Competitorii Sony Smartwatch 3, cum ar fi Motorola Moto 360 sau de ce nu mai recentul Huawei Watch arata mai degraba ca si ceasurile clasice insa smartwatch-ul Sony se bucura de cateva puncte forte in plus fata de acestea punand in primul rand functionalitatea in fata aspectului.
In primul rand bateria Sony SmartWatch 3 dureaza aproximativ doua zile in scenarii de utilizare mixta, un prag la care, cum spuneam nu multe alte smartwatch-uri pot ajunge.
Ofera functie GPS independenta de telefon cu ajutorul caruia devine un foarte capabil fitness tracker si pe langa alte specificatii cum ar fi nu in ultimul rand rezistenta la praf si apa certificata la standardul IP 68, pretul de achizitie a scazut semnificativ in ultima perioada, mai ales acum cand se zvoneste ca Sony SmartWatch 4 ar putea sa apara in curand.
Sony Smartwatch 3 are un display cu o diagonala de 1,6 inchi si o rezolutie de 320 x 320 pixeli. Ce ma surprinde insa la acest capitol este cu siguranta o facilitate neintalnita de mine pe nici un alt smartwatch este tehnologia transreflectiva a ecranului, ceea ce inseamna pe romaneste ca afisajul smartwatch-ului poate fi vizionat in conditii excelente chiar si in lumina directa a soarelui.
In rest putem vorbi aici despre 5 trepte de reglare a luminozitatii si o setare automata care face treaba foarte bine, activarea acestei functii fiind unul dintre factorii ce ajuta semnificativ smartwatch-ul sa ajunga la autonomia de 2 zile despre care va spuneam.
Si pentru ca veni vorba despre autonomia bateriei aflati ca smartwatch-ul din clipul de astazi are montat la interior un acumulator de 420 miliamperi, care comparativ cu cei 320 miliamperi ai moto 360 de exemplu este o imbunatatire semnificativa facand din modelul Sony unul dintre cele mai bine dotate smartwatch-uri la ora actuala.
Astfel, cu smartwatch-ul conectat la telefon intreaga zi, cu setarea allways on a ecranului, cu notificarile pornite si chair ocazionala incercare de utilizare a google voice search plus adaugarea unai sumedenii de setari peronalizate am reusit ca la finalul zilei sa inregistrez un consum al bateriei de doar 45%.
Semnele erau clare ca si a doua zi aveam sa am parte de o autonomie la fel de buna atat timp cat nu aveam sa utilizez functia GPS care consuma cea mai multa energie dintre toate aplicatiile disponibile pana acum pentru acest smartwatch scazand autonomia la doar o zi.
La finalul celor doua zile de utilizare in regim mixt vine timpul sa incarcam acest smartwatch si aici parerea mea este ca la acest capitol beneficiaza de un avantaj clar asupra concurentei prin prezenta unui simplu port Micro USB montat in partea de jos a spatelui carcasei.
Asta inseamna ca oricand, oriunde si de la aproape orice sursa de energie fie ca este un laptop, PC, baterie externa sau incarcator de la retea, sony Smartwatch 3 poate fi incarcat de catre oricine, nu necesita docking stations sau sisteme proprietare de incarcare ale caror cabluri odata pierdute, inlocuirea lor este greoaie si nu foarte ieftina.
Sigur, veti spune poate ca metoda de incarcare nu este poate cea mai eleganta cu putinta avand in vedere plasarea portului si aici va pot da dreptate insa cel putin putem fi de acord asupra faptului ca toata lumea detine un cablu micro USB, cel putin pe cel de la telefon si aici este marele avantaj.
Din punct de vedere al conexiunilor, Sony Smartwatch 3 este unul dintre cele mai bine conectate smartwatch-uri curente cu GPS, NFC, Bluetooth 4.0 si senzori ce accelerometru, busola si giroscup deci din punct de vedere al asigurarii compatibilitatii cu aplicatiile si cerintele prezente dar si cele vitoare, modelul de astazi sta din nou foarte bine.
Aceastea au fost pentru mine punctele forte care m-au interesat la acest model si care il diferentiaza destul e clar de restul modelelor disponibile, puncte forte care m-au facut sa il aleg pentru uz personal pe langa faptul ca, pentru mine cel putin design-ul minimalist si forma usor dreptunghiulara a ecranului m-au atras inca din momentul aparitiei.
Pe toata perioada utilizarii si testarii pot spune ca am descoperit ca avem de-a face cu un bun performer care nu incetineste in nici un scenariu de utilizare de la notificari la utlizarea impreuna cu Google MAPS, procesorul quad core si cei 512 MB de ram de la interior reusind sa tina pasul cu tot ce are de facut un smartwatch iar display-ul este suficient de clar pentru a arata bine si a fi utilizat confortabil.
Trebuie sa recunosc ca in ciuda tututror avantajelor oferite de acest smartwatch, de departe cel mai mare avantaj oferit acum este cel al pretului la care se comercializeaza la data publicarii acestui episod, adica ceva mai putin de jumatate decat ar fi costat cu un an in urma, in momentul lansarii, motiv pentru care cred ca cei care il admirau ca si mine cu ceva timp in urma sau cei care iau in considerare achizitionarea unui smartwatch pot in sfarsit sa si-l permita fara prea multe probleme.
Sony Smartwatch 3 SWR50, LCD Transflectiv 1.6″, Rezistent la apa si praf (Negru) poate fi achizitionat de aici: Click!