Testand placa de baza MSI B150 GAMING M3, Intel B150, LGA 1151 cu chipset Intel B150 mi-am pus intrebarea care este rolul acestui test… daca la baza, atat ea cat si alte modele cu chipset-uri mai avansate pot sa faca in mare acelasi lucru din punctul de vedere al unui utilizator casnic, apoi mi-am propus sa va detaliez pe rand rolul fiecarui chipset curent Intel din sectorul mainstream asa cum a fost gandit de catre producator in asa fel incat voi sa stiti ce puteti alege bazandu-va pe nevoi si bineinteles pe buget.
Intel Z170 este asa cum stim chipset-ul fruntas. Suporta overclocking, suport pentru placi video multiple, SSD-uri de format PCI-Express si multiple porturi USB 3.0. Este cu siguranta chipset-ul dedicat entuziastilor si overclockerilor fiind in mod curent singurul chipset maintream din partea Intel ce suporta overclocking, asa ca daca aveti un Intel Core I7 6700K sau un Intel Core I5 6600K atunci aceasta este alegerea evidenta.
Imediat in spatele acestuia se afla chipset-ul Intel H170, fara suportul nativ pentru stocare pe pci-Express al primului, mai putine sloturi USB 3.0 suportate nativ, 4 porturi S-ata 3 si nu este capabil sa suporte oficial overclocking. In practica un sistem standard office, multimedia sau de gaming fara ultiple placi video instalate dotat cu o placa de baza cu chipset Intel H170 va performa exact la fel ca unul cu chipset Intel Z170 atat timp cat nu se incearca overclocking-ul componentelor.
Urmatorul pe lista este Intel H110, nici el nu suporta overclocking, poate gazdui doar o singura placa video intocmai ca si H170, suportul pentru lane-urile PCI Express este mult mai sarac si scade si aici numarul maxim de porturi USB3.0 si s-ata 3 la 4.
Trebuie sa recunosc ca foarte putinele placi de baza cu acest chipset pe care am avut ocazia sa le observ pe piata nu sunt cu mult mai ieftine decat cele cu chipset Intel H170 deci, daca ar fi sa ma intrebati pe mine, varianta cu Chipset H170 va ofera mai multe facilitati si posibilitati de upgrade pe viitor deci in ceea ce priveste chipset-urile consumer H170-ul ramane alegerea evidenta pentru sectorul mainstream si Z170, desigur pentru cel high-end sau entuziast.
Urmatoarele trei chipset-uri sunt gandite pentru piata de tip business, sau cu alte cuvinte pentru configuratiile office si de ce nu workstation ce au nevoie (teoretic cel putin) de o stabilitate mai mare.
Incepem cu chipset-ul Q170 care este in esenta un Z170 fara suport oficial pentru overclocking. Configuratiile in ceea ce priveste placa video sunt aceleasi ca si in cazul Z170-ului, numarul de lane-uri Pci Express este si el 20 specificatiile continuand sa fie identice pana la ultimul detaliu cu cele ale chipset-ului Z170 chiar si in privinta suportului pentru configuratii dual GPU in afara desigur de capacitatea de overclock despre care va spuneam mai devreme specifica doar Z170-ului.
Q150 este secundul in ceea ce priveste chipset-urile business. Suporta o singura placa video insa o face la viteza maxima, lane-urile pci-express sunt injumatatite fata de Q170, lipseste suportul pentru stocare pe PCI-Express iar porturile USB sunt mai putine. Practic este copia din sectorul business al H170-ului. O alta diferenta notabila dintre chipset-uri este ca atat Q150 cat si urmatorul chipset, B150 nu ofera suport pentru solutii de stocare bazate pe RAID.
B150 este ultimul dintre chipset-urile curente din gama Intel. Suporta o singura placa video pe pci express 3.0 la viteza maxima si beneficiaza de 8 cai pci-Express fata de 10 la q150 si 20 la Q170. Nu ofera suport pentru solutii de stocare M2 sau S-ata express, suporta memorii RAM cate 2 pe fiecare canal , are maxim 6 sloturi Usb 3.0 si 6 porturi S-ata 3.
V-am facut aceasta foarte scurta si simplificata descriere pentru ca am dorit sa aflati faptul ca indiferent de chipset-ul ales si de gama de buget din care face parte, fiecare dintre placile ce contin aceste chipset-uri sunt mai mult decat capabile sa suporte configuratii high end simple in parte si datorita faptului ca, cei ce integreaza pe placile lor aceste chipset-uri , branduri ca MSI caruia ii apartine aceasta placa de baza imbogatesc si completeaza acolo unde este posibil aceste chipset-uri astfel incat pachetul per total sa fie cat mai atragator pentru clientul final.
In felul asta se ajung la performante foarte comparabile intre placi de baza cu chipset-ul B150, teoretic cel mai amarat dintre toate si cele cu chipset-ul intel Z170, varful de gama al curentei generatii in clasa consumer atat timp cat nu se incearca overclock-ul placii video sau al procesorului,
Astfel incat, indiferent de ce spun legendele urbane sau cei ce declara ca se pricep, pentru o configuratie de baza cu procesor fara particula K in coada ceea ce inseamna in traducere ca aveti neeaparata nevoie de placi de baza cu chipset-ul Z170 pentru a atinge potentialul maxim al respectivului procesor in conditii de overclock , maxim 16 gb de ram pana in 3000 MHZ, o singura placa video indiferent de clasa sau gama din care face parte si un SSD plus un HDD plus inca alte cateva periferice si eventual o placa de sunet separata , diferentele dintre chipset-uri nu sunt foarte vizibile, motiv ce m-a impins initial sa va prezint acest clip in locul unui reivew sec dedicat unei placi de baza plin de grafice si de cifre.
MSI-ul B150 Gaming M3 ce m-a condus indirect la realizarea clipului de astazi este o placa de baza cat se poate de capabila, cu chipset B150 dar imbogatita de catre producator cu alte chipset-uri ce ii adauga posibilitatea gazduirii unui ssd pe pci express dar si a altor facilitati ce ar trebui in mod normal sa ii lipseasca. Are un etaj de alimentare bine construit si racit , sunet de tip 5.1 onboard 4 porturi USB 3.0 si 2 USB 2.0 pe panoul principal plus alte cateva conexiuni ce permit suplimentarea numarului de porturi USB si destule headere de 3 pini pentru a raci asa cum trebuie uchiar si un sistem de gaming cu ultima placa video pe timp de vara.
Am pus pe aceasta placa de baza in timpul testarii aceleasi componente de pe o platforma high end cu chipset Intel Z170 iar rezultatele au fost doar in foarte putine cazuri in teste pur sintetice un pic mai slabe decat cele ale chipset-ului fruntas astfel incat nu exista nici un motiv real pentru care o placa de baza cu chipset-uri teoretic mai slabe de Z170 sa nu poata gazdui chiar si o configuratie high end de gaming sau editare video ori dedicata Autocad-ului de exemplu, (de ce nu?) atat timp cat nu are montat un procesor din gama K sau SSD-uri pe PCI-Express ori alte componente superspecializate ce necesita intr-adevar un chipset specializat din game superioare de pret.
Concluzia este: ganditi-va exact de ce aveti nevoie inainte de a configura sistemul ideal pentru ca in felul asta puteti salva multi bani.
Daca wishlist-ul vostru nu depaseste o singura placa video, un kit de ram cu viteze medii de 2 sau 4 stick-uri, un SSD si un HDD pe S-ata si eventual inca o placa de extensiee atunci nu aveti nici un motiv pentru care sa achiztionati placi de baza cu chipset-uri superioare, un B150 sau maxim un H170 este mai mult decat suficient.
Daca aveti nevoie de o placa de baza pentru un workstation de editare video cu suport pentru doua placi video m-as orienta catre chipset-ul Q170 sau daca banii nu sunt o problema catre chipset-ul entuziast X99 si catre procesoare mai puternice cu mai mult Ram iar daca dispuneti de bani iar pasiunea voastra este impingerea catre capacitatea maxima a componentelor sau obtinerea fiecarui strop de performanta in plus din orice motiv atunci Z170 este solutia pe care ar trebui sa mergeti.
Fiecare dintre chipset-uri indeplineste rolul sau insa dupa mine, trei sunt cele mai importante pentru principalele categorii de utilizatori sa le zicem casnici desi nu cred ca asta este termenul potrivit:
-Z170 pentru entuziasti
-H170 pentru mainstream sau cei ce isi doresc performanta maxima fara a apela la OC
-B150 pentru entry level.
Procedand in acest fel, un gamer ce isi va alege o placa de baza cu chipset B150 in loc de una mai mult decat dubla la pret cu chipset Z170 al carei capacitati nu ii vor fi de folos aproape niciodata va beneficia de o portiune semnificativa de buget in plus ce s-ar putea duce catre un SSD mai rapid sau si mai important catre o placa video mai puternica cu care se va putea juca mai mult, mai bine, un timp mai indelungat.
Placi de baza cu chipset Intel Z170 in oferta evoMAG.ro: Click AICI!
Placi de baza cu chipset Intel H170 in oferta evoMAG.ro: Click AICI!
Placi de baza cu chipset Intel B150 in oferta evoMAG.ro: Click AICI!