evoMAG Tutorial – Sfaturi pentru achizitionarea componenterlor – I

0
4475

Vacanta de vara si concediile incep sa se finalizeze iar PC-ul vechi trebuie sa fie reimprospatat sau refacut de la baza pentru a face fata urmatorilor ani de jocuri si de utilizare intensa.

Cum procedam si la ce trebuie sa luam seama pentru a avea cele mai bune rezultate ? Iata cele cateva sfaturi pe care vi le oferim in privinta componentelor inainte de sezonul toamna – iarna 2016.

Datorita lungimii subiectului vom imparti acest tutorial in doua parti, urmand ca partea a doua sa fie publicata saptamana viitoare.

-Racirea

O racire corespunzatoare poate fi un factor ce contribuie foarte mult la performanta si durata de viata a PC-ului asa cum am mai discutat si in tutorialele anterioare.

Puteti alege intre racirea pe apa si cea pe lichid. Racirea pe aer este mai ieftina si are performante bune insa tinde sa fie mai zgomotoasa decat racirea pe apa datorita ventilatoarelor ce pot ajunge la turatii mari in timpul incarcarilor maxime.

Pentru a evita acest lucru, puteti opta pentru coolere de procesor mai mari, cu ventilatoare si radiatoare mai mari si implicit o performanta mai buna si mai silentioasa sau pentru montarea unor ventilatoare de carcasa de calitate mai buna ori a unui numar mai mare de ventilatoare ce impreuna pot furniza acelasi flux de aer la turatii mai mici, deci implicit totul va deveni mai silentios.

In privinta racirii, numarul mai mare al ventilatoarelor duce in general la rezultate mai bune, turatii mai mici si temperaturi mai scazute asa ca nu va sfiiti sa adaugati carcasei, unul, doua, trei sau mai multe ventilatoare in functie de model si de numarulde ventilatoare suportat.

Atat timp cat turatia acestora va fi controlata de placa de baza in functie de incarcarea sistemului, racirea ar trebui sa fie suficienta iar zgomotul scazut spre inexistent in functie de calitatea si numarul ventilatoarelor.

-Cantitatea de RAM

Momentan cantitatea optima de RAM ramane la 8 GB pentru a rula multiple aplicatii simultan iar raportul intre pret si performanta este cel mai bun in cazul kit-urilor de 8 GB. Este valabil atat pentru aplicatii si programe generale cat si pentru Gaming. Cei cu nevoi de editare mai ales video au nevoie de mai mult, 16 sau 32 de Gb fiind cantitatea ideala.

Ca viteza, pentru utilizatorii casnici, gameri sau chiar power useri ori editori, frecvente ca 2133 Mhz sau 2400 Mhz sunt suficiente in cazul memoriilor DDR4, cele superioare acestui prag nefiind absolut necesare decat daca vreti sa doborati vreun record in benchmark-uri.

Memoriile cu frecvente foarte ridicate sunt de cele mai multe ori nefolositoare in scenariile de utilizare normala si destul de scumpe eu unul fiind de parerea ca in locul vitezei as alege cantitatea cand vine vorba de RAM.

-Placa Video

Daca nu ati visat niciodata sa va construiti o cariera in gaming sau editare foto-video si veti folosi PC-ul pentru browsing, vizionare de filme si muzica ori activitati office atunci nu aveti nevoie de o placa video.

Procesoarele din ziua de azi sunt deja echipate cu solutii grafice suficient de puternice chiar si pentru a rula jocuri mai vechi la rezolutii decente.

Daca pasiunea voastra sunt jocurile, o placa video va va oferi o calitate mai buna a imaginii si mai multe cadre per secunda la rezolutii mai mari asa ca devine o necesitate, la fel ca si in cazul editarii foto sau video iar aici optiuni ca GTX-ul 1060 NVIDIA sau RX-ul 480 celor de la AMD sunt solutii de top pentru configuratii cu un singur monitor la rezolutie full HD si chiar peste, la 2560×1440 pixeli.

Peste aceste doua modele se afla momentan cele dn gama High End cu un pret destul de ridicat insa daca bugetul v-o permite atunci achizitionarea unor solutii ca GTX-ul 1070 sau GTX-ul 1080 va va permite sa rulati ultimele titluri in materie de gaming la setari maxima de calitate pentru un timp mai indelungat decat solutiile din gama de mijloc.

-Unitatile de stocare – HDD-urile sau SSD-urile

In ziua de azi HDD-urile sunt ieftine si au capacitati suficiente de stocare pentru orice PC.

Nu acelasi lucru se putea spune pana de curand si despre SSD-uri insa in ultima perioada modelele consumer au adus preturile la un nivel suportabil ceea ce permite aproape oricui achizitionarea si montarea unui SSD in PC fie ca este un utilizator casnic, gamer sau faca parte din alta categorie de consumatori.

Prin urmare, adaugarea unui SSD sa zicem de 120 sau 240 GB in PC ramane cel mai bun upgrade pe care il puteti face pentru un PC ce a imbatranit pentru a-i reda cel putin partial viteza necesara pentru a tine pasul cu solicitarile din ziua de azi.

In cazul computerelor noi acesta devine o necesitate pentru instalarea sistemului de operare si a programelor pe care le utilizati zilnic in timp ce, pentru stocarea colectiilor de fotografii, filme, musica sau chiar a jocurilor HDD-ul ramane cea mai buna solutie, modelele ce ofera in acest moment raportul cei mai bun intre capacitate si pret fiind cele de 1 TB in opinia mea.

LĂSAȚI UN MESAJ