Tutorial: Cum iti poti imbunatati semnalul wireless acasa

0
2191

Daca sunteti ca si mine si detineti o sumedenie de dispozitive mobile capabile de a se conecta la internet, iar aici doar smartphone-ul, laptop-ul si/sau smartwatch-ul pot fi doar cateva doar trei dintre ele pe langa rablete si smart tv-uri, fara indoiala ca ati observat intr-un colt al locuintei un loc unde receptia poate fi mai proasta sau deloc asa ca vreau ca in acest episod sa va dau cateva idei pentru a remedia aceste problema.

Putem incepe cu primul pas, evident pentru multi dintre noi… Primul lucru pe care il puteti lua in considerare ar fi upgrade-ul sau mai pe romaneste, schimbarea router-ului cu unul mai performant si mai rapid, cu alte cuvinte de generatie mai noua.

Luand-o cronologic de la cel mai vechi la cel mai nou principalele standarde wireless sunt: 802.11B, apoi G, N iar de curand a aparut pe piata si standardul wireless AC asa ca, daca aveti ascuns prin casa un router ce suporta doar standardele B sau G atunci cred ca ar trebui sa luati in calcul upgrade-ul la un router mai nou cu suport cel putin pentru standardul wireless N daca nu chiar AC pentru cele mai rapide conexuni wireless.

In functie de modelul ales, noul router nu va extinde neeaparat raza de acoperire a retelei wireless desi multe modele curente o fac daca ar fi sa le comparam cu modele de acum 3 sau 4 ani ci va va oferi cel mai probabil viteze mai bune de acces la internet pe distante mai lungi sau in locurile in care pana acum receptia nu era atat de buna.

Al doilea posibil pas ar fi upgrade-ul sau schimbarea adaptoarelor wireless ale dispozitivelor pe care le detineti, acolo unde este cazul.

Standardele wireless b,g,n si ac sunt compatibile cu generatiile precedente deci daca achizitionati un router N sau AC orice dispozitiv cu capacitati wireless pe care il detineti ar trebui sa fie capabil sa se conecteze la retea fara probleme insa nu veti beneficia neeaparat de raza maxima de acoperire sau viteza maxima de acces decat in cazul in care adaptorul pe care laptopul de exemplu se conecteaza la internet este compatibil cu acelasi standard pe care emite router-ul.

Aici, cea mai usoara cale de upgrade in cazul laptop-urilor este achizitionarea si montarea unui adaptor wireless pe USB compatibil iar pentru PC-uri achizitionarea si montarea unui card de extensie pe slot PCI sau PCI Express.

O solutie si mai eleganta, de aceasta data destinata mai mult extinderii acoperirii retelei este reprezentata de transformarea prizelor neutilizate din casa in adevarate puncte de acces la retea, atat wireless dar si pe fir cu ajutorul adaptoarelor denumite in general adaptor powerline. Aceasta este si metoda pe care am utilizat-o personal, cu rezultate dintre cele mai bune.

Acestea vin de obicei in kit-uri de cate doua dintre care unul se conecteaza pe fir sau wireless in functie de capacitati la router-ul principal si este montat intr-o priza libera.

Al doilea astfel de adaptor poate fi apoi amplasat in orice alta priza din casa atat timp cat aceasta face parte din acelasi circuit cu primul adaptor prezent in pachet. Astfel se creeaza cu ajutorul unor protocoale speciale si prin intermediul cablurilor clasice de curent electric o extindere a relelei fara a fi nevoie sa trageti cabluri suplimentare prin casa.

De partea cealalta a noi extensii de retea creeate prin aceasta metoda se pot conecta la acest al doilea adaptor powerline dispozitivele wireless sau chiar cele pe fir, in functie de functiile oferite de kit-ul achizitionat. Acestea sunt in general de doua feluri, unele care pot comunica doar pe fir si celelalte, mai recente au si capacitati wireless integrate asa ca atentie la modelul ales.

A patra posibilitate ar fi adaugarea unui repeater wireless.

Repeater-ul face ca distanta maxima de acoperire a unei retele sa creasca de cele mai multe ori cu 35 pana la 40%. Astfel puteti monta la marginea razei de acoperire a router-ului principal un astfel de repeater iar acesta va extinde acoperirea retelei.

Partea nu foarte buna a acestei metode este ca repeater-ul utilizeaza jumatate din banda wireless disponibila pentru a comunica cu router-ul si cealalta jumatate pentru a comunica cu dispozitivele pe care le deserveste astfel incat dispozitivele din grija sa ( daca imi permiteti expresia ) vor avea de suferit la capitolul viteza fata de cele conectate la router-ul principal.

Aceasta metoda este recomandabila in general daca nu planuiti sa utilizati intensiv conexiunea la internet in zona deservita de repeater a casei sau a apartamentului.

Si ultima dar de obicei si cea mai dificila este desigur montarea pe fir a unuia sau mai multe access point-uri sau puncte de acces separate.

Aceasta metoda cere ca intre router-ul principal si aceste access point-uri sa existe o comunicare clasica pe fir asa ca, va trebui sa va apucati sa trageti cabluri in fiecare zona unde este necesara extinderea retelei insa in ciuda acestei aparente dificultati aceasta ultima metoda ofera cele mai bune viteze de transfer a datelor.

Link-uri utile:

Retelistica evoMAG

Placi de retea

Adaptoare PowerLine

Adaptoare Wireless

Extendere Wi-Fi