In urma cu cateva luni va prezentam una dintre sursele din gama de mijloc a unuia dintre brandurile cel mai des intalnite atunci cand vine vorba despre sursele destinate PC-urilor high end. Era vorba atunci despre Seasonic si despre una dintre sursele din gama S126G, daca nu ma insel cea de 550 w.
A venit momentul sa prezentam astazi si doua exemple de surse ale gamei de varf a acestui producator, respectiv Seasonic Prime, care sunt genul de surse la care puteti apela atunci cand construiti o statie de lucru incarcata de hardware scump sau un PC ultra high end destinat gaming-ului dotat sa zicem cu cel mai nou si costisitor procesor si cu o configuratie SLI sau Crossfire in ceea ce priveste placile grafice.
Tot acum ceva timp va povesteam si despre certificarile pe care o sursa bine facuta trebuie sa le aiba ca o garantie a calitatii si spuneam tot atunci ca cea mai inalta certificare disponibila la momentul actual este cea 80+ Titanium, certificare pe care ambele modele de astazi , atat cea de 750 cat si cea de 850w le detin.
Seria de surse Seasonic Prime este lansata de curand si cuprinde cel putin pentru moment surse ordonate pe trei nivele de certificare, respectiv 80+ Titanium, 80+ Platinum si 80 Plus Gold, puterea maxima plecand de la modelul fanless de 600W si ajungand pana la 1200 w pentru cele mai puternice modele din gamele Platinum si Gold.
Avand in vedere calitatea surselor produse de Seasonic sub brandul propriu dar si ca producator OEM nu ma surprinde deloc garantia de 10 ani oferita pentru sursele din gama Prime indiferent de capacitate.
Este un lucru bun, arata ca producatorul crede cu tarie in calitatea componentelor instalate in aceasta gama de surse insa mai ales pentru utilizatorul final este o veste deosebit de linistitoare. De ce ? Pai …
Sa zicem ca un PC high end sau ultra high end utilizat de exemplu in productie de o firma din mediul audio vizual este alimentat de una dintre sursele Seasonic Prime iar acest PC costa la finalul investitiei peste 20 sau 30.000 de lei in banii de astazi.
Desi scumpa pentru piata entry level sau cea de mijloc, o sursa Seasonic Prime Platinum de exemplu de 850 sau 1000 w al carei pret este de 1000 sau 1200 de lei parca nu mai este brusc atat de costisitoare in comparatie cu intregul sistem atat timp cat iti permite sa stai linistit stiind ca unitatea va fi intotdeauan servita optim, curat si stabil cu energia de care are nevoie permitandu-ti sa desfasori in liniste si cu o eficienta cat mai buna proiectele ce se deruleaza pe respectivul PC.
Acesta este doar unul dintre scenariile la care ma pot gandi si in care o sursa din aceasta gama, Seasonic Prime isi poate justifica cu varf si indesat pretul final.
E foarte adevarat, e scumpa pentru pc-ul de acasa al majoritatii romanilor, poate chiar mai scumpa decat intregul PC si poate chiar si pentru cel de gaming pe care unii dintre noi si l-au achizitionat in ultima perioada insa pentru sisteme de gaming ultra high end sau sisteme critice de productie cred ca pot recomanda fara nici o teama sursele din aceasta gama, dar haideti sa aruncam o privire si catre detaliile surselor Seasonic Prime.
In primul rand la o inspectie vizuala este cat se poate de clar ca Seasonic Prime este o linie de surse complet modulare. Este detasabil complet chiar si cablul de alimentare de 24 de pini ai placii de baza desi fara ca acesta sa fie prezent, nici un PC nu va reusi sa functioneze.
In afara de acesta, in cutie alaturi de sursa protejata de un saculet catifelat si o cantitate considerabila de burete se regaseste si pachetul de cabluri plate, negre si impecabil executate cu care Seasonic ne-a obsinuit si la alte serii de surse din oferta lor.
Pentru a nu va incurca cu prea multi termeni tehnici vreau sa spun doar ca cele doua modele de surse prezente astazi intrunesc specificatiile 80+ Titanium ceea ce insamna ca la incarcare de 50% ambele modele pot atinge o eficienta de 94% la transformarea curentului electric de la priza in cel ce poate fi utilizat de PC.
Principalul beneficiu aici ar fi faptul ca in acest fel caldura generata in acest proces de conversie este foarte mica data fiind eficienta maxima a sursei, ceea ce ajuta la mentinerea stabilitatii sursei, a sistemului si a nivelului de zgomot emis care gratie si ventilatorului special de mari dimensiuni se situeaza de cele mai multe ori sub limita audibilului.
Pe langa eficienta si modalitatea foarte stabila de livrare a curentului convertit, dovedita in numeroase teste disponibile online pentru sursele din seria Prime Platinum a Seasonic arata un minim efect de ripple de sub 20 mV. Nu am sa il explic pe larg pentru ca mi-ar trebui prea mult timp insa cred ca este suficient sa spunem ca va doriti in general ca, la achizitionarea uneri surse, acest Ripple effect sa tinda spre 0. Cu cat mai mic cu atat mai bine.
O valoare mare a ripple-ului, chiar daca eficienta este bronze, silver gold sau peste, poate genera probleme sistemului sau poate imbatrani prematur componentele iar in cazul Seasonic Prime , ma bucur sa spun ca inregistreaza una dintre cele mai mici si mai sigure valori ale acestei specificatii dintre sursele pentru PC disponibile pe piata.
Printre specificatiile interesante se numara si timpul crescut de Hold-up de 30 de milisecunde ceea ce inseamna ca la fluctuatiile foarte rapide de tensiune din reteaua electrica, sursa nu transmite mai departe aceste probleme PC-ului continuand sa livreze curent intr-o maniera stabila pentru o durata de timp de 30 de milisecunde, aprope dublul celei de 16 milisecunde specificata oficial de Intel pentru procesoarele sale. Poate parea putin important dar pentru un Procesor aflat in mijlocul unei operatiuni complicate poate insemna diferenta dintre esec si reusita.
Putem sa intram si mai adanc in detaliu in ceea ce priveste gama de surse Seasonic Prime si mai ales cele cu certificare 80+ Platinum din aceasta gama pentru ca sunt genul de produse premium care ii fac cu ochiul unui pasionat ca mine insa ma opresc aici. Avem tot timpul sa intram si cu alta ocazie in detaliile componentelor pentru PC.