Iluminatul inteligent intr-o Casa Smart

0
1212

Intr-o casa smart toate componentele sunt de ultima generatie, la fel de inteligente si de formidabile precum casa din care fac parte. Iar iluminatul este unul dintre acele elemente necesare in orice locuinta, dar care poate atinge un alt nivel din prima iluminatului smart.

Prin intermediul acestui tip de iluminat poti descoperi o multime de beneficii care impreuna vor constribui la starea ta de bine si la confortul cu zi cu zi. Ce-ai zice ca atunci cand te intorci acasa de la lucru, sa te intinzi direct in pat sau pe canapeaua preferata si, fara pic de efort, sa aprinzi lumina, televizorul, sa dai drumul la caldura, fara sa fii nevoit sa rogi pe cineva sau sa te deplasezi tu insuti pana in incaperea unde se afla sistemul de incalzire? Suna bine, nu-i asa?

Toate aceste lucruri sunt acum posibile pentru ca, casa smart inglobeaza tehnologia de ultima ora ce permite utilizatorilor o libertate deplina si un confort sporit.

Iluminatul inteligent intr-o Casa Smart

Care este diferenta intre iluminatul clasic si cel smart

Tu stii care sunt diferentele si asemanarile intre iluminatul obisnuit, clasic, si cel modern, smart?

Dupa cum mentionam anterior, unul dintre principale avantaje ale iluminatului smart este ca totul se deruleaza in mod automatizat, fara sa mai nevoie de un contact direct al utilizatorului cu sistemul insine. Acest lucru inseamna ca nu mai esti nevoit nici sa te deplasezi pana la intrerupator si nici sa te complici incercand sa gasesti butonul potrivit. Poate parea un aspect banal, insa pentru musafiri este deseori o enigma.

bec inteligent in smart home

La fel de util este acest iluminat inteligent si pentru copiii aflati la varste foarte fragede unde inaltimea la care este amplasat intrerupatorul este mult prea mare in raport cu cea a corpului. Iar generatia actuala de copii este foarte pasionata de tehnologie si de un astfel de sistem unde totul se bazeaza pe inteligenta artificiala.

Un alt avantaj al sistemului de iluminat Smart Home este faptul ca poti amplasa sisteme inteligente in orice incapere, in timp ce iluminatul traditional este o grija in plus, fiind necesar in acest caz ca incaperea sa respecte anumite conditii de temperatura si umiditate. O temperatura mult prea ridicata poate favoriza cresterea umiditatii, ducand la producerea unor accidente casnice tot mai des intalnite, fapt ce nu se intampla in cazul iluminatului automatizat.

Diferente mari sunt si in cazul consumului energetic. Sistemele smart de iluminat au la baza un concept ecologic prin intermediul carora se doreste promovarea unui stil de viata cat mai sustenabil si lipsit de poluare. Acum poti contribui si tu la acest stil de viata care te ajuta sa economisesti nu doar resurse financiare, cat si materiale, fara a te limita in niciun fel.

In timp ce un bec obisnuit are o putere egala cu luminescienta sa si un consum energetic mai ridicat, becurile smart comprima o putere mica alaturi de o luminescienta ridicata si respectiv, ofera un consum redus de energie. Iar un consum mic de energie te poate ajuta sa economisesti sume ridicate de bani. Datorita acestui fapt, durata de viata a unei instalatii de tip smart, cat si a unui bec inteligent, este de cel putin zece ori mai ridicata. Nu vei mai fi nevoit sa ivestesti in mod repetat pentru becuri ce se ard cu usurinta si care ajung sa fie schimbate chiar si de cateva ori pe saptamana sau pe luna. Durata de viata a unui bec smart poate atinge peste doi ani, timp in care acesta ofera functionalitate maxima.

In schimb, in timp ce in cazul becurilor pot opta exclusiv in alegerea unei lumini calde sau reci, pri intermediul sistemului de iluminare smart le poti avea pe ambele. Chiar si mai mult! Poti ajusta atat intensitatea luminoasa, cat si tipul luminii. Acest lucru le vine in ajutor utilizatorilor pentru a stabili cu exactitate specificul luminii care nu oboseste ochii si care nu produce disconfort vizual. Putem spune chiar ca iluminatul smart este o modalitate de iluminare sanatoasa care te va face sa scrii sau sa citestimai mult timp si cu mai multa placere.

Modalitati de iluminare smart

Daca te-ai familiarizat cu avantajele iluminatului smart si iti propui sa faci aceasta schimbare pentru confortul tau si a celor din jur, iata si cateva accesorii care te vor ajuta la transpunerea conceptului in realitate.

  • Senzorii de lumina

Senzorii de lumina sunt un concept ideal pentru cei care vor sa faca primii pasi in descoperirea iluminatului smart. Acestia pot fi programati astfel incat, la detectarea miscarii se vor aprinde iar in lipsa acesteia se vor stinge. Nu vei mai avea grija intrerupatoarelor sau a amplasarii acestora, fiind un concept care te va ajuta in acelasi timp sa economisesti energie fara compromisuri. Studiile arata ca cel putin 3 din 5 oameni uita de cel putin 3 ori lumina aprinsa intr-o incapere pe parcursul vietii. Astfel, poti amplasa acesti sensori in orice incapere, inclusiv in bucatarie, baie, hol sau living.

  • Becuri inteligente de la TP-LINK

Poti alterna cu conceptul de iluminat smart amplasand senzori in incaperile cheie si/sau becuri smart cu comanda virtuala. Un foarte bun exemplu sunt becurile TP-LINK K120 care au o putere de 10W si o intensitate luminoasa de 800 lumeni. Aceste becuri pot fi controlate cu ajutorul smartphone-ului, prin intermediul aplicatiei speciale Kasa. Poti selecta oricand pornirea si stingerea acestuia, dar poti sa le reglezi si intensitatea luminoasa dorita. Mai mult, daca integrezi becuri smart intr-o casa cu un concept smart, poti ajunge inclusiv sa-ti controlezi sistemul de iluminat prin comanda vocala.

  • Bec inteligent TP-LINK KL120, 800lm, 10W, E27, WiFi, intensitate reglabila, control prin smartphone cu aplicatia Kasa (Alb) = 89 lei

bec smart pentru casa

In concluzie, iluminatul smart este un element extrem de important pentru casa smart, cunoscuta si sub denumirea de casa automatizata. Un sistem de iluminat modern va face intotdeauna diferenta, atat asupra stilului de viata, in ceea ce priveste cresterea confortului, cat si in vederea implementarii si a mentinerii unui stil de viata sustenabil.

Iluminatul smart este o modalitate ecologica ce necesita putine implicatii, oferind mai multa libertate utilizatorilor si mai mult timp liber. In acelasi timp este si o metoda sigura de iluminat, reducand astfel numarul accidentelor de spectru larg, ce au loc predominat in diferite incaperi ale locuintei.

LĂSAȚI UN MESAJ