Termometru cu infrarosu: cat de eficient este pentru detectarea COVID-19?

1
2308

Termometrele cu infrarosu cu aspect de pistol sunt folosite din ce in ce mai des pentru detectarea temperaturii in aeroporturi, supermarketuri si alte spatii publice. Acest lucru se intampla din cauza COVID-19. Dar, cat de eficiente sunt termometrele cu infrarosu pentru depistarea cazurilor COVID-19?

 

Ai sau nu ai temperatura? In esenta asta face un termometru cu infrarosu. Scopul acestor dispozitive este de a masura temperatura corpului de la mica distanta, deoarece lipirea unui termometru clasic de corpul unei persoane este de evitat in timpul pandemiei COVID-19 (nu doar de evitat, dar si incomod, neplacut).

Problema cu aceste dispozitive pentru detectare termica este ca ele nu sunt 100% precise. Bruce Y Lee, redactor la publicatia Forbes compara metaforic aceste termometre cu infrarosu cu intalnirile online, pentru ca niciodata nu poti sa crezi ceea ce vezi sau sa stii ceea ce primesti. Nu este foarte clar modul in care aceste dispozitive au fost testate pentru acuratete. Chiar daca au fost testate in laboratoare, in realitatea noastra este o chestiune de varietate. Precizia dispozitivelor poate depinde foarte mult de dispozitivul in sine, de punctul indicat, de distanta si constanta. Iti poti imagina si tu cate persoane nu folosesc termometrul cu infrarosu in mod corect.

Termometru infrarosu FIT GO LZ600, Scanner pentru frunte (Alb)

In plus, temperatura corpului nu este un indicator cert care arata daca ai sau nu COVID-19 sau alt virus. Febra apare daca sistemul imunitar detecteaza un invadator si incepe sa elibereze substante chimice pentru a mari temperatura. Aceasta temperatura poate avea ca scop lupta impotriva anumitor invadatori nevazuti asupra corpului. Ce se intampla daca iei medicamente pentru reducerea febrei? Sau daca sistemul imunitar nu detecteaza aceste elemente straine? In toate aceste situatii, temperatura corpului poate sa fie normala, insa ai putea avea virusul.

Termometru infrarosu Dosave CK-1503, Scanner pentru frunte (Alb)

In plus, anumite medicamente ca amfetaminele sau cele pentru abstinenta de alcool pot determina cresterea temperaturii in corp. La fel se intampla si cu bolile non-infectioase sau cu mediile foarte fierbinti care fac sa-ti creasca temperatura. In fine, un efort prelungit te poate face sa ai febra.

Prin urmare, testarea cu termometrul cu infrarosu poate face ca o persoana cu COVID-19 sa nu fie detectata si o persoana care nu are virusul sa fie dintr-o data suspecta. Asta nu prea suna ca un test corect, asa-i?

Cu toate acestea, cererea de termometre cu infrarosu a devenit febrila in ultima perioada, din cauza pandemiei COVID-19. Ele erau oricum utilizate in spitale sau acasa, pentru ca sunt foarte practice, dar acum autoritatile din mai multe state impun sau recomanda utilizarea lor in foarte multe locatii publice.

Pe de alta parte, exista mai multe rapoarte la nivel international care explica faptul ca nu exista prea multe modalitati precise prin care oamenii sa poata fi  testati intr-un timp foarte scurt. Desi ar fi mai bine sa se faca analize complexe asupra persoanelor, acest lucru este practic imposibil. Imagineaza-ti observatia de pe biletul de avion: “Va rugam sa ajungeti la aeroport cu cel putin 12 ore inainte de zbor si sa purtati lenjerie intima curata.”

Termometru infrarosu Xiaomi Yostand YS-ET03, Scanner pentru frunte (Alb)

Prin urmare, un termometru cu infrarosu este mai bun decat nimic. Aceste dispozitive pot ajuta la identificarea unor persoane care poate ar trebui sa faca niste investigatii suplimentare. Totusi, nu pune o incredere foarte mare in ele, pentru ca nu sunt 100% precise. Daca sunt utilizate in mod corect, atunci ar putea sa ajute la identificarea unei persoane cu temperatura ce necesita investigatii medicale suplimentare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ