Review: AMD RX 480 Polaris

2
32433

Foto RX 480 (11)

AMD RX 480 este o placa video bazata pe arhitectura Polaris 10 , mai precis pe procesorul grafic Polaris 10 XT si pe procesul de fabricatie de 14 nanometri, acelasi proces care a permis pana la aceasta ora brandurilor INTEL si NVIDIA sa scoata produse foarte interesante din punct de vedere al raportului dintre performanta bruta de calcul si consum.

AMD urmeaza trendul celor mai noi tehnologii de fabricatie prin adoptarea aceluiasi proces de 14 nanometri, reusind sa scoata o placa video cu un design foarte compact, in ciuda sistemului de racire standard mult supradimensiuonat ce face uz de clasicul design cu turbina de 75 de milimetri care expulzeaza aerul cald produs de procesorul grafic in afara carcasei.

Sincer sa fiu, ma asteptam si de aceasta data, ca design-ul sistemului de racire de referinta al AMD sa emita foarte mult zgomot intocmai ca si generatiile precedente insa nu mica mi-a fost surpriza sa aflu ca, chiar si in timpul celor mai grele incarcari, atat in Gaming cat si in testul nostru de stress reprezentat de Furmark, RX 480-ul a ramas silentios ramanand inaudibil in configuratia noastra de teste dotata cu o carcasa INWIN 303 ce nu beneficiaza de izolare fonica suplimentara.

Foto RX 480 (3)

Chiar si inlaturand panoul lateral al carcasei urechile mele de abea au putut detecta un zgomot usor venind din partea turbinei sistemului de racire al placii. Asta inseamna in practica, ca sistemele de racire aftermarket ce vor urma pe variantele integratorilor AMD vor fi cu siguranta silentioase ca o pisica si cat se poate de eficiente fara a avea nevoie de radiatoare elaborate , insusi radiatorul variantei de referinta fiind unul standard de aluminiu.

Alte specificatii care merita sa fie mentionate pe langa procesul de fabricatie si arhitectura pentru AMD RX 480 sunt:

-2304 Stream Processors

-Clock speed de baza de 1120 MHZ si 1266 mhz boost

-RAM : 4 sau 8 GB DDR 5 in functie de versiune, noi testand astazi varianta cu 8 GB

-Interfata de memorie: 256 biti

-Viteza memoriei: 8 Ghz

-Latime de banda: 224 GB/secunda si chiar peste

-Consum maxim pentru varianta standard: 150 W

-Consum mediu: ~ 100 W

-Suport pentru Direct X 12, Vulkan, Free sync si VR Premium

Foto RX 480 (10)

Pret recomandat cu TVA pentru Romania valabil cel putin in primul val, conform unui tabel parvenit din partea AMD Romania : 1.070 lei pentru varianta cu 4 GB RAM DDDR 5 si 1240 lei pentru varianta cu 8 GB RAM DDR 5.

Probabil ca variantele cu raciri aftermarket si frecvente impinse inca din fabrica vor fi ceva mai scumpe in functie si de disponibilitatea placilor in primul val de produse ve vor lovi rafturile insa ma astept ca la maxim o luna de la lansare preturile sa se stabilizeze in jurul valorilor recomandate pentru ca, dupa cum spuneam, sistemele de racire nu au nevoie sa fie extra complicate, cipul grafic al RX 480, Polaris 10 XT mentinandu-se perfect stabil cu un radiator simplu din aluminiu.

Vazand preturile recomandate nu am putut decat sa ma bucur pentru ca ele au venit dupa ce testasem deja placa video si stiam care ii sunt puterile ascunse in PCB-ul alimentat doar de un singur conector PCI-Express cu 6 pini asa ca, nu mai continul cu plavrageala si va invit sa urmariti intreaga serie de benchmark-uri pe care vi le-am pregatit dupa care, revenim cu cele cateva impresii pe care mi le-am format si cu recomandarile de rigoare.

Mi-a placut design-ul placii, sistemul de racire este mat, PCB-ul este mat iar dupa cum ati vazut limita superioara a temperaturii admise din fabrica este de 89 de grade celsius, temperatura la care turatia turbinei sistemului de racire creste usor grabindu-si eforturile pentru a mentine temperatura constanta si numarul de turatii cat mai scazut, astfel explicandu-se silentiozitatea intregului ansamblu de racire ceea ce inseamna ca placa nu are nevoie de un backplate. Asta o face mai usoara, mai ieftina si nu in ultimul rand destul de aratoasa pentru a fi expusa intr-o carcasa cu panou lateral transparent.

La capitolul estetica, mi-ar fi placut ca alimentarea suplimentara de 6 pini sa fie montata in spatele placii pentru a oferi pachetului un aspect cat se poate de curat si de wire management friendly dar, poate unii dintre integratori vor aduce si aceasta optiune pe piata.

Foto RX 480 (4)

In ceea ce priveste performanta, cifrele obtinute atat in testele sintetice cat si in cele de gaming cred ca sunt foarte clare. 390X-ul din generatia trecuta este pus in dificultate, RX 480-ul curent punandu-l intr-o lumina destul de proasta iar FURY-ul , mandria de anul trecut si varful de gama al AMD deja incepe sa tremure nu neeparat de teama RX 480-ului cat mai ales al modelului superior acestuia care nu a fost anuntat dar pe care il intuiesc, un eventual RX 490 de care avem nevoie pentru a se bate cu gama superioara a verzilor.

Pe partea Verde, placi ca GTX 970 se vad egalate si depasite in unele scenarii iar 980-ul este si si el egalat in altele, eu unul asteptandu-ma ca variantele Toxic ale Sapphire sa se bata chiar si cu un GTX 980 Ti in varianta cu frecvente stock atunci cand driverele vor fi foarte bine optimizate.

Concluzia este doar una. AMD reuseste ca prin noua arhitectura si tehnologie sa redevina foarte si subliniez foarte competitiv in sectorul mainstream si ma astept ca prin RX 470 si RX 460 sa o faca si in cele de buget sau Gaming HD dar despre asta vom vedea atunci cand vom avea respectivele placi pe platforma de teste.

Foto RX 480 (7)

RX 480 reuseste acelasi nivel de performanta pe care anul trecut le afisau doar placi video cu pret si consum aproape duble iar competitivitatea asta va trebui sa fie combatuta de eternul lor adversar cu un 1060 mai performant si mai ieftin decat cred eu ca si-ar fi dorit ceea ce da sperante mari inclusiv fanilor NVIDIA.

Nu sunt un om al cuvintelor multe si am incercat sa condensez fiecare informatie la maxim asa ca inchid aici acest clip cu aceste ultime cuvinte: Felicitari AMD, si felicitari fanilor AMD care acum au axact ceea ce producatorul a promis, o placa video ce se poate descurca foarte bine la rezolutii peste cea full HD la setari inalte si foarte inalte de calitate si care, fara indoiala va fi un foarte bun punct de plecare intr-un setup VR Ready.

Recomandam cu caldura RX-ul 480 cu 4 GB de memorie RAM pentru gaming la cele mai inalte setari de calitate pe monitoare Full HD si pe cel de 8 GB pentru monitoare de peste aceasta rezolutie, pentru ca veti avea nevoie cu siguranta de RAM-ul in plus in acele cazuri.

De asemenea, vorbind despre raportul pret-performanta in gaming cred ca RX 480-ul celor de la AMD se afla in acest moment pe cea mai inalta treapta asa ca nu putem decat sa recomandam acest model cu cea mai mare caldura.

Foto RX 480 (9)

Placa Video ASUS Radeon RX 480, 8GB, GDDR5, 256 bit in oferta evoMAG.ro: Click AICI

Placa Video GIGABYTE Radeon RX 480, 8GB, GDDR5, 256 bit in oferta evoMAG.ro: Click AICI

Placa Video Sapphire Radeon RX 480, 8GB, GDDR5, 256 bit in oferta evoMAG.ro: Click AICI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ