https://www.youtube.com/watch?v=GKfyQ5PO5vc&feature=youtu.bAstazi este o zi speciala pentru mine pentru ca, in momentul inregistrarii acestui episod, canalul nostru se apropie de frumoasa cifra de 2500 de abonati, un prim prag pe care l-am atins impreuna si pentru care doresc sa le multumesc tuturor celor care ne urmaresc si mai ales celor care s-au abonat la canalul nostru.
Cu aceasta ocazie ca un mic cadou acordat tuturor celor care ne urmaresc, am hotarat ca un episod special ar fi mai mult decat potrivit asa ca am pus laolalta o scurta lectie despre istoria timpurie a unuia dintre cele mai utilizate periferice din istoria calaculatorului, si anume mouse-ul.
Sper ca episodul de astazi sa fie pe atat de interesant pe cat l-am gasit si eu in timp ce il pregateam. Planuiesc sa continuam cu voia voastra aceasta serie si playlist special cu un alt apisod in momentul in care canalul nostru de youtube va atinge pragul de 5000 de abonati.
Primul dispozitiv ce a dat in cele din urma nastere mouse-ului a fost trackball-ul si a fost inventat pentru prima oara in 1941 de Ralph Benjamin ca parte a unui sistem de control al radarelor engleze.
Dispozitivul a fost patentat in 1947 insa doar un singur exemplar a fost construit acesta fiind tinut sub secret militar intocmai ca si inventia primului computer ce a fost inventat tot de catre britanici in timpul celui de-al doilea razboi mondial, doua decizii nefaste pentru ei, dar asta este subiectul unui episod viitor.
De aici sarim tocmai in 1968 pe 2 octombrie cand un dispozitiv denumit RollKugel tot de forma unei bile a fost anuntat de catre compania germana Telefunken, dezvoltarea dispozitivului fiind inceputa undeva prin 1965.
Rollkugel insa a fost considerat in cele din urma a fi o descoperire prea nesemnificativa pentru a fi patentata, o decizie proasta pentru Telefunken dar foarte buna pentru restul celor care au dezvoltat si imbunatatit mai departe acest dispozitiv.
Independent de aceasta descoperire, in alta parte a lumii un domn pe numele de Douglas Engelbart demonstra pe 9 decembrie 1968 primul stramos al mouse-ului intr-o forma asemanatoare celui pe care il cunoastem astazi.
Aceasta este prima ocazie in care denumirea “mouse” este utilizata pentru ca firul atasat dispozitivului era prins undeva in spate intocmai ca si o coada de soricel.
Cu toate acestea, nici inventatorul mouse-ului nu s-a bucurat foarte mult de fructele cercatarii sale pentru ca patentul era detinut de compania care il angajase adica Stanford Research Institute.
In cele din urma nnici aceasta institutie nu e reusit sa faca prea multi bani de pe urma descoperirii pentru ca patentul a expirat inainte ca dispozitivele de acest gen sa fie utilizate pe scara larga.
Detaliile cercetarilor si imbunatatirilor dupa acest pas al prototipului Engelbart raman un pic in ceata, mai multi incercand sa isi insuseasca anumite modificari insa cert este ca in 1973 apare pe scena Xerox Alto unul dintre primele calculatoare destinate uzului personal ce este considerat ca fiind bunicul calculatoarelor ce utilizeaza mouse-ul.
Intre 1978 si 1980 este dezvoltat de nemti un al doilea computer denumit Lilith ce oferea si el un mouse in timp ce al treilea model de computer personal ce este livrat impreuna cu un mouse este in 1981, Xerox 8010 Star information Sistem.
Pana in 1982 Xerox-ul 8010 era cel mai cunoscut model de computer ce utiliza un mouse in timp ce despre noul model Apple Lisa se zvonea ca va utiliza un astfel de dispozitiv ceea ce a si facut-o.
Pana in acest an, 1982 mousii utilizati de computerele XEROX erau produsi de The Mouse House detinuta de Jack Howley insa acest timp de periferic era atat de putin cunoscut incat chiar detinatorul companiei spunea ca cei mai multi clienti care il contactau aveau impresia ca firma sa comercializa soricei destinati experimentelor de laborator.
O ultima si interesanta informatie despre mousii produsi de Hawley este aceea ce unul dintre mousii produsi de firma sa costa nici mai mult nici mai putin de 415 dolari sau la preturile de acum 1035 dolari si 79 de centi.
Odata vazuta problema sub aceasta lumina parca brusc nici unul dintre mousii disponibili in ziua de azi , infinit mai precisi si mai puternici decat aceste modele preistorice nu mi se mai par foarte scumpi. :))
In acelasi an insa, 1982 binecunoscutul Microsoft care era deja o forta in domeniul software ia decizia sa faca Microsoft Word-ul, un program ce rula atunci sub MS DOS compatibil cu mouse-ul dezvoltand cu aceasta ocazie primul mouse compatibil cu un PC.
Acest prim model a fost livrat incepand cu 1983 actiune ce a pus bazele Microsoft Hardware insa nici acum mouse-ul nu prinde foarte bine la public ramanand relativ obscur pana in 1984 cand apare Macintosh-ul 148K ce include si distribuie astfel pe scara larga o versiune imbunatatita a mouse-ului inclus anterior in Apple Lisa iar de aici totul se diversifica si ia amploare destul de rapid, evenimentele ducand in cele din urma la dezvoltarea si utilizarea pe scara larga a mousilor pe bila, apoi a celor optici si laser din ziua de azi.
Mousi in oferta evoMAG.ro: CLICK AICI.