Fractal Design Define Nano S – Cea mai buna carcasa mITX ?

0
2286

PC-urile vin de obicei in carcase destinate formatului ATX, cel ce corespunde cu placile de baza de dimensiuni standard insa din cand in cand primim solicitari sa detaliem putin mai mult si solutiile destinate formatelor de placi de baza si sisteme mai mici.

Din acest motiv, am luat legatura cu furnizorul carcaselor Fractal Design in Romania si l-am rugat sa ne trimita spre review solutia pe care o crede cea mai potrivita pentru un pc de mici dimensiuni.

Prin urmare am primit una dintre cele mai noi si avansate creatii ale Fractal Design denumita Nano S ce poate gazdui in acelasi timp placi de baza de format Mini ITX insa cu capacitatea de a raci si gazdui placi video din cele mai puternice si surse de format standard.

Haideti sa intram in detali…

Cele mai importante specificatii pentru acest model sunt:

-Carcasa este gandita la fel ca si majoritatea celorlalte modele Fractal Design pentru a oferi o experienta cat mai silentioasa, fiind izolata fonic dar si impotriva prafului.

-Spatiul pentru wire management este amplu iar posibilitatea de gazduire a componentelor este extinsa inclusiv la componente de dimensiuni normale daca discutam de exemplu despre Placa Video sau sursa.

-Include sloturi prevazute inca din fabrica pentru o compatibilitate cat mai buna cu sistemele de racire pe apa si o intreaga gama de dimensiuni pentru radiatoarele si ventilatoarele acestor sisteme

-Interiorul este unicameral si neobstructionat astfel incat un flux de aer constant este asigurat de doua ventilatoare de cea mai buna calitate, unul de 140 mm in fata si al doilea , destinat evacuarii, de 120 mm in spate.

– Adancimea maxima a surselor ATX suportate este de 160 mm, inaltimea maxima a coolerelor pe aer compatibile este de 160 mm iar din punct de vedere a placilor video, Fractal Design Define S suporta orice lungime a acestora pana la un maxim de 315 mm cu ventilatoarele frontale montate.

Operatiunea de dezasamblare a carcasei pentru a aseza componentele sistemului este cat se poate de facila si nu as fi folosit absolut nici o surubelnita daca unul dintre suruburile captive la capatul panourilor laterale nu ar fi ramas un pic intepenit inca din fabrica.

Odata intors cu surubelnita, s-a deblocat si am putut scoate foarte usor, cu mana panourile laterale, masca fontala si cele doua filtre ba chiar si bucata modulara ce completeaza partea de sus a carcasei in lipsa ventilatoarelor optionale care se pot monta in respectiva locatie.

Astfel, in mai putin de 5 minute intreaga carcasa poate fi desfacuta in partile componente lasand sasiul liber pentru instalarea componentelor si rutarea cablurilor, gaurile speciale si benzile de arici dedicate acestei actiuni fiind deja prevazute inca din fabrica.

Se pot instala un maxim de 6 ventialatoare in Nano S desi nu ma asteptam avand in vedere dimensiunile , iar din punct de vedere a compatibilitatii cu unitatile de stocare se pot monta un maxim de doua SSD-uri in spatele placii de baza si inca doua Hard Disk-uri de 3,5 inchi unul in laterala carcasei si unul la vedere in slotul prevazut in podea.

Porturile Usb din fata carcasei suporta standardul 3.0 iar ca spatiu de montare pentru placa video, aveti la dispozitie doua sloturi, pe panoul IO de pe spatele carcasei.

Nu recomand depasirea grosimii celor doua sloturi cu vreo placa video cu un sistem de racire mai exotic pentru ca cel mai probabil veti ramane fara spatiu datorita sursei montata in podea.

De asemenea, daca va ganditi sa construiti un sistem de gaming utilizand aceasta carcasa recomand versiunile de placi video cu racire de tip turbina ce trag aerul din carcasa si il evacueaza in exteriorul PC-ului sau de ce nu , maximizarea numarului de ventilatoare din carcasa.

Oricum ar fi, in afara de placa de baza care trebuie sa fie neeaparat de format Micro ITX, Fractal Design Define Nano S suporta componente de dimensiuni normale ca sa zic asa deci configuratiile suportate sunt cat se poate de extinse si chiar daca sistemul va fi unul cu mai putin spatiu interior puteti monta fara teama asa cum spuneam inclusiv sisteme de racire pe apa sau puteti maximiza numarul de ventilatoare pentru un flux de aer cat mai eficient.

Daca va temeati de praful care s-ar putea depune in PC atunci cand sistemul de racire lucreaza din greu in timpul gaming-ului atunci nu aveti din nou, de ce sa va temeti , cele doua filtre din fata si podeaua carcasei acopera complet punctele prin care praful ar putea intra.

Daca va aflati la inceput si nu stiti cum sa montati eventualele ventilatoare suplimentare, amintiti-va ca, in general si in special la modelul de astazi in cazul sloturilor de ventilatoare unde filtrele nu sunt montate cum ar fi in tavanul si in spatele carcasei, sunt prevazute ca evacuare pentru aerul cald produs de sistem.

Lipsa cea mai mare a acestui model de carcasa este un controller pentru ventilatoarele suplimentare ce pot fi montate in sistem, probabil din pricina dimensiunilor si a nevoii reduse de ventilatie a peste 95% dintre sistemele Micro ITX, chiar si cele de gaming insa acest lucru se rezolva la nevoie cu un simplu cablu splitter de tip Y sau printr-o solutie DYI legand ventilatoarele suplimentare direct la sursa motiv pentru care consider ca:

Fractal Design Define Nano S este una dintre cele mai complete si competente carcase Micro ITX de pe piata la ora actuala punand la dispozitia utilizatorului final , protectie la praf, izolare fonica, posibilitati extinse de wire management si de gazduire pentru componente full size .

Intr-un cuvant o solutie completa pe care sunt mai mult decat bucuros sa o recomand daca va ganditi sa construiti un sistem compact dar cat se poate de puternic.

Carcase Fractal Design in oferta evoMAG.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ