Ca scurt istoric putem spune ca GTX-ul 970 a fost una dintre cele mai bune placi video ale generatiei trecute punand in balans performanta, eficienta si mai ales pretul fiind un succes urias pentru NVIDIA iar GTX-ul 1070 doreste sa repete aceasta performanta desi s-a lansat la un pret mai mare decat GTX-ul 970 la timpul sau.
GTX-ul 1070 utilizeaza acelasi nucleu grafic ca si mai puternicul GTX 1080 insa cu cateva importante bucatele lipsa de la apel, astfel 1070 are printr ealtele doar 120 de unitati de texturare fata de cele 160 ale 1080-ului si 1920 de stream processors fata de cele 2560 ale GTX-ului 1080.
O alta lipsa notabila este lipsa memoriei ultrarapide GDDR5X pe cre 1080-ul o are la dispozitie. 1070-ul avand de partea sa “doar” 8 GB de GDDR5 simplu insa cu o frecventa crescuta la sau peste 2 GHZ pentru o frecventa efectiva de 8 GB fata de cei 10 ai 1080-ului, asta pentru variantele stock.
Desigur, ASUS Strix GTX 1070 Gaming OC nu este nici de departe o placa video ce respecta specificatiile standard ridicandu-se peste acestea in cateva departamente cheie cum ar fi:
Boost clock maxim observat in testele noastre de 2025 MHZ fata de maximul de 1683 mhz pentru varianta stock lansata de Nvidia
Memory Clock maxim 8014 mhz fata de 8 GHZ pentru varianta stock.
Avem si de aceasta data, ca de obicei pentru varianta STRIX a ASUS pe un foarte capabil sistem de racire Direct CU 3 cu ventilatoare speciale cu forma patentata ce reusesc sa mentina un zgomot foarte scazut si o eficienta foarte ridicata.
De exemplu, chiar inaintea filmarii acestui apisod am mai trecut placa video printr-o sesiune de jumatate de ora de Stress Test cu ajutorul Furmark si a plecat de la 39 de grade, temperatura normala de croaziera pe parcursul zilei ajungand doar la un maxim de 67 de grade celsius cu o incarcare a ventilatoarelor de doar 48% in timp ce zgomotul emis de placa nu a parasit carcasa in care a fost gazduita.
Foarte important pentru aceasta generatie de placi video ASUS Strix din gama high end este si adaugarea catre spatele placii a celor doua porturi de ventilator pe 4 pini ceea ce permite direct placii video sa controleze direct turatia ventilatoarelor carcasei in functie de incarcare.
Alte specificatii ce merita sa fie mentionate pentru ASUS Strix GTX 1080 OC sunt:
-Latime de banda: 256 GB cu o interfata de 256 biti
-Compatibilitate cu Direct X12, Vulcan si Open GL 4.5
-Porturi de iesire pentru monitor: 2 Display Port 1.4, 2 HDMI 2.0b si un Dual Link DVI-I
-Conexiuni de alimentare suplimentara 1 x PCI Express cu 8 pini
-Lungime: 298 mm si
-Garantie oficiala din partea producatorului: Trei ani.
Am trecut peste specificatii, si au mai rapas de spus specificatiile sistemului de testate ce a fost compus din
-Procesor Intel Core I7 6700K
-Placa de Baza ASUS Maximus 8 Hero Alpha
-16 GB RAM DDR4 la 2800 MHZ
-SSD Adata SP 610 de 512 GB
-Sursa FSP Aurum de 650 W
Acum inainte de a trece spre sectiunea de teste trebuie sa va spun ca am intalnit cateva necazuri in ceea ce priveste driverele oficiale puse la dispozitie pe site-ul Nvidia. Acestea ori nu doreau sa se instaleze in maniera obisnuita, ori se intampla sa genereze probleme in special in cazul programului 3D Mark care ori nu a dorit sa porneasca in aceste conditii, ori termina testarile dar nu ajungea sa posteze niciodata rezultatele.
Cu chiu cu vai dupa ce am instalat manual doar portunea de driver al pachetului software Nvidia am reusit sa plec la drum in testarea placii cu ajutorul 3D mark insa rezultatul final mi se pare mic in comparatie cu cele obtinute de colegii mei asa ca, desi va fi inclus in bateria de teste am sa va rog sa nu tineti seama de el. Importante de aceasta data sunt celelalte benchmark-uri si in principal jocurile care au reusit in opinia mea sa arate adevarata putere a placii.
Sunt sigur ca odata cu aparitia unor versiuni revizuite de drivere, situatia semnalata se va rezolva asa ca, daca urmariti acest clip la una sau mai multe luni de la data postarii am sa va rog sa nu bagati in seama ce am spus mai devreme despre problemele pe care le-am avut in timpul testelor cu driverul oficial.
Haideti sa vedem cum stam in sectiunea de benchmark-uri. Click AICI!
Asa dupa cum ati putut vedea performanta si eficienta GTX-ului 1070 sunt as spune impresionante, cei ce cauta sa joace cele mai noi titluri la setari inalte si foarte inalte de calitate la o rezolutie peste cea Full HD , adica 2560 x 1440 pixeli avand in modelul de astazi un candidat ce nu prea poate fi refuzat. Practic, GTX-ul 1070 si in special varianta Strix A celor de la ASUS reuseste sa aduca o mare parte din performantele unui GTX 1080 la un punct de pret semnificativ mai scazut.
Inainte de a incheia acest episod trebuie sa spun ca toate testele au fost obtinute in modul OC al acestei placi video obtinut prin instalarea si setarea softului ce o acompaniaza denimit GPU-Tweak 2 pe care multi dintre fanii ASUS il cunosc deja. Era pacat sa nu fi utilizat intreaga performanta a placii din moment ce chiar producatorul include aceasta posibilitate prin instalarea unui simplu programel.
Placa Video ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1070 GAMING, 8GB, GDDR5, 256 bit in oferta evoMAG.ro: Click AICI!
Este o placa buna. Probabil si pretul spune multe 🙂 Pentru jocuri consider ca este suficient de buna, daca nu chiar excelenta.