Poate un purificator aer sa te protejeze de COVID-19?

0
895

Studiile arata ca purtarea corecta a mastii si practicarea consecventa a unei bune distantari sociale sunt lucruri care pot reduce semnificativ raspandirea COVID-19. Insa ingrijorarile cu privire la posibila transmitere a aerosolilor ii fac pe multi sa se gandeasca la purificatoarele de aer de interior. Sunt acestea eficiente impotriva COVID-19? Ar trebui sa-ti cumperi un un purificator aer?

Ce tipuri de purificatoare de aer exista?

Majoritatea purificatoarelor de aer se incadreaza in doua categorii de baza: filtre sau cu dezinfectare. Sunt producatori care combina ambele tipuri de aparate de purificare a aerului.

Cele cu filtre sunt concepute pentru a imbunatati calitatea aerului din interior prin indepartarea fizica a particulelor minuscule de materie care pot pluti in jur – cum ar fi praf, polen, par de animale de companie. Acestea apar natural, dar pot agrava alergiile celor care le inhaleaza. Cele mai frecvente tipuri de filtre de uz casnic in prezent sun filtrele HEPA.

 

Samsung-67857698-purificator-aer

Aparatele pentru dezinfectare sunt concepute pentru a ucide bacteriile, virusii, mucegaiul sau sporii fungici care pot pluti, de asemenea, in aer. Si acestea pot sa apara natural, dar va pot imbolnavi daca exista in concentratii prea mari. In prezent, cele mai frecvente aparate de dezinfectare sunt cele cu lumina UV.

  • Purificator de aer Levoit LV-H131-RXW, Filtru True HEPA, 230 mc/h, Sleep Mode (Alb) = 900 lei
  • Purificator de aer Clean Air Optima CA267, Acoperire pana la 15 mp, Filtru Electrostatic, Nivel zgomot 25dB (Gri) = 179 lei

Cum functioneaza un purificator aer cu filtru HEPA?

HEPA inseamna “high-efficiency particulate arresting”, ceea ce inseamna ca un astfel de filtru este eficient in capturarea acelor lucruri care circula prin aer si care pot fi daunatoare pentru respiratie (particule). Fibrele dintr-un filtru HEPA sunt astfel proiectate incat pot prinde particule cu diametrul de pana la 0.01 microni – o foarte mica parte din latimea unui fir de par uman.

purificator-aer-samsung

Cum functioneaza un ionizator?

Ionizatoarele dau particulelor de aer o sarcina electrica, ceea ce le trage spre ceva cu o sarcina electrica opusa. Aceste obiecte ar putea fi placile corectoare din interiorul aparatelor sau diferite suprafete din jurul camerei – pereti, covoare, tavane etc. Dar, cand au gasit ceva de care sunt atrase, particulele tind sa ramana acolo. Modul lor de functionare este legat de electricitatea statica.

  • Purificator si umidificator de aer 2 in 1 Philips AC2729/50, Acoperire pana la 30 mp, Wi-Fi, Filtru HEPA (Alb) = 1699 lei
  • Purificator si umidificator de aer Panasonic F-VXR50G, Acoperire pana la 40 mp, Filtru HEPA, Nivel zgomot 51dB (Alb) = 1700 lei

Cum functioneaza generatoarele de ozon?

Un generator de ozon modifica molecula standard de oxigen astfel incat sa aiba trei atomi inloc de doi. Molecula cu 3 atomi se numeste ozon, nu oexigen si interactioneaza diferit cu mediul inconjurator, in comparatie cu aerul normal pe care il respiram.

Purificator de aer Philips AC121410

Toate aceste aparate sunt sigure pentru utilizare?

Nu. Purificatoarele de aer care folosesc filtre HEPA, lumina UV sau functie de ionizare sunt in regula. Dar inhalarea ozonului poate provoca tuse, iritatii la nivelul gatului, dificultati de respiratie sau alte probleme, chiar si la persoanele sanatoase.

 

Un purificator aer este eficient impotriva COVID-19?

Coronavirusul se afla la capatul inferior al intervalului unui filtru HEPA. Deci este posibil sa nu fie 100% eficient la o singura trecere. Dar, daca un sistem HEPA ruleaza pentru o anumita perioada de timp, el poate elimina o mare parte din virusul – intre 99.94 si 99.97%, ceea ce inseamna foarte mult. Si expunerea de durata la lumina UV, intr-un dispozitiv de purificare a aerului poate distruge unii virusi, inclusiv COVID-19.

  • Purificator de aer Samsung AX34R3020WW, 30 W, Acoperire pana la 34 mp, 3 Trepte viteza, Filtru HEPA, Nivel zgomot 45 dB (Alb/Negru) = 700 lei
  • Purificator de aer AlecoAir P15, Filtru HEPA si carbon, Acoperire pana la 15 mp, 80 mc/h, Nivel zgomot 63 dB (Alb) = 400 lei
  • Purificator de aer Beurer LR500, Acoperire pana la 106 mp, Filtru HEPA si Carbon, Nivel zgomot 68dB (Alb/Negru) = 2400 lei

Pentru oferta completa de purificatoare aer la evoMAG click —– AICI

Purificator de aer Sharp KC-G60EU-W

Cand este indicat sa folosim un purificator aer acasa in timpul pandemiei COVID-19?

Casa noastra este in general cel mai sigur loc in care putem fi pe timpul pandemiei COVID-19. Prin urmare, o persoana obisnuita, care nu intra in contact cu multe persoane si poarta masca ori de cate ori iese la supermarket, nu are nevoie de un purificator de aer acasa.

Dar, daca cineva din casa are COVID-19, este in carantina sau se afla in categoriile de persoane cu risc crescut de a contacta COVID-19, specialistii recomanda achizitia unui purificator aer.

Pentru Purificatoare de aer tip dezumidificator | purificator click AICI

La ce ar trebui sa fim atenti atunci cand cumparam un purificator de aer?

Luati in considerare dimensiunea spatiului de acoperit. Purificatoarele de aer sunt foarte eficiente in camerele mici, cu toate usile inchise. Spatiile cu plan deschis sunt mai dificil de gestionat.

 

Samsung-67857676-purificatoare-aer

Ce altceva putem face pentru a imbunatati calitatea generala a aerului interior din casa?

Daca temperatura, umiditatea, ozonul si alergenii suplimentari nu sunt o problema, puteti sa:

– deschideti ferestrele/ sa porniti ventilatoarele de tavan pentru a stimula circulatia aerului

– folositi ventilatoare de podea pentru o mai buna circulare a aerului.

Daca exista limitari din cauza factorilor de temperatura, umiditate, ozon si alergeni suplimentari, puteti sa:

– setati ventilatorul sistemului HVAC sa functioneze continuu, chiar daca nu intotdeauna raceste sau incalzeste aerul

– treceti la un filtru de aer mai bun si de calitate superioara

– inlocuiti mai des filtrul

  • Purificator de aer Sharp KC-G60EU-W, Acoperire pana la 50 mp,HEPA, Nivel zgomot 24dB (Alb) = 3319 lei
  • Purificator de aer Samsung AX40R3030WM, 40 W, Acoperire pana la 40 mp, 3 Trepte de viteza, HEPA, Nivel zgomot 48 dB (Alb/Gri) = 1048 lei

Purificator de aer Xiaomi Mi 2H

Ce ar trebui sa retineti in legatura cu purificatoarele de aer si combaterea COVID-19?

Purificatoarele de aer nu sunt o potiune magica. Deci, este important sa ne gandim la ele in termeni de preventie, ca parte a unui plan, dar nu ca un plan complet de protectie anti-covid.

De exemplu, sa presupunem ca primiti o vizita de la o persoana care nu stie inca faptul ca are COVID-19. Daca aceasta persoana stranuta de la doar 1 metru distanta si niciunul dintre voi nu poarta masca, atunci riscul dumneavoastra de expunere este cu siguranta mai mare, chiar daca aveti un purificator de aer in casa. Dar, daca locuiti singur si nu aveti niciodata vizitatori, riscul de a contracta coronavirusul din aer in propria casa este practic nul.

Un purificator aer va poate oferi protectie suplimentara, dar are o eficienta limitata in comparatie cu alte lucruri pe care le puteti face, cum ar fi purtarea unei masti, distantarea sociala sau dezinfectarea suprafetelor.