Tutorial: Cum Prevenim Pierderea Datelor

0
1864

In weekend-ul ce tocmai a trecut unul dintre cunoscutii mei a suferit o pierdere catastrofala a datelor de pe PC-ul pe care lucra…

Pur si simplu, unitatea a hotarat ca este momentul sa isi ia la revedere, a scos putin de fum, si ca ultima act de “razbunare” a hotarat sa ia dupa ea HDD-ul si implicit datele stocate acolo.

Am reusit sa recuperam prin multe scamatorii mare parte din hardware insa sursa si HDD-ul in sine sunt totalmente compromise.

Recuperarea datelor nu a fost asa cum probabil va asteptati foarte dificila pentru ca, acum cateva luni l-am convins sa isi ia macar un HDD extern pentru a muta pe el pozele de familie si alte date importante, excel-urile de la serviciu precum si alte fisiere critice si am reusit in felul asta sa evitam un mic dezastru .

DAR, stiu ca multi dintre utilizatorii mai putin experimentati nu iau activ masuri impotriva pierderii de fisiere asa ca am hotarat sa pun laolalta o mica lista de pasi pe care o puteti folosi pentru a reduce aproape de 0 acest risc fie prin schimbarea obiceiurilor de lucru, fie prin achizitionarea de spatiu de stocare suplimentar ce poate veni sub forma unui HDD extern ori a unui NAS sau Network Attached Storage.

Regula numarul 1 – La fiecare fisier nou important asigurati-va ca aveti un backup

Backup-ul de date inseamna ca pur si simplu mentineti o copie de siguranta a datelor importante pe un alt HDD de pe PC sau , cel mai bine pe un spatiu de stocare extern PC-ului, cum sunt HDD-urile externe sau NAS-urile. Operatiunea de copiere a fisierelor este simpla, nu trebuie sa o mai explic. Dupa realizarea transferului, puteti sterge sau modifica datele stiind ca aveti la indemana o copie pe care o puteti accesa in caz de neplaceri.

Personal, cand ajung la PC descarc intai toate datele importante din ziua respectiva pe serverul de fisiere pe care mi l-am construit ce beneficiaza de o matrice RAID 10 si pe care va pot sfatui si pe voi cum sa il construiti intr-un episod viitor daca exista interes pentru un astfel de subiect si de abea apoi le copiez pe SSD-ul de lucru si ma apuc de lucru.

Un alt pas secundar cu care m-am invatat in timp, nu sterg nici un fisier de pe HDD si nu formatez nici un card de date pana in momentul in care proiectul la care lucrez in mod curent nu este predat. Imi este mai usor sa recuprez fisierele ale unul clip video de exemplu de pe cardul de memorie decat de pe server mai ales daca se intampla sa editez in alta parte, vitezele de transfer pe internet variaza si dac am de tras cativa zeci de GB de date pierd timp important.

Este un exemplu poate extrem insa are la baza un principiu sanatos. Daca nu dispuneti de foarte multi bani si un NAS sau server de fisiere iese din discutie atunci macat un HDD extern va poate salva pielea. Nu sunt deloc scumpe iar pretul per GB continua sa scada.

2. Daca aveti un singur HDD pe PC sau Laptop partitionati-l inteligent.

Nu lasati ca intregul spatiu de stocare sa fie ocupat de partitia proncipala de boot, in cazul PC-urilor, partitia C. Daca se intampla ceva cu ea si PC-ul nu mai booteaza din cauza unui virus sau a altor probleme legate de soft atunci va trebui sa resoftati respectiva partitie in intregime iar daca acolo sunt stocate si fisierele ce trebuiesc sa fie recuperate .. atunci aflati ca tocmai le-ati pierdut.

Recomand setarea unei partitii de 100 – 200 de GB pentru sistemul de operare in functie si de cate programe instalati iar restul trasnformati-i in a doua partitie pentru depozitarea datelor importante de obicei notata cu D, in felul asta nu veti fi nevoiti sa stergeti tot atunci cand reinstalati sistemul de operare ci doar prima partitie, respectiv C-ul.

Daca numarul unitatilor de stocare creste in timp, fie ele interne ( de forma unui HDD sau SSD suplimentar montat in PC sau Laptop ) sau externe PC-ului, de obicei dub forma unui HDD extern pe USB sau a unui NAS, mutati imediat dupa punerea in functiune si formatarea noului spatiu de stocare datele importante in noua locatie pentru ca de obicei are cea mai mica uzura si va fi alaturi de voi mai mult timp decat unitatea de stocare folosita pana in respectivul moment

La fel se poate intampla si daca sunteti nevoiti sa mergeti cu laptop-ul in service, nici un serivce din cate stiu eu nu asigura pastrarea datelor de pe PC, in special daca si unitatea de stocare trebuie sa fie testata sau daca pc-ul ori laptop-ul nu a fiost achizitionat cu un sistem de operare preinstalat. Lafel, nu va puteti recupera datele daca in urma vizitei in service hdd-ul trebuie sa fie piesa inclocuita.

3. Asigurati-va ca sursa PC-ului este de cea mai buna calitate pe care v-o puteti permite sau utilizati un UPS, sau .. amandoua.

Multi dintre cei ce se gandesc sau construiesc un PC nou fie el office, multimedia, de gaming sau pentru alte utilizari nu se gandesc foarte mult la sursa unui PC ce asigura alimentarea componentelor. La fel ca si inima intr-un corp uman, sursa PC-ului este vitala pentru asigurarea functionarii corecte a PC-ului.

Daca sursa este prea slaba nu va fi capabila sa alimenteze bine PC-ul atunci cand acesta se afla la incarcare maxima, daca este de proasta calitate va lasa sa treaca orice problema catre condensatorii placii de baza reducand drastic durata de functionare a sistemului sau chiar ducand la accidente ce pot insemna defectarea permanenta a multipla componente.

Mai mult decat atat, chiar daca sursa este de calitate insa instalatia electrica la care este conectata nu este tocmai ideala atunci sursa va corecta erorile in masura capacitatilor insa se va uza mai repede, astfel incat un ajutor important pentru ea va fi fara indoiala un UPS ( despre care va spuneam intr-unul dintre episoadele trecute chiar aici: ) ce va filtra curentul venit de la priza si va asigura sursei voltajul sustinut necesar pentru functionarea corecta si fara stress.

Un Ups va servi si un al doilea rol foarte important pentru prevenirea pierderii datelor, va asigura cel putin pentru cateva minute energia electrica necesara inchiderii corente si salvarea datelor ce se afla in memoria RAM a PC-ului in caz de pana de curent si sincer va spun ca mie un astfel de UPS mi-a salvat pielea si portofelul de nenumarate ori mai ales atunci cand lucram la proiecte importante pentru serviciu, asa cum este si acest episod pe care sper ca il veti urmari cu placere.

Toate astea sunt un pic redundante daca folositi un laptop pentru ca ele vin de obicei cu propria baterie si un power brick corespunzator nevoilor lor insa nici asa achizitionarea unui UPS nu ar trebui sa fie pusa pe plan secundar din pricina calitatilor de filtrare a energiei electrice de la priza sau de protectie impotriva supravoltajului ce poate cauza chiar si in cazul laptopurilor probleme destul de mari.

Astea sunt principalele trei metode prin care va puteti feri de pierderea de date insa acestea nu sunt singurele si mai am sa va spun cateva , autoexplicative pe scurt:

Mentineti PC-ul intr-o zona cat se poate de racoroasa, uscata si ferita de praf pentru a sigura mediul optim de functionare. Caldura in exces, lipsa de ventilatoe si mai ales praful sunt principalele cauze de defectare a PC-urilor.

Evitati sa mutati PC-ul sau laptop-ul atunci cand este in functiune, mai ales daca acesta este dotat cu un HDD clasic ce se afla in mijlocul unei operatiuni. Capetele de citire planea pe o patura de aer de doar cativa microni si orice soc poate cauza sectoare compromise sau bad-uri pe HDD. SSD-urile nu sunt expuse la astel de riscuri.

Daca HDD-urile dedicate stocarii afiseaza temperaturi anormale, viteze de transfer neexplicat de mici sau timpi mari de acces ori chiar incep sa emita zgomote necaracteristice lor, atunci copiati de urgenta datele importante pe alta unitate sau pe o unitate de stocare externa pe care o aveti la dispozitie iar apoi cu ajutorul programelor dedicate incercati reformatarea, sau refacerea acestora. Daca nu va pricepeti personal, cu siguranta stiti pe cineva care va poate ajuta.. cu toti avem acel vecin sau prieten care le are cu calculatoarele.

Network Attached Storage (NAS) in oferta evoMAG.ro: Click Aici!

Hard Disk-uri externe in oferta evoMAG.ro: Click Aici!

 

LĂSAȚI UN MESAJ