Noi etichete energetice pentru electrocasnice, de la 1 martie 2021

0
1681

Incepand cu data de 1 martie 2021, Comisia Europeana promite o noua generatie de etichete energetice pentru electrocasnice.

Conform principiului fundamental al eficientei energetice, mai putina energie pentru realizarea acelorasi sarcini inseamna economii importante de energie si reducerea deseurilor. Acest lucru face parte din agenda Comisiei care vizeaza indepartarea de combustibilii fosili si atingerea neutralitatii carbonului pana in anul 2050.

Optimizarea eficientei energetice aduce beneficii importante pentru omenire, prin reducerea emisiilor si dependentei de importurile de energie.

eficienta energetica etichete

Eticheta energetica UE

Comisia Europeana este de parere ca aceasta eticheta energetica a fost o poveste de succes esentiala in cresterea eficientei energetice a aparatelor electrocasnice comune: televizoare, frigidere, congelatoare, aparate de iluminat si incalzit,  aparate de aer conditionat etc.

Principiul etichetei energetice a fost implementat in 1994 si de atunci aceste etichete au contribuit la orientarea si ghidarea consumatorilor in alegerea produselor care consuma mai putina energie si sunt mai putin daunatoare mediului inconjurator.

Conform Comisiei Europene si Eurobarometrului special 492, aceasta eticheta energetica este recunoscuta de catre 93% dintre cumparatori, iar 79% dintre consumatori tin cont de eticheta energetica atunci cand iau decizia de achizitie. Mai mult, aceasta eticheta a fost preluata si de alte segmente de piata, cum ar fi produse alimentare, imobiliare, masini.

 

Scala originala de eficienta energetica A -> G

Existenta etichetei energetice a avut mai multe efecte benefice, printre care si faptul ca producatorii au continuat sa inoveze si s-au straduit sa dezvolte aparate si electrocasnice din ce in ce mai eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, pentru unele categorii de produse, calificativul “A” nu mai era suficient pentru descrierea celor mai eficiente aparate energetice. Asa au aparut calificativele A+, A++ si chiar A+++. De asemenea, clasele inferioare pentru anumite categorii de produse au fost eliminate treptat – E, F, G.

Prin urmare, era limpede ca era nevoie de o schimbare.

noi etichete eficienta energetica electrocasnice
Regulamentul cadru privind etichetarea energetica a fost actualizat si aprobat acum 3 ani. El introduce o clasificare mai simpla, folosind doar literele de la A la G. Rescalarea va duce de asemenea la o mai buna diferentiere intre produsele care, sub clasificarea curenta a etichetelor energetice, apar in aceleasi categorii de top.

De exemplu: un frigider care avea pana acum eticheta A+++ ar putea fi incadrat in categoria C, chiar daca el este la fel de eficient energetic ca si pana acum. La fel, o masina de spalat vase A++ ar putea fi incadrata in categoria E.

  • Pentru categoria masini de spalat, click AICI

Ideea de baza este ca grupa A va fi goala la inceput, iar categoriile B si C vor fi putin populare, pentru a stimula si a deschide drumul spre noi aparate electrocasnice si mai eficiente (care ar putea fi inventate/ create sau dezvoltate).

Comisia Europeana anunta inca din martie 2019 ca primul set de noi etichete energetice pentru masinile de spalat vase, masinile de spalat rufe, frigiderele si ecranele electronice vor fi vizibile in magazine incepand cu data de 1 martie 2021. In ceea ce priveste lampile, etichetele energetice pentru acestea vor incepe sa fie schimbate in magazine cu data de 1 septembrie 2021. Prin urmare, aceste aparate vor fi recalificate, iar etichetele lor vechi vor fi inlocuite dupa o perioada de tranzitie de circa 2 saptamani.

  • Pentru categoria frigidere, click AICI
  • Pentru categoria Combine frigorifice, click AICI

Desigur, ar putea sa apara si cateva exceptii, cum ar fi in cazul electrocasnicelor care nu se mai produc si care isi vor pastra eticheta veche pana cand vor parasi raftul magazinelor.

eticheta eficienta energetica

Cum se va schimba eticheta energetica pentru electrocasnice?

– Noile etichete energetice vor contine o scara mai simpla – de la A la G. Acest lucru va inlesni comparatia intre produse.

– Eticheta energetica US este neutra din punct de vedere lingvistic.

– Daca veti scana codul QR din coltul dreapta sus al etichetei, veti avea acces imediat la informatii detaliate despre produsul respectiv. Baza de date cu aceste informatii (EPREL) este deja accesibila consumatorilor de la sfarsitul anului 2020.

 

cum citesti noua eticheta eficienta energetica

– Consumul anual se va calcula mai precis, cu toate ca CE nu arata exact care este principiul de calcul.

– Noile etichete pot contine si unele pictograme care arata informatii suplimentare, cum ar fi capacitatea sau dimensiunile produsului, nivelul de zgomot sau consumul de apa.

 

Chiar daca la inceput veti avea impresia ca aceste modificari produc o usoara confuzie, adevarul este ca ele erau mai mult decat necesare.

De exemplu, pana acum nu ati fi sesizat usor o diferenta de eficienta energetica intre un aparat electrocasnic A++ si unul A+++, dar cu noua incadrare in categorie, cel A++ ar putea fi inclus in grupa E, iar cel A+++ in grupa C, iar acest lucru va ajuta sa faceti o comparatie mai rapida intre cele doua optiuni.

 

Este important sa retineti aceste modificari pentru ca daca veti dori sa cumparati un frigider si il veti gasi in categoria C, nu inseamna neaparat ca in alt magazin veti gasi frigidere din categoria A si B. Dupa cum subliniaza Comisia Europeana, la inceput categoriile A si B nici nu vor fi populate (sau vor fi populate foarte putin cu produse flagship din categorie). Oricum, ele se vor popula mai mult, pe masura ce vor aparea produse si mai eficiente din punct de vedere energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ