TVA scăzut la 5% pentru fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare

0
375

Vineri, 13 ianuarie 2023, s-a publicat în Monitorul oficial Legea 39/2023, prin care scade de la 19% la 5% taxa pe valoare adăugată (TVA) la pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice.

Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare și pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuințelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz, precum și cele destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.

Reducerea TVA va duce la apariția de noi prosumatori, numărul actual de aproximativ 30.000 fiind mult sub media europeana. Aceștia vor putea să își reducă factura la energie iar surplusul de producție urmând a fi livrat în sistemul energetic național.

Din punct de vedere al finanțării, AFM a anunțat că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi reluat în prima parte a anului 2023. „Instituția noastră va dezvolta un nou program destinat finanțării sistemelor de panouri fotovoltaice, cu mecanisme și procese simplificate, de natură să permită fluidizarea procedurilor și montarea sistemelor de panouri fotovoltaice într-un timp cât mai scurt”.

LĂSAȚI UN MESAJ