Masti de protectie faciala: Standarde, Studii, Diferente & Recomandari

3
19910

Avand in vedere noul focar de coronavirus la nivel global, multe persoane sunt in mod clar preocupate de sanatatea si siguranta lor.

In acest articol vom analiza in detaliu diferenta dintre standardele de filtrare a mastilor de protectie, cum ar fi N95 si FFP2/FFP3.

 

1. Masti de protectie chirurgicale VS masti non-chirurgicale

Inainte de a intra in amanunte, ar trebui sa clarificam diferenta dintre o “masca chirurgicala” si o “masca obisnuita”, non-chirurgicala. In limbajul zilnic, deseori spunem “masca”, desi ne referim in general la masti de protectie respiratorie.

diferente masti

Utilizare masti chirurgicale:

  • Mastile acopera nasul si gura, dar sunt destul de largi
  • Sunt proiectate pentru protectie unidirectionala, pentru a capta lichidul corporal al celui care poarta masca
  • De exemplu, mastile chirurgicale sunt purtate in timpul interventiilor chirurgicale pentru a preveni migrarea particulelor medicului sau asistentelor in caz de stranut, tuse etc, spre pacientul vulnerabil
  • Contrar celor mai multe pareri, mastile chirugicale nu sunt concepute pentru a-l proteja pe purtator
  • Cele mai multe masti chirurgicale nu au atribuit un grad de siguranta (cum ar fi standardul NIOSH sau EN)

Utilizare masti de protectie respiratorie:

  • Acestea sunt masti care se potrivesc perfect pe fata si creeaza un fel de sigiliu facial
  • Mastile respiratorii fara valva asigura o buna protectie in ambele sensuri, prin fitrarea fluxului de aer expirat, respectiv inspirat.
  • Acestea sunt concepute pentru a proteja purtatorul (atunci cand masca este purtata in mod corespunzator), pana la nivelul de siguranta al mastii.
  • Sunt disponibile ca masti de unica folosinta, half face (pe jumatate de fata) sau full face (pe toata fata).

 

2. Standardele mastilor de protectie respiratorie

Cu toate ca mastile chirurgicale nu sunt deloc redundante (lucru pe care il vom relua mai jos), ele nu sunt concepute cu scopul de a proteja purtatorul. In comparatie cu acestea, mastile respiratorii pentru protectie pot proteja purtatorul.

Centrul American pentru Controlul Bolilor citeaza standardul respirator N95 ca parte a echipamentului de protectie recomandat in intrebarile frecvente despre COVID-19 si ghidul SARS (SARS fiind un tip de virus similar cu Corona). Acest lucru sugereaza ca standardul minim acceptabil este N95.

2.1 N95 versus FFP3 si FFP2

Cel mai discutat tip de standard pentru mastile de protectie respiratorie este N95. Acesta este un standard american gestionat de NIOSH, parte a Centrului pentru Controlul Bolilor.

In Europa insa, se utilizeaza doua standarde diferite. FFP deriva de la “filtering face piece” (element de filtrare faciala), care provine de la standardul EN 149:2001. Standardul EN 143 acopera ratingurile P1/P2/P3. Ambele standarde sunt gestionate de catre Comitetul European de Standardizare.

Haideti sa facem o comparatie intre diferitele standarde de protectie.

Standard Capacitate de filtrare (indeparteaza x% din toate particulele de 0.3 microni si peste)
FFP1 & P1 Cel putin 80%
FFP2 & P2 Cel putin 94%
N95 Cel putin 95%
N99 & FFP3 Cel putin 99%
P3 Cel putin 99.95%
N100 Cel putin 99.97%

 

Asa cum se observa din informatiile de mai sus, cel mai apropiat echivalent european pentru N95 este FFP2/ P2. Mastile din aceasta categorie sunt evaluate la 94% capacitate de filtrare, comparativ cu 95% cat are N95.

In mod similar, cel mai apropiat de N100 este standardul P3 – cu FFP3 urmat indeaproape.

Putem sa aproximam si sa spunem ca:

 

 

2.2 KN95 versus N95

Teoretic, standardul chinezesc KN95 are aceeasi specificatie ca si mastile respiratorii de protectie N95 – vezi informatiile 3M – din care citam “ este rezonabil sa consideram standardul KN95 China, AS / NZ P2, clasa I Coreea si Japonia DS FFR, ca fiind echivalente cu US NIOSH N95 si standardul european FFP2.

Cu toate acestea, in practica, problema este mai complexa si specialistii nu considera in mod automat ca toate mastile de protectie KN95 sunt similare cu standardul american N95 sau EU FFP2.

 

Ce trebuie sa retineti?

  • Nu exista nicio garantie ca toate mastile respiratorii KN95 indeplinesc de fapt standardul chinezesc KN95 – fiti atenti la inselatorii.
  • Verificati, de asemenea, ca masca sa ofere o buna sigilare in jurul fetei, sa aiba padding pentru confort si sa se poata fixa cu ajutorul unor benzi rezistente, cu tensiune adecvata.

 

2.3 Mastile cu standard N95/N100 sunt mai bune decat cele cu standard FFP2/P3?

Nu neaparat, pentru ca este important sa retinem ca, aceste standarde specifica doar procentul minim de particule filtrate. De exemplu, daca o masca este nominala FFP2, aceasta va filtra cel putin 94% din particule cu diametrul de 0.3 microni sau peste. Dar, in practica, ea va filtra undeva intre 94% si 99%. Deseori producatorul specifica in descrierea produsului procentul exact.

Un exemplu bun este masca de protectie respiratorie GVS Elipse, care in SUA este cotata la P100 (cu procent de filtrare particule 99.7%), dar in Europa este evaluata la P3 (procent de filtrare particule de 99.95%). In realitate, cel mai probabil este vorba despre aceeasi capacitate de filtrare in ambele regiuni.

2.4 Masti cu valva VS Masti fara valva

✅ Valvele prezente pe mastile de protectie respiratorie faciliteaza eliberarea aerului. De aceea, sunt mai confortabile de purtat si nu permit cresterea umiditatii in interiorul mastii. Aceste masti sunt ideale pentru constructii si in general pentru lucrari de bricolaj.

❌ Problema cu mastile respiratorii de protectie este ca acestea nu filtreaza expirarea aerului purtatorului, ci doar aerul inhalat de acesta. Prin urmare, acesta protectie intr-un singur sens ii pune pe cei din jurul purtatorului in pericol, intr-o situatie de pandemie, cum este cea de COVID-19. Din acest motiv, in spitale si in alte medii medicale nu se folosesc masti de protectie respiratorie cu valve.

 

Un lucru pe care puteti sa-l faceti pentru a-i proteja si respecta pe ceilalti atunci cand purtati masca respiratorie de protectie cu valva este sa puneti o masca chirurgicala sau o “masca de panza pentru acoperirea fetei” peste masca respiratorie cu valva. Astfel, veti  filtra (cel putin partial) aerul expirat.

 

2.5 Ce dimensiune are virusul Corona? Poate fi el filtrat de mastile de protectie respiratorie?

Pe scurt: da, mastile respiratorii de protectie cu o eficienta sporita de 0.3 microni (N95/ FPP2 sau mai mult) pot, in teorie, sa filtreze particulele pana la dimensiunea coronavirusului (care e in jur de 0.1 microni). Ceea ce nu stim cu certitudine este in ce masura protejeaza mastile respiratorii impotriva COVID-19 atunci cand sunt folosite – va trebui sa asteptam sa vedem rezultatul studiilor viitoare.

 

Iata detalii in continuare.

Intr-o lucrare recenta se arata ca virusul Corona variaza ca dimensiune intre 0.06 si 0.14 microni. Retineti ca lucrarea face referire la particulele de coronavirus ca si 2019-nCoV, care este denumirea veche a virusului. In prezent, virusul poarta numele de SARS-CoV-2, iar boala prezenta la oameni se numeste Covid-19.

 

 

Mastile respiratorii pentru protectie sunt evaluate in functie de eficienta de filtrare a particulelor de 0.3 microni si peste (cu mentiunea ca virusul Corona este mai mic).

Motivul de focus pe dimensiunea de 0.3 microni se datoreaza faptului ca aceasta este “cea mai penetranta dimensiune a particulelor”. Particulele peste aceasta dimensiune se misca in moduri pe care le-am putea anticipa si vor fi blocate intr-un filtru cu goluri mai mici decat dimensiunea particulelor.

Particulele mai mici de 0.3 microni prezinta ceea ce se numeste “miscare browniana” – ceea ce le face mai usor de filtrat. Miscarea browniana se refera la un fenomen prin care masa particulelor este suficient de mica incat sa nu mai permita circulatia fara obstacole in aer. In schimb, particulele interactioneaza cu moleculele din aer (azot, oxigen etc), facandu-le sa se fixeze intre ele si sa se miste in mod neregulat.

Potrivit cercetatorilor, acest punct intre  miscarea “normala” si  miscarea browniana este dimensiunea particulelor cea mai dificil de captat de catre filtre.

 

Ce putem intelege de aici este ca eficienta inalta a unui filtru la dimensiunea de 0.3 microni va insemna in general o eficienta ridicata a filtrului si sub aceasta dimensiune.

Pentru mai multe detalii despre filtrele mastilor de protectie respiratorie si miscarea browniana, verificati aceasta postare.

 

Acum haideti sa analizam studiile specifice care masoara eficienta filtrului de 0.3 microni si mai jos de atat (teritoriul coronavirus)…

– In acest studiu 3M se discuta despre cercetari care arata ca toate cele 6 masti de protectie respiratorie N95 care au fost testate pot filtra eficient o dimensiune mai mica de 0.1 microni, cu o eficienta de circa 94% sau mai mare. Graficul de mai jos este extras din acest studiu si ilustreaza acest lucru:

 

 

– In plus, pe smartfilters.com exista un articol foarte bun pe baza acestui subiect, care contine si citate ale studiilor ce arata ca mastile respiratorii de protectie testate ar putea filtra pana la 0.007 microni (mult mai mici decat COVID-19). De exemplu, mastile respiratorii 3M 8812 (evaluate ca fiind standard FFP1), au putut filtra 96.6% din particule cu dimensiunea de 0.007 microni sau peste. Acest lucru sugereaza ca standardele FFP2 si FFP3 ar putea fi capabile de o filtrare si mai mare.

Imaginea de mai jos arata dimensiunea virusului Corona, in raport cu alte molecule mici, cum ar fi celula rosie din sange sau dimensiunea despre care se vorbeste frecvent, a particulei PM2.5.

Imagine ce arata dimensiunea coronavirusului in comapratie cu alte particule

Sursa: smartairfilters.com

 

2.6 Masti de protectie respiratorie N versus P (Rezistenta la uleiuri)

Centrul de Control al Bolilor din SUA arata ca in SUA exista 3 ratinguri de protectie impotriva uleiurilor: N, R si P.

 

N = nu este rezistent la uleiuri

R = este oarecum rezistent la uleiuri

P = foarte rezistent la uleiuri.

 

In practica, acest parametru este util pentru mediile industriale, unde aerul poate contine o multime de particule de ulei, daca masca nu este evaluata P. In acest caz, uleiul poate degrada si poate reduce performanta filtrului.

Pentru cele mai multe persoane care incearca sa minimizeze expunerea la COVID-19, protectia impotriva uleiurilor nu este necesara – caracteristica este conceputa in special pentru mediile de utilizare industriala.

 

 

2.7 Masti chirurgicale versus masti de protectie non-chirurgicale

 

In afara de mastile respiratorii “normale” exista si cele denumite “masti chirurgicale” sau “omologate chirurgical”. Acestea indeplinesc standardele mentionate mai sus, cum ar fi N95/FFP2, dar sunt, de asemenea, aprobate pentru rezistenta la fluide. O certificare ASTM F1862 – arata situatia in care o artera este perforata, iar sange de inalta presiune este pulverizat direct in aparatul respirator. Pentru a trece testul, masca trebuie sa reziste la acest spray fara a permite scurgerea lichidului in interiorul mastii.

 

Astfel, puteti vedea de ce acest tip de masca de protectie este important pentru chirurgi. Cu toate acestea, nu este foarte clar daca in afara acestui cadru, mastile chirurgicale aduc beneficii. Mastile N95/FFP2 normale blocheaza elemente cum ar fi tusea ori stranutul.

Tabelul de comparatie de mai jos arata mastile N95 obisnuite (8210)  si cele doua tipuri de masti chirurgicale N95 (1860 si 1870+).

 

Exemplu de masti de protectie respiratorie chirurgicale versus non-chirurgicale

Analizati acest tabel comparativ pentru a intelege diferentele importante dintre tipurile de masti (sursa: site-ul 3M)

Masca N95/ 3M Model 8210 Masca chirurgicala N95 3M Model 1860 Masca chirurgicala N95 3M Model 1870+
 

   
Proiectata pentru a ajuta la protejarea purtatorului de expunerea la particule aeriene (de exemplu: praf, ceata, vapori, fibre, bioaerosoli, virusi si bacterii similare).

 

Conceputa pentru a se fixa strans pe fata si pentru a crea un sigiliu intre fata utilizatorului si masca de protectie respiratorie

 

Indeplineste standardele NIOSH 42 CFR 84 N95 pentru o eficienta de filtrare minima de 95% impotriva aerosolilor solizi si lichizi care nu contin ulei

 

Certificata pentru vanzare de catre FDA din SUA ca masca chirurgicala

 

Rezistenta la fluide – Indeplineste standarddele metodei de testare ASTM F1862 de “Rezistenta mastilor faciale medicale impotriva penetrarii cu sange sintetic”, care determina rezistenta mastii la sangele sintetic indreptata spre aceasta sub forma unei presiuni foarte mari. [1]

 

✅ 120 mm Hg ✅ 160 mm Hg

 

Potrivit site-ului 3M

[1] “ASTM F1862 este o metoda standard de testare a rezistentei mastilor de fata medicale la patrunderea de sange sintetic. Acest test este necesar pentru ca in timpul anumitelor proceduri medicale, un vas de sange poate fi perforat ocazional, ceea ce duce la un flux de sange cu viteza mare ce ajunge pe masca de protectie a medicului sau asistentei. Procedura de test arata ca o masca sau o masca de protectie respiratorie este conditionata intr-un mediu cu umiditate ridicata pentru a simula utilizarea umana si are loc in conditii de testare. Sangele sintetic (2cc) este improscat orizontal spre masca, de la o distanta de 30 cm.

Mastile chirurgicale si mastile respiratorii sunt testate in functie de trecerea/ esecul la trei viteze corespunzatoare intervalului tensiunii arteriale umane (80, 120 si 160 mmHg). Interiorul mastii este apoi inspectat pentru a vedea daca sangele sintetic a patruns in interiorul mastii. Conform acestei metode de testare, rezistenta la fluide are loc atunci cand dispozitivul trece orice nivel.

 

In esenta, toate aceste trei masti ar trebui sa fie adecvate, conform instructiunilor Centrului de Control al Bolilor privind 2019-nCoV si SARS. Dupa cum am mentionat mai sus, mastile 1860 si 1870+ sunt superioare mastilor 8210 in ceea ce priveste sprayul de lichid de mare viteza – care este posibil in timpul unei interventii chirurgicale (de exemplu: o artera perforata), dar ata este putin probabil sa se intample in utilizarea de zi cu zi.

 

2.8 Riscuri asociate cu utilizarea mastilor de protectie respiratorie

Exista o serie de riscuri posibile asociate mastilor de protectie respiratorie si ar trebui sa fiti constient de ele, ca sa le puteti evita.

 

  1. Nu fixati bine masca si nu o purtati corect.

O masca respiratorie nu va poate proteja pe deplin daca nu vi se potriveste pe fata. Pentru mai multe informatii, consultati indrumarile OSHA privind testarea corecta si verificarea corecta.

Este important sa va asigurati ca mastile respiratorii pe care le folositi formeaza un sigiliu fix pe fata, pentru ca tot aerul sa fie filtrat si sa nu patrunda prin goluri. In situatii ideale, ati putea testa si alege o masca respiratorie care sa vi se potriveasca perfect. Dupa aceea, puteti testa masca, fixand-o bine. Verificati daca puteti mirosi sau “gusta” un produs chimic pe care il tineti in apropiere. Daca puteti mirosi substanta, este posibil ca sigiliul sa nu fie etans. Daca nu puteti, acest lucru sugereaza ca ati trecut testul de alegere a unei masti optime. Puteti vedea mai multe despre acest proces pe site-ul OSHA – inclusiv detalii cu lista de substante chimice aprobate pentru testarea potrivita. Cu toate acestea, in prezent ne aflam in conditii de pandemie, cu deficiente atat de masti, cat si de substante chimice utilizate pentru testare corecta. Prin urmare, trebuie sa facem ce putem mai bine, cu ceea ce avem la indemana. Chiar si asa, este esential sa puneti accentul pe fixarea corecta a mastilor de protectie respiratorie.

  1. Atingeti partea din fata a mastii de protectie respiratorie (care capteza virusi, bacterii etc) si apoi puneti mana pe alte obiecte/ suprafete, pe care ulterior le puteti apropia de gura sau de nas.

Puteti sa va imaginati partea din fata a mastii respiratorie ca o retea de prindere si filtrare a virusurilor si bacteriilor in timp ce respiram. Problema apare daca atingi partea din fata a mastii. E ca si cum ar fi un material periculos si ar trebui sa te speli mereu cu atentie dupa ce il atingi. De asemenea, ar trebui sa eviti sa atingi exteriorul mastii si apoi interiorul sau, pentru ca interiorul trebuie sa fie etans pe fata (este dificil de curatat).

  1. Va expuneti inutil, doar pentru ca credeti ca sunteti pe deplin protejat daca purtati o masca de protectie respiratorie.

Masca nu ar trebui sa va investeasca cu o incredere falsa. Cel mai sigur este sa pastrati distanta sociala.

Nu permiteti ca purtarea unei masti de protectie respiratorie sa va ofere increderea ca puteti sa va asumati riscuri inutile. Din pacate, eficacitatea mastilor de protectie respiratorie este mai mica de 100% – atat din cauza limitelor de capacitate de filtrare mentionate (mai mici de 100%), cat si din cauza informatiilor relevante mentionate mai sus. Cel mai sigur lucru pe care il puteti face este sa mentineti distanta sociala.

2.9 Branduri de incredere

In Europa, trei din cele mai fiabile marci de masti sunt 3M, JSP si GVs. Toate poarta certificari CE si rating FFP.

In mod similar, in SUA, 3M si GVS sunt mai fiabile, ambele cu ratinguri N95 si N100. Acolo unde nu se gasesc aceste masti, uitati-va dupa branduri care poarta standarde similare. De exemplu, China are un standard KN95 care foloseste standardul China GB2626-2006 si care este aproape identic cu standardul N95. Pentru mai multe detalii despre alte standarde click aici

 

2.10 Reutilizarea mastilor de protectie respiratorie – Cum sa le ingrijiti si sa le igienizati in siguranta?

Studiile efectuate de SmartAirFilters arata ca dupa 11 zile de utilizare intensa in Beijing, acolo unde nivelul de poluare este foarte mare, o masca respiratorie a pierdut doar 1.4% din capacitatea sa de filtrare. Stim deci ca mastile respiratorii de unica folosinta pot fi utilizate timp de o zi/ o utilizare – din fericire!

Totusi, ceea ce nu este atat de clar tine de modul de igienizare al mastilor de protectie respiratorie, fara a distruge functia de filtrare. Cercetarile adunate din mai multe surse sugereaza ca urmatoarele metode sunt bune sau nu.

 

Optiuni recomandate pentru decontaminare

  • Timpul si caldura – Studiile timpurii sugereaza ca o combinatie dintre timp si caldura va inactiva virusul. La temperatura camerei (circa 20 grade Celsius), asta ar putea insemna mai mult de 3 zile, dar la temperaturi mai ridicate, durata poate fi mai scurta.
  • Caldura cuptorului – 70 grade Celsius timp de 5 pana la 30 de minute, poate inactiva virusul
  • Aburul – vaporii de apa calda din apa clocotita timp de 10 minute au putut ucide un inlocuitor al virusului SARS-CoV-2
  • Lumina UV-C. 67 J/m2, UV-C va inactiva virusul SARS-CoV-2 cu un nivel scazut de deteriorare a mastii respiratorii.

 

Optiuni inadecvate pentru decontaminare

  • Spalarea cu sapun – In timp ce spalarea mastilor de protectie respiratorie poate elimina virusul SARS-CoV-2, aceasta metoda reduce semnificativ capacitatea de filtrare
  • Alcool – In timp ce curatarea cu 70%+ alcool poate inactiva virusul SARS-CoV-2, aceasta poate reduce semnificativ capacitatea de filtrare
  • Depozitarea peste noapte – Doua studii sugereaza ca virusul COVID-19 poate supravietui cel putin 3 zile (72 de ore) pe plastic. Acest lucru indica faptul ca depozitarea peste noapte la temperatura camerei nu este sucienta pentru decontaminare.
  • Scufundare in clor – Desi inalbitorul poate fi o modalitate eficienta de inactivare a virusului SARS-COV-2, scufundarea mastilor de protectie in solutii care contin inalbitori poate degrada eficienta filtrarii.

 

3. Mastile chirurgicale

In general, mastile chirurgicale au o constructie cu un design in 3 straturi, cu doua foi de panza “netesuta” ce prind la mijloc un alt strat “melt-down”.  Un material de tip “melt-down” este folosit si la fabricarea mastilor de protectie non-chirurgicale, asa ca va puteti imagina ca din cauza cererii este mai scump si mai greu de gasit.

 

Fotografie cu imaginea filamentelor melt-blown la microscop

Sursa: https://www.mdpi.com/2073-4360/10/9/959/htm

 

Materialul melt-blown (turnat prin topire) este obtinut prin topirea unei mase plastice, in timp ce este suflat din ambele parti la viteza mare, pe un suport rotativ. Realizat in mod corect, se obtine o tesatura compusa din filamente minuscule. Pentru o explicatie mai tehnica a procesului click aici.

 

Diagrama masinariei melt-blown (in stanga) provine din cartea lui Erdem Ramazan, iar imaginea de suflare in progres melt-blowing (dreapta) este luata de la 4FFF wikipedia.

 

Trebuie sa mai stiti ca nu toate tesaturile tip melt-blown au aceeasi capacitate de filtrare – unele sunt mai bune decat altele. Din pacate, nu putem testa capacitatea de filtrare a stratului melt-blown fara cunostinte si echipamente specializate. Ceea ce putem face, insa, este cel putin sa verificam daca acest strat este prezent in masca.

 

Mai jos va aratam un exemplu de masca chirurgicala (stanga) careia ii lipseste stratul melt-blown. Va puteti imagina ca, avand in vedere costul suplimentar si penuria actuala a tesaturilor melt-blown, unii producatori aleg sa taie costurile renuntand la acest strat. Prin urmare, fiti atenti atunci cand cumparati o masca de protectie respiratorie.

 

Daca alegeti mastile chirurgicale care au fost testate conform unui set de tehnici standardizate de testare (ASTM F2100, EN 14683 sau echivalent), veti putea evita produsele de calitate scazuta. Standardul ASTM pentru mastile chirurgicale (in special nivelurile 2 si 3) se concentreaza in special pe rezistenta la fluide in timpul operatiilor. Aceste niveluri mai ridicate nu ofera prea multe lucruri in ceea ce priveste protectia impotriva COVID-19, in conditii ne-chirurgicale.

 

BFE95/BFE99 & PFE

Daca sesizati o referire la BFE95/BFE99 – BFE = “Eficienta de filtrare bacteriana” si scorul = % de particule blocate, cu o dimensiune medie a particulelor de 3 microni (+/- 0.3 microni) – sursa.

 

In mod similar, PFE = Eficacitatea filtrarii particulelor. ASTM F2100 masoara PFE pana la 0.1 microni (sursa).

Acest tabel, pus la dispozitei de Laboratoarele Nelson, ofera mai multe exemple de specificatii ale mastilor chirurgicale, inclusiv BFE/PFE.

 

3.1 Mastile chirurgicale pot filtra coronavirusului?

 

Desi FFP2/ FFP3 sau N95/N100 reprezinta standardul de aur in ceea ce priveste protectia faciala, intrebarea este daca si mastile chirurgicale sunt adecvate pentru protectie impotriva COVID-19.

Vorbind la obiect, mastile chirurgicale sunt concepute in principal pentru a proteja pacientii vulnerabili de profesionistii medicali – impiedica purtatorul (de exemplu, chirurgul), sa raspandeasca gemerni atunci cand vorbeste, tuseste, stranuta. Prin urmare, ele sunt concepute pentru a proteja pacientul, nu pentru a-l proteja pe purtator.

Un punct slab al mastilor chirurgicale in comparatie cu mastile de protectie respiratorie este faptul ca nu se fixeaza perfect pe fata. Acest lucru lasa loc de lacune pe margini.

In prezent, nu exista cercetari disponibile cu privire la eficacitatea mastilor chirurgicale (sau chiar a mastilor de protectie respiratorie), pentru protejarea purtatorilor impotriva virusului Corona – dar, acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca virusul Corona este unul relativ nou.

In schimb, informatiile de mai jos analizeaza studiile realizate in jurul mastilor chirurgicale si a mastilor N95 in contextul gripei, concentrandu-se in mod special pe protectia oferita purtatorilor. Gripa poate fi o particula de virus buna pentru a face comparatii cu COVID-19, pentru ca ea se transmite prin picatori, dar si prin aerosoli – ambele provoaca infectii respiratorii si ambele sunt similare ca marime a particulelor.

 

Nota Bene

Va rugam sa nu considerati in mod automat ca particulele de gripa sunt asemanatoare cu cele COVID-19, pentru ca datele actuale sugereaza ca virusul Corona poate avea o rata mai mare de mortalitate.

Sursa ce arata dimensiunea coronavirus (SARS-CoV-2) este aceasta lucrare, in timp ce sursele ce arata marimea gripei sunt: lucrarea publicata in Vaccine si lucrarea Frontiers in Microbiology.

 

In primul studiu pe care il vom analiza, 2862 de participanti, personal medical din SUA, au fost impartiti in doua grupuri – cei care purtau masti N95 si cei care purtau masti chirurgicale. Au existat 207 evenimente de gripa confirmata la laborator in grupul de purtare a mastilor de protectie, comparativ cu 193 de evenimente in grupul celor care purtau masti chirurgicale- prin urmare, aceasta diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

 

 

In urmatorul studiu, asistentele canadiene au fost impartite in doua grupuri: cele care purtau masti N95 si cele care purtau masti chirurgicale. Au existat 50 de cazuri de gripa in grupul celor care purtau masti chirurgicale, comparativ cu 48 in grupul celor care purtau masti nechirurgicale. Din nou, nu a fost o diferenta semnificativa.

 

Prin urmare, ce putem intelege de aici?

Cele doua studii sugereaza ca mastile chirurgicale sunt aproximativ comparabile cu mastile N95 atunci cand vine vorba despre prevenirea bolilor gripale in medii clinice cu contact restrans. Ceea ce nu ne spune acest lucru, este daca sunt mai bune decat de a nu purta nimic pe fata.

Pentru a afla acest lucru, avem nevoie de un studiu care sa aiba un grup de control, care sa nu foloseasca nicio protectie faciala. Din considerente etice, sunt putine astfel de studii. Din fericire, avem unul.

 

In acest studiu australian, cercetatorii au analizat 286 de adulti din 143 de familii care aveau copii cu boala asemanatoare gripei.  Totusi, ca sa fie clar, o boala “asemanatoare gripei” nu inseamna acelasi lucru o gripa confirmata in laborator. Este diagnosticata de simptome cum ar fi febra, tuse uscata si senzatie de rau, ceea ce ar putea insemna gripa, dar ceea ce ar putea insemna de asemenea si o raceala obisnuita sau infectie cu alte virusuri. Cercetatorii au descoperi ca adultii care purtau masti in acea casa erau de 4 ori mai putin susceptibili de a fi infectati de catre copiii din interior, care aveau o infectie respiratorie. O analiza detaliata poate fi citita aici.

 

 

Este cu siguranta corect sa retinem ca acest studiu australian a fost foarte mic si nu poate fi considerat unul definitiv, sub nicio forma. Acestea fiind spuse, trebuie sa lucram cu ceea ce ofera el, iar acest lucru ne ofera cel putin cateva elemente:

  • Purtarea unei masti chirurgicale sau respiratorii N95 (FFP2) a fost mai utila (in studiu) pentru protectia impotriva bolilor asemanatoare gripei, in comparatie cu faptul de a nu purta nicio masca.
  • Desi putem anticipa ca mastile chirurgicale sunt inferioare mastilor de protectie respiratorie, studiile de mai sus sugereaza ca acestea nu sunt atat de inferioare pe cat se presupune. De exemplu, primele doua studii nu au identificat o diferenta semnificativa intre mastile chirurgicale si mastile respiratorii de protectie N95, pentru a proteja purtatorii impotriva gripei.
  • Este important sa retinem ca am folosit protectia impotriva gripei ca element de proximitate cu SARS-CoV-2 (coronavirus). Acest lucru se intampla pentru ca SARS-CoV-2 este nou si nu exista studii comparabile asupra sa. Dar, desigur, dezavantajul este ca lasa inca multa incertitudine, pentru ca SARS-CoV-2, poate actiona diferit in ceea ce priveste transmiterea.

 

Intr-un laborator, in conditii artificiale, descoperim ca mastile chirurgicale au capacitatea de a bloca 80% din particule pana la 0.007 microni, comparativ cu mastile respiratorii de protectie 3M 8812 din acest studiu care au blocat 96% din particule (rating FFP1). Acest lucru se aseamana in general cu discutia pe care am avut-o mai sus.

 

 

In concluzie: nu stim exact ce grad de protectie au mastile chirurgicale impotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, cel putin din ceea ce am mentionat mai sus, se sugereaza ca o masca chirurgicala este mai buna decat nimic. Merita sa fiti constient de acest detaliu. Are sens sa le purtati pentru protectie ca ultima solutie – chiar daca mastile respiratorii de protectie raman cea mai buna alegere.

Este mai sigur sa evitati compania persoanelor bolnave sau potential bolnave si sa reduceti contactul social, in special cu grupurile mari de persoane.

Pentru a intari concluzia, utilizarea mastilor chirurgicale ar trebui sa ramana o solutie de ultim moment – iar purtarea acesteia nu ar trebui sa incurajeze pe nimeni sa isi asume riscuri inutile de expunere.

 

Daca ne aflam in prezenta unei persoane bolnave, care are/ poate avea coronavirus, atunci este bine sa purtam o masca chirurgicala sau o masca de protectie respiratorie pentru a minimiza capacitatea de raspandire a bolii.

 

4. Masti textile sau confectionate acasa (DIY)

De curand, Centrul de Control al Bolilor a anuntat noi indrumari pentru cetatenii americani, legate de “mastile textile faciale”. Astfel, acestea ar trebui utilizate in spatiile publice unde masurile de distantare sociala sunt dificil de impus, pentru ca mastile chirurgicale si mastile respiratorii de protectie N95 ar putea fi rezervate in special personalului medical. Daca cetatenii nu pot cumpara masti chirurgicale sau non-chirurgicale, se pot orienta spre achizitionarea de masti din tesatura sau isi pot confectiona singuri o masca DIY.

Sursa: Proiectul DIY masti de protectie faciala

 

Cum poti sa-ti faci propria masca de protectie?

In primul rand, trebuie sa remarcam modul in care diferitele articole de uz casnic pot fi comparate in functie de eficacitatea filtrului si respirabilitate. Pentru aceasta, putem face referire la un studiu realizat la Universitatea Cambridge, care a dezvaluit ca fata de perna si tricoul 100% din bumbac s-au dovedit cele mai potrivite materiale de uz casnic pentru a realiza o masca de fata improvizata.

Este interesant faptul ca si alte articole, cum ar fi sacosele curate si prosoapele de vase au demonstrat o capacitate mai mare de filtrare. Cu toate acestea, studiul nu le-a ales ca fiind viabile. De ce? Din pacate, aceste elemente nu s-au comportat atat de bine in testele de respirabilitate. O masca faciala nu este confortabila daca nu poti respira prin ea. Pentru mai multe detalii si grafice ale studiului click aici: aici si aici.

 

Mai jos sunt cateva metode de realizare a mastilor DIY acasa (le-am enumerat de la simplu la avansat).

 

  1. Masca din tricou fara modificare

Nu vreti sa scoateti foarfeca din trusa? Nicio problema. Aceasta metoda arata cum puteti infasura un tricou in jurul fetei, fara sa-l taiati. Pe baza studiului de mai sus, folositi tricouri realizate 100% din bumbac, daca este posibil. Ghidul complet pentru aceasta metoda este aici.

 

 

  1. Masca simpla din tricou (fara sa cosi)

Pentru aceasta metoda ai nevoie doar de un tricou, foarfece, un creion si o rigla. Vezi instructiunile complete in acest video.

 

 

  1. Masti DIY realizate cu masina de cusut

Pentru cei care sunt talentati la utilizarea masinii de cusut, exista doua minitutoriale bune. Primul este mai simplu – click aici, iar al doilea are un design mai complex- click aici.

 

 

 

Desigur, trebuie sa subliniem inca o data ca nivelul de protectie oferit de aceste masti este sub cel al mastilor chirurgicale si non-chirurgicale.

 

5. De ce ne protejeaza mastile respiratorii?

– Stropi

Un motiv principal pentru a purta o masca faciala este de a te proteja de picaturi. De exemplu, daca o persoana bolnava tuseste sau stranuta cand se afla in apropierea ta, masca de protectie formeaza o bariera care impiedica fluidele sale eliberate sa ajunga pe fata ta.

Picaturile sunt in general mari, iar din cauza gravitatiei, ele nu raman in aer, ci aterizeaza pe obiecte. Prin urmare, nu calatoresc pe distante foarte mari. Cu toate acestea, exista cercetari privitoare la picaturile micro, care sunt expulzate chiar si atunci cand vorbim. Acest videoclip Vimeo realizat de cercetatorii japonezi, surprinde micro picaturi pe video folosind camere de mare viteza. Stim ca picaturile joaca un rol major in transmiterea bolilor, dar nu este inca foarte clar ce rol joaca micro-picaturile.

Sursa: Sui Huang blog

 

– Aerosoli

Ceea ce poate ramane in aer o perioada mai lunga de timp sunt particulele de virus aerosolizate. De exemplu, imaginati-va o persoana care creeaza doua probleme atunci cand stranuta:

a) picaturile expulzate, care ajung la o distanta scurta

b) particulele de virus aerosolizate ce raman in aer mai mult timp.

 

In prezent, exista dezbateri si incertitudini in ceea ce priveste intervalul de timp in care Coronavirusul poate ramane aerosolizat.

 

Ceea ce putem face este sa fim constienti de ceea ce spun cercetarile in prezent si sa ramanem prudenti pana la realizarea altor studii relevante.

Oamenii de stiinta de la Institutul National de Alergii si Boli Infectioase au publicat un studiu in Jurnalul de Medicina NEJM despre ceea ce se poate intampla in conditii controlate de laborator. Cercetatorii au folosit un nebulizator, care creeaza un aerosol din lichide si au testat cat timp virusul ramane masurabil in aer in timp ce este aerosolat.

De asemenea, ei au testat si cat timp poate sa ramana virusul masurabil pe suprafete. Rezultatele lor arata ca virusul a ramas masurabil pe toata durata experimentului de aerosolizare: 3 ore. Pentru detalii, consultati graficele de mai jos.

 

 

Sursa grafice aici

Pentru detalii legate de acest studiu, click aici

 

– Nas si gura

Cand folosim masca respiratorie este mai putin probabil ca ne vom atinge gura si nasul de vreo suprafata infectata si ca vom putea astfel sa ne contaminam cu virusul Corona.  Acesta este un beneficiu secundar al mastilor de protectie respiratorie, pe langa cele doua mentionate mai sus. Totusi, este important sa va spalati temeinic pe maini imediat ce scoateti masca de protectie.

5.1 Este necesara si protectia ochilor?

Cu toate ca virusul Corona nu poate patrunde prin piele, el poate patrunde prin membranele mucoase expuse, inclusiv prin ochi. Acesta este motivul pentru care deseori puteti vedea profesionisti in combinezoane care poarta si ochelari de protectie pentru ochi, atunci cand vin in contact cu pacienti infectati.

Acestea fiind spune, ochii au probabil un risc mai mic de a fi o cale de intrare pentru virus, in comparatie cu gura, care respira in mod constant aer direct in plamani.

 

Pentru protectia ochilor, exista doua solutii: una este cu o masca de protectie de unica folosinta si o pereche de ochelari de protectie, iar a doua este cu o masca de protectie pentru toata fata. Ochelarii de protectie cu sigiliu din cauciuc asigura o bariera mai buna impotriva penetrarii aerului. De exemplu, sunt cateva modele minimaliste care includ o garnitura de cauciuc, dar exista si alte optiuni disponibile.

 

 

6. Intrebari suplimentare

6.1 Ce puteti face pentru a reduce riscul de contaminare?

 

– Distantare sociala

Virusii cum sunt gripa si Corona sunt transmisi de catre persoanele care au virusul si care vin in contact cu persoane care nu sunt infectate. Cu cat intrati mai mult in contact cu persoane infectate, cu atat veti fi mai susceptibil de a va infecta.

Conform Wikipedia, distantarea sociala se refera la actiuni de combatere a infectiilor intreprinse de oficialitatile de sanatate publica pentru a opri sau a incetini raspandirea unei boli extrem de contagioase.

 

Acest lucru il vedem in actiune deja in tari ca Italia, China, Franta si desigur, Romania.

Pe langa masurile de distantare sociala luate de guvernele mondiale, putem alege si noi sa reducem expunerea fizica la persoanele potential bolnave.

De exemplu:

  • putem gasi variante pentru a lucra de acasa, daca jobul permite aceasta flexibilitate
  • putem evita adunarile publice mari, cum ar fi evenimente sportive sau alte evenimente in cadrul carora poti intra in contact cu mai multi oameni (centre comerciale, sali de sport, cinematografe, teatre etc).
  • putem sa interactionam cu cei dragi prin telefon/ apeluri video si nu in persoana

Aceste lucruri pot fi un impediment in viata reala, dar scopul este ca ele sa fie o masura pe termen scurt – nu pentru totdeauna!

 

Unul din riscurile majore ale pandemiei este ca raspandirea virusului sa fie atat de rapida incat serviciile medicale ar putea fi coplesite. Un obiectiv esential pentru orice stat ar trebui sa fie acela de a evita acest lucru, iar distantarea sociala poate fi de ajutor in acest sens.

Pentru reducerea raspandirii virusului Corona, evitati aglomeratiile

 

– Spalarea regulata a mainilor

  • Centrul de Control al Bolilor recomanda spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun timp ce cel putin 20 de secunde
  • Prioritizati spalarea inainte de a manca sau dupa ce ati ajuns acasa.
  • Spalarea frecventa a mainilor duce la uscarea pielii, lucru care, dus la extrem poate face ca mainile sa fie vulnerabile la infectie. Pentru a preveni acest lucru, folositi regulat o crema hidratanta pe baza de glicerina.
  • Un studiu a aratat ca ne atingem fata in medie de 15 ori pe ora. Acest comportament poate fi dificil de schimbat, dar daca mentinem mainile curate, este mai putin daunator.

Imagine ce arata diferentele de efect intre tipurile de spalare a mainilor

 

– Taiati unghiile

Taierea unghiilor reduce riscul de a capta murdaria si implicit virusii. Una din metodele utile pentru a verifica daca unghiile nu sunt prea lungi, este de a aseza degetele perpendicular in palma. Daca nu va simtiti degetele, ci doar unghiile atunci acestea sunt prea lungi si trebuie taiate.

 

 

– Dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool

Centrul de Control al Bolilor recomanda ca, in cazul in care nu aveti acces la apa si sapun, sa folositi un produs de igienizare, pe baza de alcool, cu cel putin 70% alcool. Lasati apoi mainile sa se usuce.

 

– Dezinfectati telefonul

Avand in vedere cat de des folosim telefonul mobil, acesta ar trebui sa reprezinte o prioritate logica pentru dezinfectare. Folositi servetele antibacteriene sau tampoane alcoolice (de obicei, cu 70% alcool). Daca pe ambalajul servetelelor antibacteriene se specifica faptul ca acestea pot ucide virusul H1N1, inseamna ca este posibil sa poata distruge si virusul Corona. Dupa ce ati sters telefonul cu servetele antibacteriene, lasati-l la uscat.

 

– Acordati atentie si altor elemente pe care le atingeti in mod regulat.

De exemplu:

  • Tastatura si mouse
  • Cheile de la casa si cheia de la masina
  • Sticlele de apa reutilizabile
  • Volanul auto
  • Buzunare vestimentare
  • Manerele usilor

Aveti grija ori de cate ori interactionati cu acestea. Igienizati ori de cate ori considerati ca este nevoie.

– Aveti grija de sistemul imunitar

Exemple de actiuni pe care le puteti intreprinde pentru a mentine un sistem imunitar sanatos:

Somnul

Dormiti suficient si bine. Pentru majoritatea persoanelor, acest lucru inseamna 7 – 8 ore. Un studiu din 2004 arata ca privarea de somn are un impact considerabil asupra raspunsului imunitar si ca ar trebui sa fie considerat o parte vitala a sistemului imunitar.

 

Faceti sport

Este bine sa faceti sport regulat, dar nu exagerati. Conform unui studiu din 2007 privind exercitiile fizice si sistemul imunitar, sportul moderat pare sa exercite un efect protector, in timp ce sportul exagerat poate produce disfunctii imune.

 

Vitamina D

Exista dovezi care sugereaza ca

  • Vitamina D joaca un rol cheie in functia imunitara
  • Deficienta de vitamina D va poate face mai sensibil la infectii
  • Suplimentarea cu vitamina D protejeaza impotriva infectiilor acute respiratorii

 

Chiar daca niciun element din acestea nu se refera in mod specific la coronavirus, ele au legatura cu sanatatea generala a functiei imunitare.

Extras dintr-o meta-analiza British Medical Journal, ce acopera 25 de studii controlate aleatoriu (11321 participanti).

 

Extras dintr-un articol British Medical Journal despre vitamina D si sistemul imunitar

 

Putem sa ne asiguram necesarul de Vitamina D din dieta zilnica (in cantitati mici), dar si de la expunerea la soare. Daca nu va expuneti la soare in mod rezonabil, este dificil sa puteti obtine o cantitate adecvata de vitamina D doar din dieta alimentara.

 

Care este necesarul de vitamina D pentru o persoana?

Institutele Nationale de Sanatate sugereaza ca un adult are nevoie de o cantitate de  600iu (15mcg)/ zi Vitamina D, extrasa din toate sursele. In mod similar, Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire sugereaza ca necesarul de vitamina D este de 400iu/ 10 micrograme pe zi.

Medicul John Campbell a postat un video foarte interesant despre Vitamina D si sistemul imunitar. El mentioneaza liniile directoare NICE care recomanda 400iu Vitamina D pe zi si spune ca personal ia un supliment de Vitamina D care contine 1000iu pe zi.

Cand cautati un supliment de Vitamina D, exista dovezi care sugereaza ca Vitamina D3 creste nivelul de Vitamina D cu o eficienta de 1.7x mai mare decat D2.

 

7. Concluzie

Daca aveati intrebari in legatura cu utilizarea mastilor de protectie de tipuri si cu standarde diferite – N95, KN95 si FFp2/ FFP3, speram ca ati gasit toate raspunsurile in acest articol.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ