Motopompa – 8 criterii de selectie pe intelesul dumneavoastra

1
9290

Cand comandati o motopompa de pe evoMAG, in partea stanga exista cateva filtre care va ajuta sa identificati rapid modelul de care aveti intr-adevar nevoie. Azi vrem sa explicam pe indelete acesti factori care va pot ghida usor spre o alegere potrivita pentru proiectul dumneavoastra.

Din multitudinea de utilaje elecrice si de gradina existente in magazinul evoMAG (redresoare si roboti, accesorii motocositori, masini de gaurit si piese de schimb, alte accesorii echipamente gradina, pompe de caldura, incalzitoare terasa, accesorii motosape, motosape si motocultoare, aer conditionat, accesorii motocultoare, sisteme de iluminat exterior, pistoale cu aer cald) se remarca motopompele de apa.

irrigation-services-in-arizona-southwest-irrigation

Motopompa este un echipament extrem de util pentru gospodarul profesionist, micii fermieri si in general pentru cei care locuiesc la curte (uz casnic). Este ideala cand vrei sa impingi apa extrasa dintr-o anumita sursa, pe distante mai mici sau mai mari in functie de proiectul pe care vrei sa-l implementezi (irigatii – seminte plante, zone secetoase, transfer de apa, alimentare locuinta cu apa menajera sau potabila). La fel de bine isi poate gasi cu usurinta rolul in regiunile predispuse la inundatii, fiind o unealta excelenta pentru extragerea surplusului de apa nedorita, inclusiv pe santierele de lucru.

motopompe

Dar haideti sa observam mai amanuntit cele 8 criterii de selectie.

Motopompa – alegeti in functie de acesti 8 factori

1. Hidrofoare, pompe submersibile, motopompe sau pompe de stropit de gradina
De ce sa cumpar motopompa si nu un hidrofor?
Aceasta este una din intrebarile la care ajung cei care intentioneaza sa achizitioneze un extractor de apa. Iata de ce. Desi hidroforul pare sa aiba la prima vedere cam aceeasi utilitate, la o privire mai atenta vom observa ca motopompa are la baza o presiune mai mare pentru aspirarea si impingerea volumului de apa pe directia dorita. Hidroforul insa are la baza principiul autoamorsarii, ceea ce inseamna automat ca trebuie amorsat inainte de a fi folosit si are apa in interior.

In afara de hidrofoare puteti alege intre motopompe si pompe submersibile. Motopompele de apa sunt imersate in lichidul pompat si sunt utile pentru evitarea inundatiilor. Sunt fabricate din materiale anti-coroziv deoarece se scufunda total in lichidul pompat si trebuie sa ramana rezistente. Spre deosebire de acestea, motopompele lucreaza la suprafata. Ele sunt utile acolo unde aveti de a face cu volume mari de apa si proiecte complexe. Sunt construite sa extraga apa de la adancimi mai mari (circa 20 m) sau mai mici (circa 7 metri). In fine, o a patra categorie de pompe este cea destinata special gradinilor.

Motopompa Stager GP100, 4″, benzina apa curata

2. Motopompe ape curate sau murdare/ ape reziduale
Acolo unde apa contine impuritati (de exemplu in iazuri) este recomandat sa se foloseasca o motopompa de apa murdara. Din acest punct de vedere unele modele vin cu tocator integrat, al carui rol este de a marunti impuritatile din apa (resturi vegetale), pentru asigurarea unei curgeri fluente prin traseele necesare. Sunt si motopompe versatile, construite sa extraga si sa impinga apa, indiferent de calitatea sa. Cele mai avansate modele pot pompa si alte lichide (de exemplu petrol). Daca doriti sa alimentati o locuinta cu apa potabila ori menajera, cautati din start o motopompa apa curata. Sunt rezistente la rugina, insa daca apa se contamineaza, creste riscul de avariere. De aceea, motopompa proiectata special pentru apa curata nu poate fi folosita in alte scopuri.

3. Motopompe de apa: Modalitatea de pornire
Poate fi manuala, electrica, la sfoara sau la cheie. Cele electrice sunt mai comode, iar cele la cheie sunt insotite in general de baterie.

motopompa apa murdara Motopompa Bisonte MPA2, 5.7 cp debit apa 36 mc/h, diametru refulare 50 mm, Motor Subaru , Benzina apa murdara, diametru absorbtie 50 mm

4. Tip motor: Motor benzina sau motor diesel/ Motopompa pe benzina sau motopompa diesel
Alegerea tine de preferinta dumneavoastra pentru unul din cele doua tipuri de carburant – motopompa benzina ori motopompa diesel. In general daca este mai simplu sa va aprovizionati cu benzina, cel mai probabil veti opta pentru un motor benzina. Aceste motopompe sunt silentioase si usoare. Daca vreti sa aveti costuri ceva mai mici de alimentare si performante superioare, atunci optati pentru o motopompa cu motor diesel. Atentie insa: acestea fac mai mult zgomot decat cele pe benzina, au o greutate mai mare si sunt ceva mai pretentioase din punct de vedere al intretinerii.

Pentru fiecare model de motopompa de pe site, veti putea vizualiza detalii legate de tipul motorului. De exemplu Motopompa Stager GP100, 4″, benzina putere mare are motor cu 1 cilindru, 4 timpi, racire cu aer si Adancime maxima de aspiratie 8 m. Alte specificatii pot include tip motor honda gp, motor subaru, toli motor.

5. Putere motor si capacitate rezervor
Puterea motorului este direct proportionala cu presiunea rezultata, distanta de miscare a apei si debitul. Nu este cel mai simplu calcul, dar nu este atat de important incat sa fie obligatoriu sa aflati cifrele cu exactitate.

Motopompa Ruris MP30, 1.7 CP, 51.7 cc, Benzina apa curata

6. Debit maxim pompe apa
Debit apa maxim se refera la volumul de fluid ce trece prin pompa si se exprima in litri/ h. Daca aveti nevoie de o motopompa pentru irigarea culturilor, tineti cont de suprafata de udat, specificitatea plantelor (daca trebuie sa fie udate mai mult sau mai putin) si adancimea pe care o ating radacinile. Pentru a alimenta o locuinta cu apa menajera sau potabila, tineti cont de cate robinete ar putea fi deschise in acelasi timp. Inmultiti cu 10 si astfel rezulta volumul de apa necesar per minut. Potrivit specialistilor, debitul maxim per robinet este de aproximativ 9 litri pe minut la o deschidere obisnuita.

Motopompa Ruris MP50, 7 CP, 212 cc, Benzina

7. Inaltimea maxima de pompare, inaltimea de refulare si presiune maxima (motopompe de presiune mare), adâncime maximă de aspirație
Si acesti indicatori va pot ghida pentru alegerea unei motopompe potrivite proiectului. La calcularea acestor indicatori, specialistii recomanda sa va luati o marja de siguranta. Nu mergeti niciodata pe limita pentru ca in faza de instalare pot aparea neconcordante.
Trebuie sa tineti cont de inaltimea de refulare atunci cand vreti sa pompati apa si sa o ridicati la etaj sau sa o transportati pe o distanta mai mare.

Presiunea se masoara in bari si in mod normal o coloana de 10 metri inaltime are nevoie de o presiune minima de 1 bar. Prin urmare, daca un model ofera apa la o inaltime de maxim 35 de metri, in mod normal ea va avea o presiune de 3.5 bari. Pornind de la aceste calcule, veti putea sa va dati seama de distanta de transport pe orizontala, intrucat unui bar ii corespune o distanta de 100 metri. Atentie insa: cu cat apa transportata se indeparteaza de motopompa, debitul sau scade. Prin urmare, debitul atinge 0 cand inaltimea si distanta de actiune sunt maxime. Si aici trebuie sa va luati o marja de 4 – 5 metri pentru ca proiectul sa nu fie compromis.

Utilaje gradina Motopompa Ruris MP80, 7 CP, 212 cc, Benzina

8. Producatori motopompa ape
Unele din cele mai bune si scumpe marci sunt Kipor/ motopompa kipor, Stager, Bisonte si Worms. Daca sunteti in cautarea unui model accesibil, pana in 1000 ron puteti alege o motopompa Ruris (marca romaneasca, avand experienta in domeniul echipamentelor profesioniste de peste 25 de ani), motopompa progarden (subdivizia ProEnerg pentru utilaje de gradina si curte), Ford Tools sau Senci, cea din urma fiind o marca chinezeasca.

Alte marci: motopompa gardenia, motopompe stern austria, motopompa honda, media line, motopompa agt, motopompa benzina gospodarul profesionist gp20a sau gospodarul profesionist gp30a.

Motopompa Stager GP 40, 1.5″, benzina apa curata, Inaltime de refulare 22m, Adancime maxima de aspiratie 8 m, debit maxim 15 m³/h

Dumneavoastra pentru ce aveti nevoie de o motopompa? Lasati comentariu mai jos si povestiti-ne despre proiectul la care lucrati.

Creeaza un cont pe evoMAG acum si profita de cele mai bune oferte la scule electrice, ciocane rotopercutoare, aparate de tuns iarba si masini de tuns gazonul, masini de spalat, produse de ingrijire personala, freze de zapada, aparate de sudura, despicatoare lemne, masini de tuns, aparate de spalat cu presiune.

1 COMENTARIU