Pentru multi dintre noi, izolarea la domiciliu este o provocare imensa. Si este de inteles, daca privim contextul actual. Depasirea acestei perioade devine cu atat mai dificila cu cat inainte de aceasta pandemie viata ta era destul de activa… era in miscare. Sa nu uitam, insa, ca in ciuda schimbarilor, unele obiceiuri le putem practica la fel de placut ca inainte. Nu ne opreste nimeni sa fim in continuare preocupati de sanatatea corpului nostru, de modul in care aratam, de nevoia de a face miscare si de a avea un stil de viata sanatos. Sportul este una dintre activitatile de pe aceasta lista. Si da… cu atatea sali de fitness inchise, poate fi greu sa ne mobilizam pentru miscare, de aceea, ti-am pregatit un articol in care vom discuta despre ce exercitii poti face acasa si care este echipamentul de care ai nevoie.
Cum te pot ajuta exercitiile fitness in aceasta perioada
Exista multe motive pentru care poti alege sa faci sport: te mentii in forma, scapi de kilogramele in plus, iti modelezi corpul, iti imbunatatesti starea de spirit, antrenezi nu doar muschii fizici, ci si pe cei mentali. In aceasta perioada, exercitiile pe care le practicam in casa sunt cu atat mai importante. Lipsa miscarii, chiar si a acelor simple plimbari pana la munca, birou, in oras, pe care le faceam pana acum, isi pot pune amprenta in special asupra mintii si corpului. De aceea, e nevoie sa compensam prin exercitii fitness pe care sa le facem zilnic acasa. Fie ca alegi sa folosesti gantere, echipamente speciale sau greutatea corpului, cel mai indicat este sa iti stabilesti un program de 60 de minute pe zi in care sa te antrenezi. in scurt timp, vei simti si beneficiile:
- tonusul mental se imbunatateste;
- nivelul de energie creste;
- mentii corpul in forma;
- imbunatatesti starea de spirit;
- antrenezi muschii fizici, dar si pe cei mentali.
Echipamentul fitness necesar
Cei pasionati de activitatile sportive inteleg perfect necesitatea de a avea in casa propriul echipament de fitness: asa cum pescarii au tot felul de undite, momeli si accesorii a caror utilitate numai ei o inteleg, la fel se intampla si cu unii sportivi, care incep prin a-si achizitiona doua-trei gantere si sfarsesc prin a transforma o camera intreaga intr-o adevarata sala de fitness. Desigur ca, daca esti incepator, nu este obligatoriu sa ai toate echipamentele, plus ca o parte dintre accesorii le poti improviza din lucrurile pe care le ai deja in casa. Poti incepe cu elementele de baza. Cu cat „kitul tau sportiv” este mai diversificat, cu atat exista mai multe sanse sa fii motivat, perseverent si sa faci din acest obicei un stil de viata si o pasiune de lunga durata. Iata, in continuare cateva dintre elementele de baza care iti pot simplifica antrenamentul acasa:
- saltea pentru aerobic pliabila;
- gantere de diferite greutati;
- stepper simplu pentru aerobic;
- roata pentru abdomene;
- greutati reglabile pentru maini sau picioare;
- minge fitness;
- coarda de sarit;
- bara de tractiuni;
- imbracaminte si incaltaminte adecvate.
Tipuri de aparate fitness pentru acasa
Persoanele care doresc sa transforme sportul intr-o pasiune pe termen lung, care sunt preocupate de felul in care arata si vor sa mentina un tonus bun, se pot orienta si catre aparate fitness mai complexe, cum ar fi:
- banda de alergat;
- bicicleta fitness;
- stepper;
- aparat fitness pentru vaslit;
- aparate fitness multifunctionale.
Mai multe detalii despre toate aceste echipamente poti gasi si pe site-ul nostru la categoria: sport-fitness. Dincolo de toate acestea, insa, nu uita sa adaugi pe lista lucrurilor necesare: energie, chef de miscare, un playlist cu muzica antrenanta, un program saptamanal de antrenament pe care sa-l respecti si cateva tutoriale online, facute de antrenori care sa te inspire si sa iti dea idei cat timp faci exercitiile de acasa.
Exercitii eficiente pe care le poti face acasa
Acum ca stim si care sunt beneficiile, stim si de ce echipamente avem nevoie pentru a ne putea bucura de ele, putem trece la treaba. in continuare, iti propunem trei exercitii eficiente si cu rezultate vizibile pe care le poti include in antrenamentul tau.
Exercitiul 1. Daca ai un stepper aerobic si doua greutati, poti face un bun antrenament cardio, care iti va pune in miscare intregul corp. Tot ce presupune acest exercitiu este sa te asezi in fata stepperului, spatele tau sa fie drept, bratele intinse pe langa corp, abdomenul incordat si sa iti imaginezi ca ai in fata o treapta pe care urci cu piciorul drept si cobori de pe ea cu piciorul stang. Din pozitia in care esti (cu spatele la stepper), te urci din nou pe treapta cu piciorul drept si cobori cu stangul. In acelasi timp, folosind doua gantere, antreneaza-ti si bratele, in special bicepsii. Repeta acest exercitiu, intr-un ritm alert, timp de 5-10 minute.
Exercitiul 2. Pentru acest exercitiu, ai nevoie de doua greutati reglabile pentru picioare si de o canapea sau taburet pe care sa te asezi. Avantajul este ca il poti executa oricand, tot ce trebuie sa faci este sa te asezi pe un scaun, tinand spatele drept, bratele pe langa corp si abdomenul incordat. In aceasta pozitie, incruciseaza picioarele, astfel incat sa ai mai mult echilibru cand vei ridica greutatile. Ridica, apoi, talpile de pe sol, pana cand picioarele devin paralele cu podeaua si formeaza un unghi de 90 de grade cu restul corpului. Lasa picioarele jos, flexand genunchii si continua aceasta miscare sus-jos trei serii a cate zece repetari.
Exercitiul 3. Dupa ce ai lucrat partea inferioara a corpului, prin exercitiile de mai sus, iti propunem sa incepi sa lucrezi si bratele. Pentru aceasta, ai nevoie de un scaun stabil. Pentru a te asigura ca ai o postura corecta, asaza-te pe marginea scaunului, cu mainile intinse pe langa corp si cu podul palmei sprijinit de sezutul scaunului. Din aceasta pozitie, du usor bazinul si picioarele flexate in fata, astfel incat toata greutatea corpului sa fie sustinuta doar de picioare si brate, iar spatele trebuie sa fie drept si abdomenul incordat. Mentinand pozitia, lasa sezutul in jos, flexand bratele, apoi ridica-te pastrand picioarele pe sol si indreptand bratele, astfel incat sa fie drepte, pe langa corp. Repeta aceasta miscarea jos-sus, de zece ori. Prin acest exercitiu, vei lucra tricepsul si partea posterioara a umarului.
Sursa foto: shutterstock