Canon 1300D utilizeaza acelasi senzor APS-C de 18 megapixeli ca si predecesorul sau, Canon 1200D insa a fost upgradat pentru a include un numar de functii noi, cele mai demne de mentionat fiind compatibilitatea cu functia NFC si functia wireless integrata ceea ce cred eu, face modelul mult mai atragator mai ales pentru tinerii fotografi amatori aflati la inceput de drum.
Ecranul este si el imbunatatit! Desi ramane la diagonala de 3 inchi rezolutia creste la 920.000 de puncte ceea ce aduce evident o claritate mult mai buna.
Viteza de fotografiere in rafala este aceeasi, de 3 cadre per secunda in ciuda precesorului nou Digic 4+ integrat iar gama ISO ramane de la ISO 100 la 12.800 in timp ce functia video poate inregistra clipuri la rezolutia Full HD sau 1920 x 1080 pixeli si un maxim de 25 sau 30 cadre per secunda.
Compatibilitatea este deplina cu toate modelele de obiective EF si EF-S iar atunci cand este combinat cu obiectivele fixe entry level din oferta CANON cum ar fi cel de 24 MM STM F2.8 Pancake sau 40 mm F2,8 STM devine un DSLR compact si prietenos cu un design upatat si cu colturi mult mai rotunjite decat modelele anterioare ceea ce ofera un confort mai bun in timpul utilizarii.
Camera dispune de control complet manual pentru cei mai avansati in ale fotografiei dar si moduri inteligent auto sau de efecte creative incluzand aici multe efecte printre care doua sunt noi, respectiv cel alb-negru ce imita aparatele pe film traditionale cu tot cu efectele de imagine aferente, si un nou mod denumit FOOD care mi se pare autoexpllicativ.
Marele plus adus de Canon1300D este compatibilitatea cu functiile NFC si Wi-Fi ceea ce permite conectarea, controlul si transferul fotografiilor cu ajutorul unui smartphone. Asta inseamna in realitate ca in sfarsit fotograful va fi si el inclus in propriile fotografii putand sa declanseze de la distanta sau ca expunerile lungi nu vor mai aduce imagini neclare pentru ca acum aparatul se poate declansa de la distanta fara a fi afectat in nici un fel procesul de captura.
Imi amintesc acum aproape 8 sau 9 ani cand m-am apucat de fotografie ca nici nu puteam visa la o astfel de facilitate decat prin intermediul unor declansatoare pe fir foarte scumpe iar acum aceasta functie vine din fericire pentru noii utilizatori gratuita, prin intermediul unei simple aplicatii pe telefon ceea ce cu siguranta le va usura foarte mult procesul de invatare.
Ce am mai observat in timpul celor cateva zile de utilizare ce au dus la realizarea acestui clip a fost si faptul ca pe langa marginile mai rotunjite si ergonomia mai buna, Canon 1300D nu pare a fi un DSLR Entry-Level ci pare a face parte dintr-o gama superioara, calitatea constructiei fiind foarte similara de exemplu cu un 600D, ceea ce mi se pare un update din nou, foarte binevenit.
Din punct de vedere al butoanelor de control, pot spune ca acestea imi sunt foarte familiare si la fel vor fi si celor ce au mai utilizat DSLR-uri entry sau MID-Level de la CANON incluzand aici orientativ …sa zicem modelele 1200D, 600D si chiar 750D-ul. Butoanele sunt semnalizate clar, si au o dimensiune destul de mare pentru a putea fi actionate chiar si cu manusi si ofera acces direct la setari cum ar fi ISO, Balansul de alb, Drive mode si setarile sistemului de autofocus.
Cu toate aceste controlale la indemana, cu gripul usor cauciucat si liniile mai putin dure, aproape oganice ale carcasei, Canon 1300D este confortabil de tinut in mana pe perioada lungi, cel putin asta a fost impresia mea.
Punctele de focus sunt in numar de 9 si sunt plasate destul de central ceea ce inseamna ca imaginea va trebui sa fie recompusa de cele mai multe ori dupa focus insa asta este un exercitiu bun mai ales pentru incepatori iar pe mine care sunt deja obisnuit cu acest lucru nu m-a deranjat aproape deloc. Wiewfinder-ul este clar si mare pentru clasa asta de aparate aratand toate punctele de focus in asa fel incat puteti afla imediat care este punctul de focus pe care va puteti baza.
Durata de viata a bateriei este de 500 de cadre conform standardelor CIPA insa in experienta mea, pe timp de zi cu punct de focus central si fara flash am putut trece destul de usor de acest prag cu o singura baterie, nereusind sa o epuizez, insa cand vine vorba de video as recomanda achizitionarea a cel putin inca unui acumulator.
Dupa cum spuneam, am utilizat cateva zile Canon-ul 1300D si mi s-a parut ca, desi nu dispune de o viteza de fotografiere in rafala foarte rapida, ceea ce mie unuia mi-ar fi placut foarte mult, ofera o calitate a imaginii foarte solida, optiuni de balans de alb imbunatatite si o foarte buna reproducere a culorilor iar toate astea ajutate de functiile NFC si WI-Fi foarte folositoare in multe situatii si pretul entry-level comparabil cu al unui bridge sau compact mai de soi fac din Canon 1300D o excelenta propunere pentru un prim DSLR, mai ales daca detineti deja obiectivele mentionate mai devreme sau il puteti achizitiona impreuna cu clasicul EFS 18-135 mm care mi se pare un obiectiv foarte potrivit pentru vacante, dar despre asta poate o sa vorbim intr-un material viitor.
Aparat Foto D-SLR Canon EOS 1300D Body, 18 MP, Ecran 3″ LCD, Filmare Full HD (Negru) in oferta evoMAG.ro – Click AICI
Aparat Foto D-SLR Canon EOS 1300D + EFS18-55, 18 MP, Ecran 3″ LCD, Filmare Full HD (Negru) in oferta evoMAG.ro – Click AICI
Aparat Foto D-SLR Canon EOS 1300D + EFS18-55 IS II, 18 MP, Ecran 3″ LCD, Filmare Full HD (Negru) in oferta evoMAG.ro – Click AICI