Motocultor vs. Motosapa: diferente si asemanari

0
2925

Motosapa sau motocultor? – care este diferenta dintre ele si mai ales care este utilajul de care ai nevoie. Afla in continuare.

Daca detii un teren propriu pe care doresti sa-ti construiesti propria sera de legume si fructe traditionale sau o plantatie cu flori, stii ca agricultura si floricultura sunt domenii destul de complexe. Muncile pamantului sunt anevoioase atat din punct de vedere al implicatiilor financiare, sezonulului, tehnologiilor si utilajelor folosite.

Tehnologia din zilele noastre e menita sa ne faciliteze propriile dorinte si pasiuni, astfel ca cele mai mari companii de pe piata ne pun astazi la dispozitie numeroase unelte si echipamente moderne ce simplifica intregul proces de lucru.

Astazi iti poti transforma terenurile in adevarate plantatii cultivabile cu ajutorul motocultoarelor sau a motosapelor, dispozitive prin care poti obtine inclusiv rezultate mai bune, dar cu mai putin efort fizic.

Categorie-Motocoase-si-Motocultoare evoMAG

Cu totii ne dorim sa ne simplificam viata si sa ne bucuram mai mult timp liber, fara a omite necesitatile si placerile personale. Insa, inainte de a achizitiona anumite echipamente e necesar sa le cunosti caracteristicile in detaliu astfel incat sa stabilesti daca acestea vor fi potrivite pentru desfasurarea activitatilor tale de prelucrare a pamantului. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si terenul de lucru, frecventa cu care vei folosi echipamentele, cat si bugetul pe care-l ai la dispozitie, astfel incat sa te asiguri ca investitia intr-o motosapa sau un motocultor este una benefica.

Numeroase persoane tind sa incurce cele doua utilaje, diferentele fiind sesizabile nu doar din privinta denumirii, ci si din cauza caracteristicilor pe care acestea le au. Iata care sunt lucrurile pe care si tu trebuie sa le stii inainte de a lua decizia de cumparare, daca inca pendulezi intre motocultor si motosapa.

 

Ce e un motocultor?

Un motocultor este un utilaj agricol utilizat in numeroase procese fizico-mecanice de prelucrare a pamantului. Acesta are un volum generos, dar si o greutate pe masura, nefiind usor de trecut cu vederea.

motocultor-ruris

Motocultor Ruris 1300KS benzina 13CP + roti de cauciuc + roti metalice + plug reversibil

Motocultorul este echipamentul ideal care contribuie la formarea canalelor pentru plantare a semintelor, dar prin intermediul sau se pot realiza numeroase alte procese precum dozarea si plantarea unor seminte, acoperirea suprafetei de lucru cu pamant, indepartarea buruienilor, tunderea gazonului, transportul si procesarea deseurilor organice provenite din agricultura etc.

Toate aceste lucruri sunt posibile datorita accesoriilor cu care poate fi echipat motocultorul, astfel incat acest echipament sa devina unul multifunctional, extrem de practic si eficient in diferite lucrari din agricultura.

 

Cat costa un motocultor?

Tinand cont de caracteristicile unui motocultor, iti putem spune ca pretul de achizitie al acestuia este unul pe masura functiilor oferite. Preturile incep de la circa 2000 de lei si pot merge dincolo de 5000 lei pentru modelele mai avansate.

motocultor-loncin evoMAG

Motocultorul Loncin LC1440 Diesel de 10CP, pornire la cheie, roti 6.5×12

In functie de necesitatile si preferintele pe care le ai, motocultoarele pot fi de diferite dimensiuni, capacitati, echipate sau neechipate cu accesorii, aspecte care in cele din urma vor influenta pretul de achizitie.

Poate fi o investitie extraordinara alegerea unui motocultor dotat cu diferite accesorii de lucru, la un pret mai accesibil si pe care-l vei folosi la potential maxim. Insa, investitia poate fi anevoioasa daca accesoriile din pachetul de achizitie nu au caracteristicile de care ai nevoie, fiind necesara achizitia extra a celor potrivite (de exemplu, achizitia unui motocultor cu o remorca de capacitate mica in detrimentul unei remorci cu o capacitate mult mai mare).

 • Pentru oferta motocultoare click aici

Caracteristicile principale ale unui motocultor

Cunoasterea caracteristicilor principale ale unui motocultor te poate ajuta sa stabilesti daca acesta este echipamentul agricol potrivit pentru obiectivele pe care ti le-ai propus. Iata care sunt cei mai importanti indicatori ai acestuia.

 • Echipament de dimensiuni generoase;
 • Versatil in diferite procese agricole;
 • Personalizabil, prin adaugarea accesoriilor potrivite in functie de destinatia de uz;
 • Tractiune pe o axa;
 • Adecvat terenurilor de dimensiuni mari;
 • Mecanism electric, pe mai multe viteze.

 

Ce e o motosapa?

La fel ca si motocultorul, motosapa este un alt utilaj agricol extrem de util in numeroase procese de lucrare a pamantului. Chiar din derivarea numelui iti poti da seama ca aceasta indeplineste cu succes atributiile unei sape clasice intr-un timp mult mai redus, datorita motorului cu care este echipat utilajul.

motosapa-progarden

Motosapa ProGarden HS 900, benzina, 7 CP (ID 3793530) – click aici

Motosapa este dotata cu o baterie ce necesita incarcarea cu curent electric, la fel ca si motocultorul.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale motosapei, dar si una din insusirile de baza, e ca ea dispune de dimensiuni mai mici, fiind mai usor de manevrat pe suprafete mai reduse de teren.

 

 • Pentru motosape Ruris click aici

Motosapa este conceputa pentru a facilita procesele de maruntire a pamantului, dar poate fi utilizata si in procesele de scurmare a pamantului in vederea fertilizarii acestuia.

motosapa ruris dac

Motosapa Ruris DAC 7000ACC1, 7.0 CP + roti cauciuc, roti metalice 300 fara manicot, rarita ajustabila – click aici 

Cat costa o motosapa?

Pretul unei motosape variaza de asemenea, in functie de caracteristicile si performantele fiecarui model. Preturile incep de la 800 lei si pot trece de 5000 lei, pentru variantele mai performante.  Bineinteles, pretul difera si de la un furnizor la altul, de brand, de motor si baterie etc.

 • Pentru oferta motosape click aici

Si motosapa poate fi echipata cu unele accesorii, fiind disponibila in modele de baza, dar si sub forma unor pachete multifunctionale, cu mai multe atasamente.

Eficienta unei motosape in raport cu costurile de achizitie depinde de asemenea de propriile tale nevoi si de bugetul disponibil.

Motosapa Ruris Dac 6000K, 6.5 CP, Benzina, 4 timpi

Motosapa Ruris Dac 6000K, 6.5 CP, Benzina, 4 timpi – click aici

Caracteristicile principale ale unei motosape

Motosapa detine la randul ei o serie de caracteristici definitorii care te pot ajuta sa o intelegi mai bine si sa stabilesti daca este utilajul agricol de care ai nevoie. Motosapa este un dispozitiv care:

 • Are dimensiuni si greutate redusa;
 • Are un motor mic;
 • Functioneaza in baza unei singure viteze, maxim doua;
 • Are o manevrabilitate larga;
 • Este fiabila;
 • Adaptabila unor procese agricole vaste.

 Motosapa Ruris 751KS, 8.5 CP, Benzina, 4 timpi + roti cauciuc + rarita + plug reversibil rev1 + roti metalice 400 fara manicot

Motosapa Ruris 751KS, 8.5 CP, Benzina, 4 timpi + roti cauciuc + rarita + plug reversibil rev1 + roti metalice 400 fara manicot – click aici

Cu ce este diferit un motocultor de o motosapa?

Intre cele doua utilaje exista, dupa cum observi, numeroase diferente, atat din privinta cerintelor fizice, cat si la nivel de performante.

Motocultorul face parte aparent din categoria echipamentelor agricole grele nu doar datorita greutatii si a dimensiunilor, cat si datorita fortei necesare pentru a fi manevrat. Astfel, este indicat ca motocultorul sa fie utilizat de o persoana cu o forta pe masura.

Fiind un echipament de dimensiuni mai mici, motosapa are si o baterie aferenta, ceea ce inseamna ca are si o capacitate de functionare mult mai redusa si o forta mult mai mica decat un motocultor.

Vei putea observa si faptul ca un motocultor poate fi echipat cu o varietate mai mare de accesorii, in timp ce motosapa este limitata din punct de vedere al proceselor pe care le poate derula.

 

Ai nevoie de un motocultor sau o motosapa?

Daca ai analizat in detaliu toate informatiile de pana acum, referitoare atat la cele doua utilaje agricole, cat si din punct de vedere al scopului si al destinatiei acestora, fara a omite caracteristicile, cu siguranta ti-ai dat seama ce utilaj ti se potriveste dintre cele doua.

Insa, daca inca ai dubii, iti oferim cateva completari.

Datorita dimensiunilor, motocultorul este indicat suprafetelor mari, in timp ce motosapele sunt utilizate pe suprafete reduse. De exemplu, greutatea si dimensiunea practica a motosapei ii permite sa functioneze cu usurinta in mica gradina din fata sau din spatele curtii. Insa, daca vorbim de un teren mai generos, de peste 1.5-2 ha, va fi mult mai indicat un motocultor. Trebuie asadar sa te asiguri nu doar ca ai forta necesara pentru a utiliza un motocultor, dar si spatiul de depozitare aferent, precum si un teren pe masura ce necesita numeroase prelucrari agricole.

De altfel, cu cat pamantul e mai tare si mai greu de prelucrat, cu atat va fi mai eficient un motocultor care, datorita vitezelor multiple, a dimensiunilor si a greutatii acestuia, va face fata cu usurinta unei astfel de provocari, in timp ce motosapa este adecvata solurilor moi.

 

 

In concluzie, atat motosapa, cat si motocultorul sunt doua utilaje agricole indispensabile in zilele noastre pentru facilitarea muncilor de lucrare a pamantului. Cele doua echipamente acopera nevoile tuturor utilizatorilor, atat a celor cu terenuri de dimensiuni reduse si care nu necesita o serie de prelucrari majore, dar si pentru cele mai intinse, utilizate in scop economic.

Disponibilitatea larga a modelelor, cat si a accesoriilor cu care cele doua dispozitive sunt compatibile, iti ofera posibilitatea de a reduce timpul de lucru, cat si de a-ti facilita sarcinile agricole chiar si in conditii de mediu nesatisfacatoare.