evoMAG Tutorial – Sfaturi pentru achizitionarea componentelor – ep II – Procesorul si Placa de baza

0
5003

Alegerea procesorului potrivit cere o cercetare minutioasa in prealabil daca discutam de un PC incplicat in productie sau editare, insa descreste ca importanta odata cu generalizarea scenariilor de utilizare.

Astfel un PC dedicat pentru vizonare de filme, muzica si browsing web impreuna cu obisnuitele joculete de browser nu are nevoie de mai mult de un procesor Dual-Core.

PC-urile cu destinatie generala, multimedia dar si Gaming nu beneficiaza de mai mult de 4 nuclee iar cele cu destintie speciala, cum ar fi workstation-urile sau PC-urile dedicate editarii video vor avea cel mai mult de castigat de pe urma unui quad core cu Hyper threading ce afiseaza 8 nuclee de procesare sistemului de operare asa cum sunt varfurile de gama Core I7 sau chiar de pe urma procesoarelor octa core native de pe platforma X99.

Acestea nu sunt singurele criterii de selectare ale unui procesor insa va vor oferi o idee in mare despre ce tip de procesor aveti nevoie in functie de scenariul propriu de utilizare.

De asemenea daca nu va jucati asigurati-va ca procesorul ales are si un cip grafic integrat iar daca va place sa va jucati cu masinile virtuale asigurati-va ca procesorul ales suporta tehnologile necesare dar daca ati ajuns aici stiti deja ce trebuie sa alegeti.

Din punct de vedere al pretului si al performantei, Intel are momentan coroana in acest departament in timp ce AMD-ul ofera in general un pret mai scazut de achizitie.

Placa de baza:

In alegerea unei placi de baza veti dori sa fiti atenti la mai multe facilitati, de aceea recomand personal alegerea placii de baza dupa alegerea procesorului pentru a simplifica procesul.

-Primul considerent trebuie sa fie tipul de soclu pentru procesor. Acesta poate fi de exemplu AM3 sau AM3+ pentru AMD si 1150, 1151 pentru Intel pentru a da ca exemplu doar cateva socket-uri actuale.

Aici alegeti tipul de placa de baza cu socket compatibil cu procesorul vostru. Astfel, daca in specificatiile unui procesor este trecut de exemplu socket-ul Intel 1151 veti alege automat o placa de baza cu socket 1151, celelalte fiind incompatibile.

-Dimensiunile placii de baza: Placile de baza vin in general in trei formate distincte, respectiv ATX, Micro ATX si Mini ITX. Daca aveti nevoie de facilitati multiple, cum ar fi spatiu mult pentru ram sau pentru doua placi video sau placi de extensie multiple, veti alege formatul cel mai mare, ATX sau XL ATX.

Daca nu aveti nevoie decat de un slot pentru o singura placa video, si eventual un maxim de 4 stick-uri de ram plus eventual o placa de sunet interna puteti merge pe formatul Micro ATX iar daca doua sloturi de ram, 2 unitati de stocare si 2 sloturi de ram sunt suficiente puteti merge fara probleme pe formatul Mini ITX. Dimensiunea carcasei si a sistemului in general va fi in felul asta dictata de dimensiunea placii de baza dar si de alti factori.

Ati factori ce pot influenta alegerea placii de baza sunt: Numarul si tipul de porturi externe, cantitatea de RAM suportata, suportul pentru grafica integrata in procesor, numarul de porturi S-ata si numarul de sloturi Pci sau chipset-ul placii de baza ce hotaraste si suportul pentru overclock sau alti parametri.

Aici sunt multi factori de discutat si probabil ar fi nevoie de inca cateva ore pentru a termina acest capitol in amanunt insa aici ce trebuie sa retinem este ca in general decat sa avem prea putine optiuni de expansiune pe viitor, mai bine achizitionam o placa de baza cu doua sloturi de ram in plus de exemplu, sau una care are doua sau mai multe porturi Usb in plus fata de numarul total al perifericelor utilizate, eventual un chipset ceva mai bun decat minimul necesar pentru suportul procesorului ales.

In felul acesta nu va trebui sa cheltuiti bani in plus pe o alta placa de baza daca veti dori sa faceti un upgrade pe viitor.

O investitie putin mai mare aici va poate salva de cheltuieli mult mai mari pe viitor, in cazul unui upgrade. Daca insa stiti sigur ca nu veti dori sa mai adaugati ram, o placa video mai puternica sau unitati de stocare mai multe pe toata durata de viata a PC-ului, atunci cheltuirea unei sume mai mari decat cea minima necesara devine inutila.

LĂSAȚI UN MESAJ