Monitor cu panel IPS versus TN versus VA. Ce sa cumperi?

0
24590

Cele mai cunoscute tipuri de panel-uri la monitoare led sunt cele IPS, TN si VA. Este important sa cunosti diferenta dintre ele pentru a avea o idee cat mai buna despre modul in care va functiona si se va comporta un monitor lcd led.

 

3 tehnologii diferite pentru monitoare led

 1. Monitor led TN.

TN este prescurtarea de la “twisted nematic” si se refera la efectul nematic torsionat, ce permite moleculelor de cristale lichide sa fie controlare cu tensiune voltaica.

 1. Monitor led VA

VA este prescurtarea de la “vertical alignment” si asa cum sugereaza si denumirea sa, aceasta tehnologie foloseste cristale lichide aliniate vertical, ce se inclina la aplicarea tensiunii pentru a permite trecerea luminii. Aceasta este de fapt si cea mai importanta diferenta intre panel-urile IPS si cele VA. Un monitor cu panou VA are cristalele lichide perpendiculare pe substraturi, in timp ce la un monitor cu panel IPS acestea sunt paralele.

Monitor VA LED Samsung 26.9″ LC27HG70QQUXEN, WQHD (2560 x 1440), HDMI, DisplayPort, Ecran curbat, 144 Hz, 1 ms (Negru) = 2499 lei

Monitor VA LED Samsung 26.9

 1. Monitor led ips

IPS este prescurtarea de la “in-plane switching”. Comparativ cu panel-urile TN, cele led IPS utilizeaza o orientare diferita a cristalului – una in care cristalele sunt paralele pe substraturile de sticla (de aici si termenul de “in plan”). In loc sa “rasuceasca” cristalele pentru a schimba cantitatea de lumina prinsa, cristalele IPS sunt de fapt rotate, lucru care aduce mai multe avantaje.

Exista mai multe variante de panel-uri led IPS. LG isi promoveaza tehnologia IPS, dar Samsung prefera termenul PLS, in timp ce AU Optronics propune denumirea de AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle). Intre acestea exista mici diferente, dar la baza toate sunt panel-ul IPS.

Atentie: Nu asociati AHVA cu displayurile VA, ci cu tehnologia led IPS.

 

Monitoare led cu panel IPS versus TN versus VA. Care are cel mai bun Unghi de vizualizare?

Aceasta este cea mai importanta caracteristica ce face diferenta intre cele 3 tipuri pricipale de panel-uri.

Iata cateva observatii:

 • panel-urile led TN au cele mai slabe unghiuri de vizualizare
 • panel-urile VA si led IPS au un unghi de vizibilitate mult mai bun, IPS fiind cel mai precis
 • un panel IPS are in general un unghi de vizibilitate 178/178, cu o reflectare realista, fara prea multe modificari de contrast si nuante, vazut din orice unghi.
 • panourile VA si led TN nu ofera aceeasi acuratete a culorilor ca si IPS, ceea ce face ca cele mai multe monitoare profesionale de grafica sa fie echipate cu panouri led IPS.

 

Monitor TN LED Dell 21.5″ E2216HV, Full HD (1920×1080), VGA, 5 ms (Negru) = 348 lei

Monitor TN LED Dell 21.5

Monitor cu panel VA versus led TN versus led IPS – ce diferente importante exista intre ele?

 • din punct de vedere al luminozitatii nu exista diferente majore intre cele 3 tipuri de tehnologii
 • monitoarele led TN si IPS tind sa aiba un contrast de 1000:1, in timp ce panourile VA incep cu un contrast ratio de 2000:1. Deci daca te intereseaza un model cu negru profund si raport de contrast inalt, poti alege un monitor VA.
 • panourile IPS pot suferi de fenomentul “IPS glow”, o stralucire aparent alba ce apare la vizualizarea imaginilor intunecate dintr-un unghi. Cele mai bune modele reusesc sa diminueze acest mic inconvenient.
 • ca si calitate a culorii, panourile led TN tind sa fie cele mai slabe
 • panel-urile VA si IPS exceleaza la capitolul Color Gamut
 • desi panel-urile TN sunt mai slabe decat cele VA si IPS in materie de reproducere a culorilor, raport de contrast si unghi de vizualizare, ele tind sa ofere cele mai bune rate de refresh si cei mai rapizi timpi de raspuns.
 • ultimele modele de monitoare cu panel-uri IPS si VA recupereaza pe partea de timp de raspuns, astfel ca diferenta dintre cele 3 tehnologii nu mai este atat de vizibila cum era la un moment dat

 

Monitor Gaming LED Dell 27″ SE2717H, Full HD (1920 x 1080), VGA, HDMI, 6 ms = 649 lei

Monitor IPS LED LG 22″ 22MK600M-B, Full HD (1920 x 1080), VGA negru, HDMI, 5 ms = 439 lei

Monitor IPS LED LG 22

 

Monitoarele led TN sunt recomandate pentru jocuri de viteza si ca optiuni de buget.

IPS este o tehnologie superioara. Monitoarele cu panel led IPS au in general cele mai bune performante de culoare si unghiuri de vizualizare, timp de raspuns si rata de refresh medie. Ele sunt o alegere excelenta pentru profesionisti (grafica).

Monitoarele VA sunt cele mai lente, dar au cel mai bun raport de contrast si niveluri de negru. Sunt preferate in special ca monitoare led gaming.

Fiecare tehnologie are puncte forte si puncte slabe, dar important este sa alegi in functie de modul in care preconizezi ca vei utiliza acel monitor, de asteptari si de buget.

 

Pentru monitor led ips philips, gaming led ips acer, monitor gaming, acer nitro curbat si led va Samsung vizitati paginile din magazin.