Clipul de astazi este dedicat unei placi video speciale, acea placa video pe care in fiecare an o numim cea mai puternica si cea mai cea.
Pentru 2016 aceasta este dupa cum probabil stiti deja, Nvidia GTX 1080 si cum nu am putut face rost la momentul aparitiei de un review sample Founders Edition cu frecvente si sistem de racire de referinta, am reusit sa punem mana pe o varianta si mai performanta ce apartine gamei de produse ROG STRIX a ASUS si al carui nume intreg este ASUS Republic of Gamers Strix GTX 1080 Aura RGB OC.
Haideti sa vedem pe scurt care este tehnologia pe care se bazeaza, care sunt principalele plusuri aduse de aceasta prima varianta de GTX 1080 produsa de ASUS iar apoi sa trecem la rezultatele testelor pe care vi le-am pregatit.
Nou lansatele placi video Nvidia, respectiv nou aparutele GTX 1070 si GTX 1080 fac parte dintr-o generatie ce a reusit sa schimbe procesul de fabricatie a chipset-ului de la 28 de nanometri la 16 nanometri dupa o asteptare relativ indelungata, prelungita si de esuarea tehnologiei pe 20 de nanometri ce trebuia in teorie sa fie urmatorul pas.
S-a sarit deci un intreg proces de fabricatie, motiv pentru care arhitectura noului GTX 1080 denumita si PASCAL: este pana la aceasta ora cea mai eficienta arhitectura utilizata la fabricarea unei placi video, dincolo de cifrele la care ma asteptam eu initial.
Cipul grafic cuprinde nu mai putin de 7,2 miliarde de tranzistori si 2560 Cuda Cores, toate fabricate in procesul de 16 nanometri care permite in esenta inghesuirea mai multor tranzistori pe aceeasi suprafata, o utilizare mai eficienta a energiei electrice adica un consum mai scazut si nu in ultimul rand temperaturi mai scazute de functionare, deci per total performante semnificativ crescute versus generatia precedenta.
Frecventa standard de functionare a procesorului grafic pentru un GTX 1080 este setata din fabrica la 1607 MHZ cu un boost clock la 1733 Mhz insa varianta de astazi semnata de ASUS ne surprinde placut cu specificatii crescute , de 1784 MHZ pentru frecventa de baza si 1936 Mhz pentru cea de boost desi nu cred ca strica sa va dezvalui inca de acum ca in timpul testarii placii am vazut si frecvente ce sareau chiar si de aceste specificatii cu o frecventa maxima in scenariul nostru de stress test de 2012 MHZ in timpul testului Furmark.
Este in acest fel cred eu destul de usor de intuit care este varinta pe care o recomand, prin urmare ca un sfat pentru cei ce doresc sa achizitioneze o placa video de ultima generatie… asteptati pana devin disponibile variantele integratorilor, este evident ca ofera performante mult mai bune decat variantele de baza.
Si pentru ca veni vorba despre testul nostru de stress standard, respectiv Furmark , dupa cum bine stiti, de cele mai multe ori sistemele de racire pe aer ale placilor video supuse la un astfel de scenariu o iau razna incercand sa produca un airflow cat mai bun pentru racirea placii aflata in solicitare maxima si prin urmare produc un zgomot de multe ori dificil de suportat.
Ei bine, in cazul ASUS ROG Strix GTX 1080 OC, gratie sistemului de racire si a design-ului imbunatatit a placii, temperatura maxima nu a trecut de 68 de grade celsius dupa 30 de minute de stress test plecand de la temperatura de croaziera de 47 de grade timp in care turatia maxima a sistemului de racire a ajuns la maxim 50% din capacitate fara sa produca foarte mult zgomot.
Ca sa va dau un exemplu pe care il putem intelege cu totii fara sa mergem pe cifre seci, acest clip este inregistrat in jurul orei 9 dimineata iar eu azi noapte la 2 testam placa video cu geamul deschis catre balcon si reuseam sa aud mai degraba masinile ce treceau din cand in cand pe sosea decat sistemul de racire al Strix-ului 1080 care se afla in stress test la nici 50 de centimetri de mine.
Eu as spune ca este un rezultat intr-adevar impresionant si mai cred ca odata pusa intr-un sistem cu o carcasa bine ventilata nici un joc sau aplicatie nu va reusi sa faca placa video prezentata astazi sa se faca auzita.
Am stabilit pana acum foarte pe scurt ca ASUS ROG GTX 1080 OC este o placa video de ultima generatie cu specificatii si posibilitati ce trec mult peste cele oficiale ale variantei de baza pusa la dispozitie de NVIDIA atat din punct de vedere al frecventelor de functionare cat si a sistemului de racire astfel incat deoarece nu vreau ca acest clip sa se intinda mai mult decat este absolut necesar nu va mai retin si va invit sa urmarim impreuna testele pe care vi le-am pregatit dupa care revenim cu cateva ganduri de final.
Nu incape indoiala ca cea mai noua versiune a cooler-ului ASUS DirectCU III montat pe ASUS ROG Strix GTX 1080 este cu adevarat remarcabil. Cele trei vantilatoare asigura o racire mai mult decat eficienta fara sa produca foarte mult zgomot si mai mult decat atat in timpul utilizarilor scazute ventilatoarele sunt oprite de tot asigurand un nivel de zgomot emis de fix 0 decibeli, o adaugare binevenita.
Placa video prezentata in clipul de astazi va putea fi comandata in curand utilizand acest link: Click!