Filtrul de apa: cum functioneaza si care sunt avantajele pentru sanatatea ta

0
2279

Una dintre recomandarile pe care le auzim des, chiar si la televizor, suna cam asa: „Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum doi litri de apa.” Insa calitatea ei este la fel de importanta precum cantitatea. De aceea, este recomandat sa ne asiguram ca vom consuma apa cat mai curata, fara substante nocive organismului. Pentru asta, exista mai multe solutii, printre care si filtrele. Avantajul lor este ca ofera acces facil la apa fara impuritati organice. In plus, ne scutesc de efortul de a ne reaproviziona stocul de peturi cu apa plata. Asa ca investitia facuta se amortizeaza destul de rapid.

Tipuri de filtre pentru apa

apa filtrata de la robinet

Cand vine vorba de tipurile de filtre, exista mai multe criterii dupa care pot fi clasificate. De exemplu, in functie de tipul de montare, exista urmatoarele categorii:

Filtrele tip cana

Sunt filtrele tip carafa, din material transparent, care au, de regula, o capacitate de filtrare de aproximativ doi litri si sunt ideale daca doresti sa filtrezi doar apa de baut. Sunt o metoda comoda, practica, ecologica si destul de durabila. Datorita dimensiunii si formei compacte, canile se pot manevra usor. Rolul lor este acela de a inlatura cat mai rapid impuritatile organice, calcarul, cuprul si plumbul, care afecteaza calitatea apei si care dau acel miros specific si gust neplacut. Filtrele tip cana se utilizeaza pe termen lung, fiind necesara doar simpla reinlocuire a cartuselor filtrante. De regula, canile sunt prevazute cu sisteme de semnalizare care anunta cand este momentul sa inlocuiesti cartusul.

 

Vezi ? toate ofertele noastre pentru CANI FILTRANTE

 

Principiul lor de functionare se bazeaza pe mai multe tehnologii. Spre exemplu, cana de filtrare Brita Elemaris este prevazuta cu o sita fina care blocheaza si retine impuritatile din apa, dar si cu un cartus care contine microgranule de carbon si rasini speciale menite sa impiedice depunerile de calcar. Astfel, calitatea apei de la robinet este mult imbunatatita, gustul si mirosul de clor sunt eliminate, la fel si calcarul sau metale precum cuprul si plumbul.

 

Vezi ? oferta noastra pentru CANA FILTRE APA BRITA ELEMARIS

Filtre de baterie

Sunt acele tipuri de filtre care se monteaza pe tija de la bateria chiuvetei si care au acelasi rol ca cel al canilor de filtrare, diferenta facand-o debitul si capacitatea de filtrare a apei. De cele mai multe ori, acest tip de echipament este prevazut cu un sistem de comutare a filtrarii. Astfel, daca ai nevoie doar de apa menajera, ai posibilitatea sa intrerupi filtrarea si sa prelungesti durata de viata a filtrului. Un alt avantaj al acestor filtre este acela ca se monteaza usor, au o durata de viata mai lunga, cartusul se poate schimba si o data la sase luni si o poti face fara ajutorul unui specialist.

Filtru pentru dozatoarele de apa

Similar filtrelor tip cana, exista filtre pentru dozatoarele de apa, diferenta fiind aceea ca dozatoarele au o capacitate mult mai mare si sisteme diferite de filtrare. Spre exemplu, dozatorul de apa antibacterian Laica Green Camel are o capacitate de 20 de litri si este prevazut cu doua cartuse filtrante care opresc germenii, calcarul, clorul, plumbul, zincul, cuprul si alte metale grele, unele pesticide si unele erbicide, posibil prezente in apa de la robinet.

 

Vezi ? oferta noastra pentru DOZATOR ANTIBACTERIAN

Filtrul pentru intreaga locuinta

Trebuie ales in functie de capacitatea de filtrare si de necesarul de consum de apa zilnic al familiei. De regula, este folosit pentru a elimina impuritatile, rugina, nisipul, asa ca indicat este sa fie utilizat si un filtru antibacterian sau care distruge bacteriile sau substantele chimice.

Cum functioneaza – ce avantaje aduc

apa curata

De asemenea, in functie de tehnologia folosita, exista mai multe tipuri de filtre, dintre care cele mai cunoscute sunt:

 

  • filtrele ce folosesc osmoza inversa – osmoza presupune trecerea unui solvent printr-o membrana permeabila sau semipermeabila. Sistemul se bazeaza pe capacitatea mai multor prefiltre cu membrana semipermeabila de a elimina si de a bloca pana la 98,8% impuritatile (organice sau anorganice), precum si sarurile din apa de la robinet.
  • filtrele de carbon activat contin cartuse de carbune activ granular, care are capacitatea de a atrage, de a absorbi si de a retine substantele chimice din apa. Clorul rezidual, derivatele clorului si substantele organice contaminatoare, nisip, rugina, sedimente si alte materii in suspensie sunt eliminate si calitatea apei este imbunatatita. Avantajul lor este ca pot filtra si sedimente destul de fine, in general, undeva la cinci microni. De asemenea, sunt foarte populare datorita pretului mic.
  • filtrele cu ultraviolete sunt considerate unele dintre cele mai noi categorii de filtre si se bazeaza pe capacitatea razelor UV de a distruge aproximativ 99,99% dintre virusii, bacteriile, fungii, algele, mucegaiurile sau parazitii care se gasesc in apa.
  • filtrele ionice – de exemplu, cele care contin ioni de sodiu, ce trateaza apa dura, eliminand rapid sarurile de magneziu si calciu din apa.
  • distilatoarele purifica apa prin fierbere, apoi vaporii sunt trecuti printr-un sistem de racire. Astfel, apa este adusa la o temperatura normala, fiind buna pentru consum.
  • Dedurizatorul – este folosit in special pentru apa menajera. Rolul dedurizatoarelor este acela de a prelungi durata de viata a electrocasnicelor precum masina de spalat vase, cea de spalat rufe, boilerele, espressoarele si de a elimina cantitatile mari de saruri dure, precum calciu si magneziu, ce se gasesc in apa de la robinet.

 

Fie ca sunt tip cana, montate pe baterie, distilatoare, cu carbon activat sau cu ultraviolete, filtrele au acelasi rol: imbunatatesc calitatea apei, eliminand impuritatile nedorite.

 

Sursa foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ