startul traditional al sezonului cumparaturilor dedicate sarbatorilor de iarna.
Cei care conduceau marile magazine au vazut acest lucru si, cu ocazia Thanksgiving-ului organizau si sponsorizau parade menite sa marcheze inceputul sezonului de cumparaturi, parada cu cea mai mare traditie sau cu alte cuvinte, vedeta acestor evenimente fiind Parada de Thanksgiving a magazinului Macy’s ce are loc in New York incepand din 1924 si la care au luat parte doar in 2008 nu mai putin de 3,5 milioane de oameni.
Sezonul cumparaturilor de iarna a devenit atat de important incat in 1939 sefii marilor magazine au apelat la presedintele Americii de atunci, Flanklin Roosevelt cu rugamintea ca acesta sa mute data sarbatorii Thanksgiving cu o saptamana mai devreme ceea ce Roosevelt a si facut pentru a mari astfel sezonul cumparaturilor.
Din pacate, masura nu a dus la rezultatele asteptate iar cresterea economica a fost practic nesemnificativa motiv pentru care in 1941 Congresul American a anulat decizia presedintelui emitand o lege conform careia Thanksgiving-ul este sarbatorit in a patra joi a lunii noiembrie, motiv pentru care “Black Friday” ziua ce da startul sezonului cumparaturilor si a reducerilor are loc oficial in tara de bastina, in a patra vineri a lui Noiembrie.
Termenul Black Friday a fost utilizat initial pentru a descrie cu totul alt tip de eveniment si anume panica pietei financiare ce s-a instalat pe 24 septembrie 1864 cu ocazia caderii pretului aurului si nu ca ziua in care vanzatorii de sclavi ofereau reduceri clientilor in prima zi dupa Thanksgiving, conform unor surse de pe Internet.
Ziarele din Philadelphia sunt cele ce au readus in actualitate expresia in 1960 utilizand-o pentru a descrie blocajele din trafic , incidentele neplacute ce au loc din nefericire in fiecare an si luarea cu asalt a magazinelor in aceasta prima zi de reduceri ale sezonului de cumparaturi pentru sarbatorile de iarna.
Justificarea cea mai recenta si raspandita pentru readucereea la viata a acestui termen a venit cativa ani mai tarziu cand a inceput sa se popularizeze ideea ca “Black Friday” insemna de fapt intrarea pe profit a multor dintre magazinele ce ofereau traditionalele reduceri pentru sezonul de iarna, un termen derivat din contabilitate, cifrele castigurilor fiind trecute in registrele vremii cu cerneala neagra in timp ce pierderile erau trecute cu rosu.
De aici termenul s-a impamantenit, s-a raspandit si pana in anii 1990 Black Friday era deja privita ca fiind cea mai importanta zi dedicata vanzarilor pentru sezonul de iarna desi, oficial “Black Friday” nu este o sarbatoare recunoscuta oficial.