Bine v-am gasit la ultima parte a ghidului evoMAG catre alegerea corecta a componentelor si perifericelor unui PC.
Saptamana asta, a treia si ultima parte ce cuprinde cate ceva despre Unitatea optica, Placa de sunet optionala, monitorul si kit-ul de mouse si tastatura.
Unitatea optica. Este o ramasita a unei tehnologii vechi ce se incapataneaza sa ramana inca oarecum in actualitate.
Orice functie pe care o astfel de unitate optica o indeplinea in trecut este suplinita cu deosebit succes de un simplu stick usb daca discutam despre instalarea sistemului de operare pe un sistem nou, sau imaginile ISO impreuna cu un soft asa cum este de exemplu Daemon tools daca discutam despre instalarea unui soft sau joc.
Achizitionarea unei unitati optice nu face in unele cazuri decat sa creasca pretul pc-ului cu cativa zeci de lei, fara a aduce un beneficiu real mai ales in cazul pc-urilor noi astfel incat recomand eliminarea de pe lista a unei astfel de componente, surplusul de bani rezultat in acest fel ramanand de exemplu pentru achizitionarea unei cantitati de ram in plus, mult mai folositoare pe termen lung.
Bineinteles, aceasta poate ramane pe lista daca aveti softuri vechi pe care doriti sa le instalati sau colectii de discuri ce necesita sa fie transferate, caz in care cel mai bine cred ca veti fi serviti de o unitate optica externa, pe USB ce se poate detasa atunci cand nevoia de o astfel de componenta se incheie.
Eu unul am renuntat la o astfel de componenta de mai bine de 6 ani si in tot acest timp nu pot spune ca am simtit cu adevarat nevoia unei unitati optice.
Monitorul
Cele mai populare monitoare in ziua de azi sunt cele LCD pe format wide sau pe romaneste lat cu raportul 16/9. LCD-urile sunt lai usor de utilizat decat vechile crt-uri, protejeaza mai bine vederea, sunt mai usoare si ocupa mai putin spatiu pe birou.
Rezolutia monitorului va determina in mare masura ce tip de placa video veti avea nevoie, in special daca va ocupati de editare foto, video sau alte activitati ce necesita o putere mare de procesare din partea placii video.
Cel mai probabil nu veti avea cele mai bune rezultate montand un monitor de 27 de inchi, 4 k pe o placa video de generatie veche cu un cost de 2-300 de lei si invers, un GTX 1080 sau un RX 480 nu va fi necesar pentru a scoate untul dintr-un monitor de 20 de inchi cu rezolutie de 1600×900 pixeli.
Cei mai multi cumparatori se orienteaza catre modele situate intre 22, 24 si 27 de inchi datorita raportului bun intre pret si performanta ce se regasesc in cazul acestor diagonale. Se gasesc aici atat monitoare de buget cat si unele mai scumpe cu diferite rezolutii, timpi de raspuns, cat si modele mai scumpe utilizate in aplicatii speciale cu rezolutii mai mari, tipuri de panou superioare si posibilitati suplimentare de ajustare.
Acest tip de periferic este de preferat sa fie achizitionat local sau online de la un reseller cunoscut, cu vechime asa cum este evoMAG, pe cat posibil pentru a fi vizionat la achizitie, ori in magazin ori acasa dupa receptia din mainile curierului, deoarece se poate detecta rapid orice problema si poate fi returnat si schimbat cat mai repede posibil in cazul in care la primire monitorul prezinta un defect.
Placa de sunet separata. Nu se mai poate spune in ziua de azi ca placa de sunet separata ajuta procesorul sa se miste mai repede asa cum era cazul cu multi aini in urma asa ca achiziitonarea si montarea unei placi de sunet separate interne sau externe, pe USB nu poate depinde acum decat de doi factori.
Primul ar fi necesitatea ca setul de boxe sau casti sa fie conduse de o placa de sunet cu specificatii superioare celor incluse pe placile de baza, iar al doilea, cerintele sa fie mai ridicate din partea utilizatorului, in cazul acesta acest gen de utilizator fiind denumit in mod general audiofil.
Altfel, marea majoritate ale placilor de sunet integrate pe placile de baza actuale sunt mai mult decat suficiente pentru scenarii uzuale de utilizare.
Daca doriti insa sa achizitionati o placa de sunet externa, recomand achizitionarea uneia externe pe USB ce poate fi astfel montata departe de unitatea PC-ului ce influenteaza de obicei calitatea sunetului unei placi de sunet separate montate la interiorul unitatii.
Kit-ul de mouse si tastatura. Aici parerile sunt imparite.
Cei mai multi prefera periferice cat mai ieftine pe considerente economice insa, de multe ori nu iau in considerare nivelul de confort necesar pentru lucrul la calculator pe timp indelungat, confort asigurat in primul rand de mouse, tastatura si scaun sau pozitia la calculator.
Aici din pacate nu am gasit in experienta mea mousi foarte confortabili sau tastaturi ergonomice la aproape nici unul dintre fabricantii de periferice de buget redus, cu evidente exceptii in unele cazuri.
Preferintele difera atat din punct de vedere al producatorului cat si al bugetului sau a performentei insa, recomand in general, pe cat posibil testarea perifericelor inainte de achizitie. in special a mouse-ului si a tastaturii pentru e vedea cat sunt de confortable in timpul utilizarii si achizitionarea unora de calitate cat mai buna in bugetul dat pentru a va feri prin ergonomia si facilitatile superioare oferite de perfericele de calitate de diferietele afectiuni ale incheieturilor ce pot aparea din cauza utilizarii un timp indelungat a unor periferice necorespunzatoare.