Pentru ca tutorialul precedent pe care vi l-am pregatit saptamana trecuta a avut un succes neasteptat si ne-a dovedit ca cei care ne urmaresc gasesc folositore si acest tip de materiale, ne-am gandit ca undeva catre mijlocul fiecarei saptamani sa va propunem cate un nou tutorial.
Prin urmare astazi va propunem sa aflam impreuna ce sunt UPS-urile, de cate tipuri sunt si mai ales de ce este bine sa le utilizam ca protectie pentru PC, TV, laptop si alte electronice din casa.
Traim intr-o era digitala in care suntem inevitabil dependenti de tehnologie pentru a putea comunica, pentru a studia pentru serviciu sau cine stie cate alte sarcini. Pe langa asta stocam cantitati din ce in ce mai mari de date pe PC-ul sau laptopul personal astfel incat acesta n umai este pur si simplu o unealta sau masinarie ci o parte desul de importanta din viata noastra de zi cu zi.
Cederile de energie, fluectuatiile de curent si in general orice iesire din parametri ai curentului electric dauneaza electronicelor pe care le detinem intr-o mai mica sau mai mare masura astfel incat am ajuns in cei peste 10 ani de experienta personala in domeniu ca nu este bine sa utilizam dispozitive electronice fara ca sursa de alimentare a acestora sa fie protejata.
UPS-ul sau in engleza unnintrruptible power supply este cea mai sigura cale si la indeman acale de a proteja dispozitivele importante din acest punct de vedere.
Deseori intreruperile de curent duc la defectarea dispozitivelor, la defectarea unor componente electronice din componenta aparaturii sau chiar si mai grav pentru unii, la pierderea datelor de pe unitatea de stocare a unui laptop sau PC.
Recuperarea datelor pierdute in acest fel este de multe ori imposibila, foarte scumpa sau duce la pierderi destul de mari de timp fie ca discutam despre un simplu utilizator fie ca vorbim despre o firma de contabilitate de exemplu ca sa dau un exemplu cat mai smnificativ pentru subiectul clipului de astazi ce are neeaparata nevoie de date pentru a-si continua cu succes activitatea.
De aceea, procesul de inchidere corecta a PC-ului este cat se poate de important pentru a mentine PC-ul sau in general dispozitivele electronice in cea mai buna stare de functionare pentru o durata maxiam de timp.
De asemenea, o procedura corecta de inchidere a dispoziivelor electronice se asigura da toate datele din memoria de lucru a aparatului este salvata in ordinea si optima si la locul sau dupa care se completeaza secventa de inchidere.
-Functia primara a unui UPS este aceea de a asigura energia necesara in caz de pana de curant sau alta avarie de retea ca PC-ul sau alte dispozitive electronice pe care le detinem sa aiba sanse de a se inchide corect dar si de a fi protejate impotriva unor intamplari nefericite.
-A doua indatorire a unui UPS este aceea de a proteja PC-ul sau celelalte dispozitive electronice la intreruperile ce au loc in reteaua de distributie a curentului electric care, asa cum spuneam si mai devreme au potentialul de a fi foarte periculoase.
-A treia indatorire, la fel de importanta ca celelalte doua este cea de a proteja la in cazul unei caderi de curent (subvoltaj) sau la cresterile bruste ce intervin de obicei la repunerea in functiune a retelei dupa repararea unei pene de curent caz in care vorbim despre un supravoltaj.
Acesta este de multe ori cel mai periculos fenomen si aici trebuie sa realizam cu totii ca ori de cate ori exista o inrerupere de curent exista o sansa din ce in ce mai mare ca la revenirea curentului si in functie de vechimea aparetelor electronice alimentate din prize acestea sa aiba un risc crescut de defectiune la fiecare astfel de eveniment.
Categoriile in care se impart ups-urile sunt foarte pe scurt urmatoarele:
UPS-uri offline in care orice iesire din limitele admise ale curentului de la prize inseamna automat comutarea pe bateria UPS-ului, Avantajul este pretul scazut ale unui astfle de UPS dat de schema relativ simpla a circuitului unui astfel de UPS. Acest gen de Ups nu este practic in regiunile in care caderile de curent sunt dese pentru ca, avand in vedere constructia unui UPS Offline si faptul ca acesta va fi automat nevoit sa comute pe baterie, va fi uzat destul de repede in comaratie cu alte tipuri.
Al doilea tip este cel de UPS line interactive ce este la baza un UPS offline ce are in plus pe circuit un modul de reglare a voltajului ce ofera si o filtrare mai avansata a curentului electric. Desi limitat, poate regla voltajul pe o plaja acceptabila fara a se face comutarea pe baterie. Pentru a filtra problemele din infrastructura noastra, este un model suficient.
Din a treia categorie fac parte UPS-urile online care sunt asemenatoare celor Line interactive prezentate mai devreme dar care sunt tot timpul in comutatie. Curentul de la priza este transformat in curent DC de 12 volti, o parte se duce in functie de necesitati in baterie iar restul este ransformat inapoi in curent AC 220 V si se duce la iesirea de alimentare pentru aparatele electronice conectate.
Controlul asupra voltajului este astfel absolut pentru simplul fapt ca, curentul electric este recreeat intotdeauna la aceiasi parametri. Dezavantajul este ca pentru a rezista in timp componentele unui astfel de UPS trebuie sa se supuna altor standarde de calitate si de aici pretul mai mare pentru aceasta ultima categorie de UPS-uri.
In timp ce alegeti un UPS pentru computerul, televizorul vostru sau alt dispozitiv electronic este important sa va documentati asupra nevoilor reale de energie a aparatelor ce vor fi conectate la un astfel de UPS.
Daca un Smart TV nu depaseste un conum tipic de 100 – 150 W, PC-urile performante de gaming de exemplu au nevoie de mai mult mai ales cand functioneaz ala capacitate maxuma, undeva spre 4-500 de wati si peste astfel incat un UPS de putere mai mare decat cel destinat TV-ului va fi necesar.
Daca aveti si alte intrebari despre si cu UPS-uri va stau la dispozitie cu cea mai mare placere in sectiunea de comentarii a acestui articol.
Link catre categoria de UPS-uri din oferta evoMAG.ro: Click aici!