Review: Microsoft Surface 4

0
2309

 

Microsoft Surface 4 este in primul rand un dispozitiv hibrid de tip 2 in 1 ideal, este usor ca si tableta si nu in ultimul rand la fle de productiv ca orice laptop de business.

Din punct de vedere estetic, diferenta dintre Surface 3 si noul model Surface 4 nu este foarte evidenta la o prima vedere. Carcasele sunt aproape la fel de groase, respectiv 9.1 mm pentru Pro 3 si 8,45 mm pentru Pro 4 ) iar greutatea se situeaza in aceeasi regiune, cel mai usor model Surface 4 avand o greutate de doar 766 de game pentru modelul cu procesor Core M.

Foarte asemanator este si standul ce este gandit pentru a sustine tableta intr-o pozitie verticala dar al carei deschidere se poate extinde pana la 150 de grade, pentru cei carora le place sa deseneze sau doresc sa utilizeze tastatura virtuala a tabletei.

La o prima vedere dimensiunile si greutatea Microsoft Surface 4 nu par atat de impresionante avand in vedere gama foarte larga de tablete ultra subtiri disponibile pe piata insa daca ne gandim ca producatorul reuseste sa introduca intr-un astfel de design procesoare moderne Intel de ultima generatie in locul unor procesoare din gamele dedicate ultraportabilelor atunci efortul devine in opinia mea unul de apreciat.

Din punct de vedere al porturilor se pastreaza acelasi singur port USB 3.0 si un Mini Display Port ceea ce ar putea pune probleme pentru unii utilizatori insa din acest punct de vedere va trebui ca majoritatea perifericelor sa le atasati fie utilizand standardul Bluetooth 4.0 cu care tableta este dotata fie utilizand un hub usb sau de ce nu Docking Station-ul disponibil pentru Microsoft Surface 4.

3

In cazul in care capacitatea de stocare devine nesatisfacatoare, atunci aflati ca tableta dispune si de un slot Micro SD cu ajutorul caruia se pot atasa carduri Micro SD cu o capacitate de pana la 128 GB.

Surface PRO 4 dispune de o camera frontala de 5 megapixeli care este compatibila cu Windows Hello, un nou serviciu de autentificare biometrica ce se bazeaza pe recunoasterea faciala pentru a deboca tableta. Acest serviciu are potentialul de a revolutiona felul in care interactionam cu dispozitivele mobile.

Pe spatele tabletei avem de asemenea o a doua camera, de data aceasta ceva mai potenta cu o rezolutie de 8 megapixeli si capacitatea de a filma la rezolutie Full HD si 30 de cadre per secunda.

Ecranul Surface PRO 4 nu este doar mai mare ca cel al predecesoarei sale, Surface PRO 3 ci si mai clar la o rezolutie mult imbunatatita de 2736 x 1824 pixeli, rezolutie la care depaseste cu usurinta chiar si principalul sau rival din partea Apple, respectiv Retina Mackbook-ul de 13 inchi ce dispune de o rezolutie de doar 2560 x 1600 pixeli.

Toti acesti pixeli despre care va vorbeam, luati laolalta pun baza unui text incredibil de clar, fotografii cu o claritate si coloristica extrem de fidela si de bogata si nu in ultimul rand ofera o experienta cu adevarat de remarcat atunci cand sunt vizionate filme de inalta rezolutie utilizand Surface Pro 4.

Pentru cei ce doresc sa utilizeze tableta afara, direct in lumina soarelui aflati ca acest lucru este perfect posibil, ecranul fiind suficient de luminos, si in ciuda suprafetei reflexie a sticlei ce il acopera.

In ceea ce priveste utilizarea tabletei utilizand PEN-ul dispoinibil in pachetul de accesorii sunt bucuros sa anunt ca Microsoft a facut schimbari semnificative si in acest departament. Pen-ul ofera acum un nivel de sensibilitate de 1024 nivele de presiune ( un upgrade serios fata de cele 256 disponibile anterior ).

Avem pe partea superioara a PEN-ului o suprafata ce se poate folosi in modul clasic, ca si o guma de sters si care chiar functioneaza asa cum ne-am fi asteptat sa functioneze chiar la creioanele clasice astfel incat utilizarea Surface PEN-ului este aproape la fel de buna ca si utilizarea unui combo clasic format din hartie si creion.

In utilizarea de zi cu zi nu pot spune ca diferenta dintre versiunea din acest an a procesorului Intel Core I5 inclus este semnificativ mai rapida decat cea a versiunii de anul trecut desi benchmark-urile arata ca modelul mai nou se descurca mai bine insa segmentul in care diferentele sunt notabile se pot regasi atunci cand tableta este utilizata la editare media, acolo viteza semnificativ crescuta a solutiei de stocare isi face simtita prezenta.

4

In testul de viata a bateriei ce a constat in utilizarea tabletei pentru o sumedenie intreaga de task-uri ce au variat de la ascultarea de muzica la vizionarea ocazionala a cateorva clipuri de youtube, office si browsing pe internet sau ocazionalele discutii pe messenger sau facebook, autonomia tabletei s-a situat intre 6 ore si 6 ore si jumatate.

Testul de anduranta la rularea unui film bateria a reusit sa reziste aproape 7 ore ceea ce face ca Microsoft Surface 4 sa poata fi utilizata in majoritatea zilei de lucu fara a fi nevoie sa fie conectata la priza insa daca aveti mai mult de lucru atunci poate ca nu ar strica sa luati in geanta si incarcatorul, un dispozitiv nu foarte mare si nu in ultimul rand usor ce nu ocupa deloc mult spatiu ori sa aveti la dispozitie excelentul Surface Dock ce imbunatateste semnificativ conectivitatea tabletei mentinand-o in acelasi timp incarcata si gata de treaba.

Daca Surface Pro 3 a fost un semn ca strategia Microsoft de a inlocui laptopurile normale cu o tableta mai usoara ce impartaseste in mare parte aceleasi specificatii cu ele ar putea sa functioneze, atunci Surface Pro 4 reprezinta prima realizare a acestui vis, fiecare dintre promisiunile producatorului fiind realizate odata cu acest model.

6

Astfel avem, un dispozitiv usor, performant cu un display incredibil, bine colorat( ca sa zic asa) si luminos ce reuseste sa imbina tehnologia touch cu un Surface PEN ce functioneaza mai bine decat ma asteptam, procesoare si solutii de stocare suficient de puternice pentru a ne putea descurca in majoritatea insarcinarilor de zi cu zi, totul cu o viata a bateriei cel putin decenta ce poate dura fara probleme pe parcursul unei zile standard de munca.

Fara indoiala, versiunile rmatoare de Microsoft Surface nu vor face decat sa imbunatateasca si mai mult aceasta excelenta experienta.

Tableta Microsoft Surface Pro 4, Surface Pen, Procesor Intel® Core™ i5, PixelSense 12.3″, 4GB RAM, 128GB SSD, 8MP, Wi-Fi, Microsoft Windows 10 Pro (Argintiu) poate fi comandata de aici: Click!